Чим замінити кефір у випічці?

Кефір широко використовується в нашій кулінарії для отримання пухкої випічки, як солодких, так і не солодкою, але що робити, якщо вдома закінчився кефір і чим його можна замінити у тісті? У цьому огляді детально розглянемо кращі альтернативи цьому кисломолочному напою і дізнаємося, чим краще замінювати кефір при готуванні випічки і смаження.

Чим можна замінити кефір при готуванні?

В якості замінників для кефіру можна використовувати різноманітні кисломолочні продукти, більшість з яких можна швидко приготувати вдома зі звичайного молока:

  • Йогурт. Кращий аналог кефіру, який багато господині найчастіше використовують для випічки. Володіє схожими властивостями і при заміні кефіру не видно різниці в смаку.
  • Ряжанка. Однією з кращих альтернатив кефіру є ряжанка, єдине – потрібно враховувати, що вона більш солодка (за рецептом використовувати менше цукру). Ряжанкою замінюють кефір при готуванні кексів, різної солодкої випічки, печива, при готуванні пирога або запіканки і т. д.
  • Сметана. В якості замінника кефіру, сметану розводять водою або молоком і додають трохи вершків (по можливості).
  • Айран. Айран досить схожий на кефір за властивостями і смаку, тому його також можна використовувати замість кефіру, не боячись зіпсувати випічку, але потрібно враховувати, що він більш солоний і рідкий.
  • Кисляк. Відмінна альтернатива кефіру, добре підходить для приготування дріжджової та бездріжджовий випічки, а також використовують при приготуванні тіста для домашніх оладок.
  • Сироватка. Коли після приготування домашнього сиру залишилася сироватка, її можна не виливати і використовувати замість кефіру, при цьому випічка або оладки на сироватці буде такою ж пишною і повітряної, як на кефірі.
  • Мацоні. Популярний кавказький кисломолочний напій, яких можна використовувати замість кефіру при приготуванні практично будь випічки.
  • Buttermilk (Баттермилк, Пахта). Готується зі звичайного свіжого молока і використовується для заміни кефіру. Для швидкого скисання молока в нього додають столову ложку лимонного соку або оцту (на 1 склянку молока) і використовують у готуванні різної випічки замість кефіру.

На замітку: веганам замість кефіру в рецепти випічки можна використовувати будь-яке рослинне молоко, в яке попередньо додають яблучний оцет (виходячи із пропорції 1 частина оцту на 10 частин рослинного молока).

Корисні поради при заміні кефіру іншими продуктами

  • Звертайте увагу на консистенцію замінника (якщо більш рідкий, при змішуванні тіста додають трохи більше борошна).
  • Слідкуйте за смаком (наприклад, якщо замінник більш солодкий, то в рецепті використовуйте менше цукру).
  • Для дріжджового тіста краще використовувати більш кислі замінники, щоб дріжджі краще бродили і тісто піднялося.
  • Експериментуйте. На диво, багато «домашні замінники» кефіру можуть дати найкращий ефект при готуванні улюбленої випічки і надалі Ви зможете використовувати тільки його замість кефіру.

Сподіваємося Вам будуть корисні зазначені у статті поради і надалі Ви зможете швидко замінити кефір іншим подібним кисломолочним продуктом, якщо його не виявилося вдома при замішуванні тіста. Свої відгуки та корисні поради, чим можна замінити кефір при випіканні смачного лепешняку, кексу, пишно] запіканки або при смаженні повітряних оладок, залишаємо у коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь