Успенський піст — харчування по днях для мирян на 2020 рік: меню на тиждень, рецепти

Харчування по днях на Успенський піст 2020 року і меню на тиждень

Успенський піст 2020 року встановлено на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Він самий короткий, триває два тижні-з 14 по 27 серпня. Під час посту православним доведеться відмовитися від м’ясних і молочних продуктів, тому потрібно знати харчування по днях для мирян, щоб скласти правильне меню на тиждень.

Правила харчування в Успенський піст

За своєю суворістю Успенський піст 2020 року прирівнюється до Великого посту. Тому з харчування по днях для мирян доведеться виключити м’ясо, яйця і всю молочну продукцію. Але в меню на тиждень можна включити страви з овочів, грибів, усіх видів круп, ягід і горіхів.

Також за церковним календарем понеділок, середа і п’ятниця – дні сухоїдення, у вівторок і четвер можна готувати гарячу їжу, але без масла. В суботу та неділю допускається приготування гарячих страв з маслом і навіть трохи вина. А ось 19 серпня, на Преображення Господнє можна подати на стіл рибні страви і вино.

Мирянам необов’язково дотримуватися суворого посту, такі правила стосуються ченців. При складанні пісного меню варто враховувати вік, наявність хронічних захворювань та особливості організму. Кожен, хто вирішив дотримуватися посту, сам або разом із духовним наставником визначає міру його суворістю. Пропонуємо календар харчування по днях для мирян на Успенський піст 2020 року, за допомогою якого можна буде скласти пісне меню на тиждень.

Пісне меню: рецепти

Незважаючи на те, що для мирян харчування в Успенський пост на 2020 рік не дозволено вживати м’ясні та молочні продукти, пісне меню на тиждень може бути різноманітним, смачним і корисним.

Морквяні котлети

У дні посту можна приготувати яскраві і дивовижні на смак морквяні котлети. Страва готується з простих інгредієнтів, але котлети виходять дуже соковитими, ніжними та смачними.

Інгредієнти:

  • 650 г сирої моркви;
  • 50 г манної крупи;
  • 1 цибулина;
  • панірувальні сухарі;
  • рослинна олія;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Моркву відварюємо до готовності, очистити від шкірки і подрібнюємо на дрібній тертці.

  • До перетертого овоча додаємо сіль і перець за смаком, манку і перемішуємо. Отриману морквяну масу залишаємо на 15 хвилин.

  • В цей час дрібними кубиками шаткуємо цибулю і пасеруємо до легкої рум’яного кольору з додаванням невеликої кількості рослинної олії.
  • Обсмажену цибулю додаємо до морквяної маси, перемішуємо.

  • Тепер з морквяного тіста ліпимо котлети, паніруємо в сухарях і обсмажуємо на рослинній олії з двох боків до рум’яного кольору.

  • При бажанні манку можна замінити вівсяними пластівцями. Також для аромату і смаку можна додати зелень, паприку, коріандр або часник.

Пісні оладки без молока і яєць

Навіть без яєць і молока можна приготувати оладки. Пісна випічка виходить смачною, пишною і дуже апетитною.

Інгредієнти:

  • 250 мл молока;
  • 230 г борошна;
  • 2,5 ст. л. цукру;
  • ¼ Ч. л. солі;
  • ¼ Ч. л. соди;
  • 10 р живих дріжджів.

Приготування:

  • У склянку вливаємо 70 мл теплої води, кладемо шматочки живих дріжджів, підсипаємо 1 ч. ложечку цукру, розмішуємо і залишаємо на 10 хвилин.

  • В цей час просіюємо в миску борошно, додаємо до неї сіль, соду, цукор, що залишився, розмішуємо.
  • Вливаємо дріжджову суміш і решту теплу воду, замішуємо тісто.

  • Після тісто накриваємо серветкою і залишаємо на 15 хвилин, щоб воно відпочило і трохи піднялося.
  • Потім набираємо тісто ложкою викладаємо на розігріту з маслом сковороду і смажимо з двох боків до рум’яного кольору.

  • Готові оладки викладаємо спочатку на серветку, щоб прибрати з них зайвий жир, після перекладаємо на блюдо, посипаємо звичайним цукром або цукровою пудрою.

Рисові кульки з грибами

Фаршировані грибами рисові кульки – пісне, але дуже смачне і ситне блюдо. Виглядає дуже апетитно, тому його можна готувати не лише в піст, але і в святкові дні.

Інгредієнти:

  • 1 склянку рису;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 200 г грибної начинки;
  • 5-6 ст. л. панірувальних сухарів.

Приготування:

  • Рис відварюємо в підсоленій воді до густого і в’язкого стану.

  • Після остуджуємо, вливаємо олію і розминаємо руками, щоб рис став більш однорідним і клейким.
  • Обробну дошку посипаємо панірувальними сухарями, зверху кладемо трохи рису, формуємо коржик, викладаємо грибну начинку.

  • Після защипуючи краї, формуємо кульку і паніруємо в сухарях.

  • Як тільки всі рисові кульки будуть готові, обсмажуємо їх до рум’яності на сковороді з рослинною олією.

  • Грибну ікру приготувати теж дуже просто. Для цього гриби відварюємо, перекручуємо на м’ясорубці, а потім обсмажуємо разом з цибулею. Додаємо трохи часнику, зелені та спецій.

Пісний плов з грибами

Плов з грибами – ще одне блюдо, яке можна готувати у піст. Рецепт простий, плов виходить ситним, ароматною і дуже смачною. Гриби використовуємо будь-які, можна навіть звичайні печериці.

Інгредієнти:

  • 1 склянку рису;
  • 300 г грибів;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • приправи для плову;
  • 2 стакан води;
  • рослинна олія;
  • часник за бажанням.

Приготування:

  • Очищену моркву нарізаємо соломкою, цибулю шаткуємо чвертькільцями.
  • Печериці або будь-які інші гриби ріжемо великими шматочками.

  • У глибоку сковороду вливаємо олію, викладаємо моркву з цибулею, обсмажуємо овочі протягом 5-7 хвилин.
  • Кладемо до них гриби, смажимо до тих пір, поки не випарується вся рідина, а грибочки не підрум’яняться.

  • Після висипаємо добре промитий рис, кладемо сіль і приправи до смаку, перемішуємо.

  • Далі вміст сковороди заливаємо окропом, ще раз перемішуємо.
  • Після закипання, накриваємо кришкою і на малому вогні доводимо плов до готовності. При бажанні в кінці додаємо часник.

В Успенський пост на 2020 рік харчування по днях для мирян повинно бути не тільки різноманітним, але і корисним. У меню на тиждень можна включити і таке блюдо, як плов з сухофруктами. Для цього подрібнюємо морква, курагу і чорнослив, обсмажуємо зі спеціями, додаємо рис, воду, доводимо до готовності.

Суп-пюре з цвітної капусти

У піст можна готувати найрізноманітніші і корисні страви з овочів. Дуже смачним і поживним виходить суп-пюре з цвітної капусти.

Інгредієнти:

  • 500 г цвітної капусти;
  • 200 г картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Дрібними кубиками подрібнюємо цибулю, на великій тертці натираємо моркву.

  • У каструлю вливаємо трохи олії і відправляємо в неї овочі, обсмажуємо цибулю з морквою протягом 3-х хвилин.

  • Невеликими кубиками нарізаємо очищені бульби картоплі.
  • Перекладаємо в каструлю до овочів і слідом додаємо суцвіття цвітної капусти.
  • Вливаємо воду так, щоб вона покрила овочі. Варимо до повної готовності картоплі.

  • У цей час можна зробити грінки. Для цього батон ріжемо кубиками, посипаємо сіллю, поливаємо олією, перемішуємо і підсушуємо в духовці 10 хвилин при температурі 180 °С.

  • Як тільки картопля буде повністю готовий, подрібнюємо овочі за допомогою заглибного блендера до однорідного стану.

  • Повертаємо суп на плиту, солимо, перчимо, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
  • Готову страву подаємо з грінками і зеленню.

  • Так само суп-пюре можна зварити з гарбуза, брокколі, грибів або сочевиці, варіантів багато, так що пісне меню точно не буде нудним.

Пісний салат «Свіжість»

В Успенський піст треба обов’язково готувати овочеві салати, адже це не тільки дуже смачно, але і корисно. Заправити салат можна звичайним рослинним або оливковою олією, але краще приготувати пікантну заправку, завдяки якій страва виходить особливим на смак.

Інгредієнти:

  • 300 г пекінської капусти;
  • 130 г редиски;
  • 130 г свіжого огірка;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 морква;
  • 50 г зеленої цибулі;
  • 20 г свіжої зелені.

Для заправки:

  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л. зернистої гірчиці;
  • 0,5 ч. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • 1 зубчик часнику.

Приготування:

  • У пекінської капусти видаляємо качан і нарізаємо соломкою.

  • На звичайній тертці або для корейських салатів подрібнюємо моркву.
  • Тонкою соломкою шаткуємо огірок, редис і солодкий перець.

  • Для заправки в невелику піалу вливаємо олію, лимонний сік, висипаємо сіль, цукор, додаємо гірчицю і натираємо часник.

  • Ретельно все розмішуємо.
  • Тепер в салатник перекладаємо всі овочі разом з нашаткованою зеленою цибулею, вливаємо заправку, перемішуємо, і смачний салат готовий.

Пісний пиріг з капустою і грибами

Пиріг з капустою та грибами – рецепт пісної страви, що готується просто і швидко. Такий пиріг навіть смачніше, ніж готувати його з молочними продуктами. При цьому він виходить дуже ніжним і м’яким.

Інгредієнти для тіста:

  • 260 г борошна;
  • 3 г розпушувача;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 100 мл теплої води;
  • 0,5 ч. л. солі.

Для начинки:

  • 300 г капусти;
  • 300 г грибів;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, перець, зелень за смаком.

Додатково:

  • ¼ Ч. л. соди;
  • 30 мл води.

Приготування:

  • Так як тісто замішується швидко, починаємо з начинки. Для цього дрібними кубиками шаткуємо цибулю, а моркву подрібнюємо на тертці.
  • У сковороду вливаємо олію, висипаємо овочі і обсмажуємо. Лук повинен стати злегка золотистим, а морква м’якою.

  • Поки овочі обсмажуються, шаткуємо капусту тонкою соломкою.
  • Після відправляємо білокочанний овоч в сковороду, перемішуємо з цибулею і морквою.
  • Овочі солимо, перчимо і обсмажуємо.

  • Лісові гриби або печериці відварюємо, нарізаємо невеликими шматочками.

  • Як тільки капуста початку присмажуватися, додаємо гриби, перемішуємо.
  • В кінці висипаємо зелень кропу, перемішуємо і знімаємо з вогню.

  • Перекладаємо начинку на плоске блюдо і охолодити до кімнатної температури.
  • Для тіста виливаємо в миску теплу воду, олію, кладемо сіль і розпушувач, розмішуємо.
  • Потім підсипаємо борошно і замішуємо тісто, яке по консистенції має нагадувати пісочне.

  • Готове тісто накриваємо, даємо йому 10 хвилин відпочити, а потім ділимо на дві рівні частини.
  • Тепер перший шматочок розгортаємо в пласт товщиною 5 мм, перекладаємо у форму, а зверху на тісто викладаємо начинку і розподіляємо її рівним шаром.

  • Після розгортаємо в пласт другий шматочок тіста, кладемо поверх начинки і защипуємо краю.
  • У середині пирога робимо невеликий отвір для виходу пари.

  • У теплій воді розмішуємо соду і отриманою сумішшю змащуємо поверхню пирога. Присмаку соди не буде, зате буде гарна скоринка.
  • Відправляємо пиріг в духовку на 30-35 хвилин, температура 180 °С.

Також пиріг можна приготувати з начинкою з капусти (або грибів) і відвареної картоплі. У звичайні дні з м’яса і картоплі.

Апельсинові маффіни з маком

У піст можна готувати і солодку випічку, головне, не використовувати для приготування яйця, вершкове масло та іншу молочну продукцію. Рецептів пісної випічки дуже багато, але хочемо запропонувати такий варіант, як апельсинові маффіни з маком.

Інгредієнти:

  • 3 апельсина;
  • 160 г борошна;
  • 160 г манної крупи;
  • 40 г маку;
  • 120 мл рослинної олії;
  • 8 г ванільного цукру;
  • щіпка солі;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Приготування:

  1. Мак заливаємо окропом на 10 хвилин, потім воду зливаємо.
  2. З одного апельсина з допомогою овочечистки зчищаємо смужками цедру без білого прошарку, а потім кожну нарізаємо тонкою соломкою.
  3. Зі всіх апельсинів вичавлюємо сік. Для тіста знадобиться 220 мл, якщо вийшло менше, то беремо ще апельсин або просто доливаємо води.
  4. Після маку висипаємо цукор і трохи перетираємо.
  5. Потім вливаємо олію і сік. Також висипаємо манку, просіяне борошно, сіль, соду, розпушувач і ванільний цукор. Замішуємо тісто середньої густоти.
  6. Тепер даємо тісту відпочити 10-15 хвилин, після додаємо цедру, перемішуємо.
  7. Розкладаємо тісто по формах і відправляємо в духовку на 30-35 хвилин, температура 180 °С.
  8. Мафіни дуже ніжні, тому з формочок дістаємо тільки після того, як вони повністю охолонуть, інакше випічка просто розвалиться.

Успенський піст 2020 року припадає на літо, тому харчування для мирян, як і меню на тиждень, може бути різноманітним, адже це сезон свіжих овочів, фруктів, зелені, ягід і грибів. Але не варто забувати, що головний сенс посту полягає в очищення душі, тому в такі дні потрібно утримуватися від прояви злості, негативних думок і вчинків.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що немає оцінок )
Залишити відповідь