Готуємо холодець в домашніх умовах

як приготувати холодець в домашніх умовах
Час приготування: 3 год 0 хв

Холодець – споконвічно російська закуска, покроковий рецепт якої знають майже всі господині. І щоб це частування вдалося на славу, розповімо, як його правильно приготувати в домашніх умовах з різних видів м’яса.

Холодець з свинини

Приготувати холодець можна з різного м’яса, але дуже апетитним і наваристим він виходить з свинини. Пропонуємо покроковий рецепт з фото апетитної закуски, без якої не обходиться жодне святкове застілля.

Інгредієнти:

  • 2 свинячі рульки;
  • 2 свинячих ніжки;
  • 500 г м’якоті свинини;
  • 1 цибулина;
  • 1-2 головки часнику;
  • 1-2 лаврових листа;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 1 ч. л. меленого перцю;
  • 3 ст. л. солі;
  • 5-6 л води.

Приготування:

  • Свинячі рульки і ніжки чистимо гострим ножиком, по суглобу відрізаємо копитця.

  • У велику каструлю закладаємо всі м’ясні продукти, вливаємо воду і ставимо на вогонь.

  • Після закипання неодмінно знімаємо піну. Після кладемо очищену цибулю, лавровий лист, засипаємо темний і запашний перець.

  • Прикриваємо каструлю кришкою і на невеликому полум’ї варимо не менше 4,5 годин. Через 3 години бульйон солимо.

  • Зубчики пряного овоча звільняємо від лушпиння і подрібнюємо на тертці невеликий.

  • Виймаємо з бульйону м’ясо, даємо йому трохи часу охолонути. Після відокремлюємо м’ясо від усіх кісток, ріжемо шматками, розкладаємо по формах, а зверху присипаємо часником.

  • Бульйон пробуємо на смак, при потребі солимо, він зобов’язаний бути трохи пересоленим.

  • Після бульйон проціджуємо і заливаємо м’ясо.

  • Відносимо холодець в холодне місце до повного застигання.

Перед приготуванням м’ясо неодмінно треба вимочити в крижаній воді. Це дасть можливість очистити м’ясні продукти від залишків крові, що згорнулася, а також розм’якшити шкурку, яку після цього буде просто очистити.

З яловичини

В домашніх умовах холодець також можна зварити з яловичини. На відміну від свинини холодець яловичий відрізняється насиченим м’ясним смаком. При цьому він більш поживний і його радить тим, хто має захворювання, пов’язані з опорно-руховим апаратом. Багатьом господиням сподобається покроковий рецепт з фото такої закуски.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг яловичини на кістці;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 3 лаврових листа;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 40 г желатину;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Підготовлену яловичину закладаємо в каструлю, заливаємо повністю водою і ставимо на вогонь.

  • В процесі закипання знімаємо піну, відварюємо м’ясо протягом 1 години.

  • Після додаємо почищену цибулину і моркву, зубчики часнику, горошини запашного і темного перцю. Варимо ще 5 годин. Далі бульйон можна підсолити, додати лавровий лист. Варимо яловичину ще годину, щоб м’ясо як слід відходило від кісточки.

  • Після м’ясо і всі овочі виймаємо з бульйону. М’ясо кладемо в миску, а овочі викидаємо, вони більше не знадобляться.

  • Бульйон проціджуємо і розчиняємо в ньому желатин. Яловичину нарізаємо шматками, перчимо, розкладаємо по формах, а зверху заливаємо бульйоном.

  • Переносимо холодець в холодне місце і чекаємо повного його застигання.

Майстерні кухарі рекомендують не просто знімати піну, а зливати першу воду після закипання. Це дасть можливість отримати прозорий бульйон, позбавити страва від специфічного аромату і зменшити в ньому число калорій.

З курки

Смачний холодець в домашніх умовах можна приготувати навіть з курки, правда, досвідчені господині рекомендують зупинити вибір на півні, так як його м’ясо краще підходить для желейного щільного бульйону. Але якщо вибирати для покрокового рецепти з фото закуски саме курку, то варто віддати перевагу домашньої птиці, а не з магазину.

Інгредієнти:

  • 1 ціла тушка курки;
  • 1 куряче стегенце;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • желатин.

Приготування:

  • Цілу тушку курки і куряче стегенце розрізаємо на кілька частин, складаємо в миску, заливаємо холодною водою і залишаємо на 1 годину.

  • Далі м’ясо відправляємо на вогонь і коли вміст каструлі почне закипати, воду зливаємо, курку промиваємо, заливаємо чистою водою і повертаємо на плиту.

  • Після повторного кипіння, знімаємо піну і відварюємо м’ясо протягом 2,5 годин.

  • Через 40 хвилин до курки закидаємо цибулю, моркву і горошини перцю. Через годину овочі можна дістати – цибуля викинути, а морква при бажанні залишити для прикраси. Після зварене м’ясо дістаємо, даємо йому трохи часу охолонути. Самому бульйону також даємо 20 хвилин постояти.

  • Щоб не роздумувати над тим, холодець застигне або ні, краще застосувати желатин. Для цього висипаємо його в миску, заливаємо 100 мл прохолодної кип’яченої води, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин.

  • Після в бульйон засипаємо пропущений через прес часник і сіль, перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин, щоб пряний овоч поділився з бульйоном ароматом.

  • Після основу для холодцю відправляємо набряклий желатин і розмішуємо до повного його розчинення.

  • М’ясо відокремлюємо від кісток і шкірки, розбираємо на волокна і розкладаємо по формах, зверху накладаємо квіти вирізані з моркви, яка варилася разом з куркою.

  • Форми заливаємо бульйоном через сито.

  • Залишаємо холодець до повного охолодження до кімнатної температури, а далі переносимо в холодне місце.

Бульйон не повинен сильно кипіти, інакше википить чимало води, яку в ході варіння доливати не можна, від цього постраждає смак готової страви.

Зі свинячих ніжок і курки

В домашніх умовах приготувати смачний і наваристий холодець з свинини і курки. Якщо страва готується в звичайний день, а не на святковий стіл, то можна звернути увагу на бюджетний варіант закуски – з свинячих ніжок, покроковий рецепт з фото якого варто взяти на замітку.

Інгредієнти:

  • 3 свинячих ніжки;
  • 1 курка;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 головки часнику;
  • сіль за смаком;
  • лавровий лист;
  • чорний перець;
  • зіра, коріандр;
  • червоний перець.

Приготування:

  • Свинячі ніжки як слід зачищаємо. Тушку птиці розрізаємо на кілька частин і промиваємо під проточною водою.

  • Складаємо всі м’ясні продукти в каструлю і заливаємо прохолодною водою.

  • Після того як бульйон закипить і буде повністю очищений від піни, закладаємо цибулю з морквою, варимо м’ясо 4 години.

  • За півгодини до готовності додаємо сіль, перець горошком, лавровий лист, зіру, коріандр і червоний перець.

  • Після зварене м’ясо дістаємо, бульйон пропускаємо через невелике сито або марлю.

  • М’ясо розбираємо на шматки, відразу розкладаємо по формах, зверху – подрібнений часник.

  • Заливаємо все бульйоном і відправляємо холодець застигати в холодне місце.

Солити бульйон необхідно виключно в кінці варіння, інакше сіль зупинить желювання, і холодець може просто не застигнути. Також бульйон повинен бути трохи пересоленим, інакше після застигання він вийде смаку.

З індички

Холодець з індички – варіант самої низькокалорійної закуски. А ось як приготувати таку страву в домашніх умовах підкаже рецепт з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • 1 кг індички (гомілка);
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 4 лаврових листа;
  • 4-5 горошин чорного перцю;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 30 г желатину;
  • зелень для прикраси.

Приготування:

  • Гомілка індички закладаємо в каструлю, вливаємо воду і відразу кладемо всі овочі, перець горошком і лавровий лист. Варимо 3,5 години.

  • Потім дістаємо м’ясо, а бульйон пропускаємо через сито.

  • У склянку висипаємо желатин, заливаємо прохолодною водою, розмішуємо і залишаємо на 10 хвилин.

  • В цей час відокремлюємо м’ясо від кісток, розбираємо на волокна і розподіляємо по формочках.

  • М’ясо солимо, посипаємо чорним перцем, дрібно подрібненим часником.

  • Відправляємо В бульйон набряклий желатин, сіль і як слід перемішуємо.

  • Заливаємо бульйоном м’ясо, при бажанні розкладаємо для прикраси гілочки зелені. Відправляємо холодець до повного застигання в холодне місце.

При обробленні м’яса шкірку і хрящики краще не викидати, а нарізати маленькими шматками, вони дадуть міцність готового холодцю.

Як виявилася, приготувати холодець в домашніх умовах не так складно, просто потрібно трішки терпіння. А всі запропоновані покрокові рецепти з фото дозволять отримати закуску з різним смаком, так як все залежить від того, яке використовувати м’ясо. Головне, не виносити холодець в зимовий період на балкон (за винятком заскленій і утепленій лоджії), після застигання він втратить ніжну консистенцію.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь