Готуємо лечо з баклажанів на зиму Пальчики оближеш

Лечо з баклажанів на зиму
Час приготування: 1 год 30 хв

Лечо з баклажанів – ніжна і смачна закуска, яку багато господинь консервують на зиму. Пропонуємо кілька рецептів із серії «Пальчики оближеш», які вам обов’язково сподобаються.

Лечо з баклажанів з перцем і морквою

Лечо з баклажанів на зиму приготувати дуже просто. Така закуска не тільки смачна, але й корисна, адже навіть після термічної обробки в овочах зберігається велика частина вітамінів. Щоб лечо вийшло таким, що «пальчики оближеш», для рецепта краще використовувати молоді плоди баклажанів.

Інгредієнти:

  • 2 кг баклажанів;
  • 0,5 кг солодкого перцю;
  • 1 кг помідорів;
  • 0,5 кг моркви;
  • 5 цибулин;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 100 г цукру;
  • 2 ст. л. солі;
  • 100 мл оцту (9%);
  • 200 мл рослинного масла.

Приготування:

  • Для лечо вибираємо стиглі червоні томати, вирізаємо плодоніжки, ріжемо на шматочки і подрібнюємо їх у блендері, щоб вийшов томатний сік.
  • Цибулю шаткуємо чвертькільцями.
  • Баклажани нарізаємо великими шматочками. Дрібнити не варто, інакше вони розваряться, і в результаті вийде не лечо, а ікра.

  • Також невеликими шматочками, подрібнюємо солодкий перець.
  • Моркву натираємо на тертці.
  • Тепер у великій каструлі розігріваємо масло, засипаємо моркву з цибулею, трохи солимо, перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин.

  • Після закладаємо всі інші овочі, тобто перець і баклажани.
  • Заливаємо все томатним соком, висипаємо залишилася сіль, а також цукор. Перемішуємо і готуємо протягом 30 хвилин (відлік ведемо з моменту закипання).

  • Потім в лечо додаємо тертий часник, оцет, готуємо ще 10 хвилин і можна відразу закочувати закуску в простерилізовані банки.

Для лечо не варто використовувати перезрілі баклажани, адже в них міститься велика кількість соланіну. А як відомо, це токсин, який може викликати отруєння.

Лечо з баклажанів та печериць

Лечо з баклажанів і печериць – ситна і смачна закуска, рецепт якої варто обов’язково включити в серію заготовок на зиму «пальчики оближеш». Такий закруткою можна здивувати не тільки близьких, але і гостей за святковим столом.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг баклажанів;
  • 2,4 кг помідорів;
  • 1 кг солодкого перцю;
  • 1 кг кислих яблук;
  • 150 г часнику;
  • 2-3 перцю чилі;
  • 3 ст. л. солі;
  • 1 склянка цукру;
  • 200 мл рослинного масла;
  • 1,5 кг печериць;
  • 100 мл оцту (9%).

Приготування:

  • Спочатку за допомогою м’ясорубки або комбайна перекручуємо очищений часник і перець чилі, так як їх будемо додавати в лечо в останню чергу.

  • Тепер в іншу ємність також пропускаємо через м’ясорубку очищені і нарізані яблука, томати, солодкий перець і моркву.
  • Вийшло овочеве пюре переливаємо у велику каструлю, засипаємо сіль з цукром, вливаємо олію і варимо аджику протягом 1,5 годин.

  • Баклажани ріжемо великими шматочками і відварюємо протягом 5 хвилин.

  • Так само крупно нарізаємо печериці, гриби теж потрібно відварити протягом 10 хвилин.
  • У готову аджику відправляємо часник з перцем чилі, вливаємо оцет, засипаємо гриби і баклажани.

  • Все перемішуємо, тушкуємо ще 10 хвилин. Готове лечо розкладаємо по банках і закручуємо кришками. Банки і кришки потрібно обов’язково стерилізувати, як для будь-якої консервації.

Якщо для лечо все ж використовуються зрілі плоди баклажанів, то їх потрібно нарізати скибочками, присипати сіллю і залишити на півгодини. Після виділився гіркий сік потрібно злити, а самі баклажани добре промити і просушити.

Лечо з баклажанів по-татарськи — рецепт без оцту

Практично в кожному рецепті заготовки на зиму використовуються оцет, але лечо можна заготовити і без додавання консервантів. Пропонуємо дуже смачну закуску з баклажанів по-татарськи, яка обов’язково сподобається вам так, що «пальчики оближеш».

Інгредієнти:

  • 2 кг баклажанів;
  • 1,5 кг болгарського перцю;
  • 1,5 кг помідорів;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 4 головки часнику;
  • 1-2 гострого перцю;
  • корінь петрушки;
  • 100 г цукру;
  • 70 солі;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 100 г свіжої зелені;
  • 0,5 ч. л. коріандру.

Приготування:

  • Пропускаємо Через м’ясорубку зелень кропу, петрушки і кінзи, а також очищений часник і гострий перець, який за бажанням можна очистити від насіння.
  • Помідори нарізаємо шматочками і також подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.

  • Баклажани ріжемо четвертинками.
  • Соломкою шаткуємо солодкий перець.
  • Також тонкою соломкою подрібнюємо цибулю.

  • Тонко ріжемо корінь петрушки.
  • Тепер у велику каструлю виливаємо все масло і засипаємо цибулю, злегка обсмажуємо.
  • Потім додаємо до репчатому овочу перетерті помідори і доводимо до кипіння.
  • Після засипаємо баклажани, злегка їх присаливаем, щоб вони швидше дали сік, і після закипання тушкуємо під кришкою 15 хвилин.

  • Тепер в каструлю викладаємо солодкий перець, перемішуємо і також готуємо під кришкою ще 10 хвилин.
  • Після додаємо зелень з часником і гострим перцем. Засипаємо залишилася сіль, цукор і коріандр. Все перемішуємо і тушкуємо до готовності всіх овочів. Загальний час приготування не повинно бути менше 40 хвилин.

  • Готове гаряче лечо розкладаємо по банках (їх потрібно добре простерилізувати, як і кришки, адже не забуваймо, що закуска готується без оцту).

Баклажани чудово поєднуються з різними прянощами, тому в приготуванні можна використовувати не тільки коріандр, але і майоран, базилік або орегано.

Лечо з баклажанів з перцем і часником

Лечо з баклажанів можна заготовити на зиму з додаванням будь-яких інших овочів. Так, дуже смачно виходить з солодким перцем і часником. Цей рецепт також можна віднести до кращих зимових овочевих заготівлях з серії «пальчики оближеш».

Інгредієнти:

  • 4 кг баклажанів;
  • 3 кг помідорів;
  • 2 кг солодкого перцю;
  • 2 головки часнику;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 стакан рослинного масла;
  • 1 склянка цукру;
  • 3-5 стручків гострого перцю;
  • 100 мл оцту (9%);
  • 300 мл води;
  • пучок базиліка (фіолетовий).

Приготування:

  • Баклажани розрізаємо на чотири частини, а потім нарізаємо кубиками.
  • Також на чотири частини розрізаємо болгарський перець, а потім ріжемо кубиками.

  • Тепер беремо базилік, але можна використовувати будь-яку зелень. Відокремлюємо листочки від гілочок і дрібно нарізаємо.

  • Яким зручним способом подрібнюємо томати і гострий перець, відразу відправляємо томатне пюре у велику каструлю.
  • Слідом висипаємо сіль, цукор, вливаємо олію, додаємо видавлений через прес часник і засипаємо подрібнену зелень.

  • Тепер висипаємо перець і баклажани. Якщо помідори попалися м’ясисті і в них мало соку, то можна підлити води.
  • Все перемішуємо і тушкуємо на вогні протягом 20-25 хвилин (час відраховуємо з моменту закипання).

  • У готове лечо додаємо оцет, розмішуємо і розкладаємо закуску по банках, закручуємо кришками і після охолодження відносимо консервацію на зберігання.

Всі баночки після стерилізації обов’язково повинні бути сухими. Якщо хоч крапля води потрапить в консервацію, то лечо просто зіпсується.

Лечо з баклажанів з білою квасолею

Такий цікавий рецепт зажадає трохи більше часу на приготування, адже лечо будемо готувати з баклажанів з білою квасолею. Але не варто шкодувати витрачених сил, адже така закуска на зиму виходить настільки ситна і смачна, що «пальчики оближеш».

Інгредієнти:

  • 2 кг баклажанів;
  • 1 кг моркви;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 2 л томатного соку;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 500 г білої квасолі;
  • 300 мл рослинного масла;
  • 1 ст. л. оцту (9%);
  • 2 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. чорного перцю.

Приготування:

  • Білу квасолю висипаємо в миску, заливаємо холодною водою і залишаємо на ніч. Замочування скорочує час варіння бобів, а також дозволить організму краще їх засвоїти.

  • Потім квасоля промиваємо і відварюємо до готовності протягом 50 хвилин.

  • Довгими шматочками (можна кубиками або четвертинками) нарізаємо баклажани, посипаємо сіллю, перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин. Після виділився гіркий сік зливаємо, а синенькі обполіскуємо під проточною водою і просушуємо.

  • Подрібнюємо На крупній тертці моркву, часник кришимо невеликими шматочками, цибулю шаткуємо півкільцями.

  • У велику каструлю виливаємо томатний сік (бажано домашній), засипаємо цибулю і моркву. Якщо немає домашніх помідорів або соку, то можна розвести водою томат-пасту у співвідношенні 1:2.
  • Тушкуємо овочі протягом 20 хвилин, після додаємо до них синенькі.
  • Слідом підсипаємо цукор, сіль, перець і вливаємо оцет.
  • Все перемішуємо і тушкуємо протягом 1 години.

  • Потім засипаємо вже відварену квасолю, покришений часник, також вливаємо оцет і готуємо ще 20 хвилин.
  • Готове лечо розкладаємо по банках і закручуємо кришками.

Лечо з баклажанів і квасолі виходить ситним, його можна подавати, як самостійно страва, що дуже підходить для тих, хто дотримується посту. У звичайні дні це чудове доповнення до будь-яких страв з птиці і м’яса.

Лечо з баклажанів – смачна закуска на зиму, яку можна подати навіть на святковий стіл. Всі запропоновані рецепти з серії «пальчики оближеш» дуже прості. За бажанням кількість інгредієнтів можна варіювати, а також додавати різні спеції. У підсумку вийдуть страви з новими відтінками смаку.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь