Кавун – це ягода, фрукт або овоч?

З настанням літа ми любимо поласувати нашим смугастим другом, який приходить до нас з теплих країн і дарує масу вражень. Але що ж це таке, як його класифікувати і що слід знати про цей плід?

Що таке кавун – це ягода, овоч або фрукт?

Варто відзначити, що це точно не фрукт, оскільки кавуни не ростуть на деревах і не мають великих кісточок і м’ясистої шкірки. Замість цього вони виростають на кучерявих по землі ліанах, а тому з цієї точки зору вони ближче до ягід. Ботаніки всього світу стверджують, що цей плід швидше відноситься до помилкових ягод, ніж до тих, до яких ми звикли. А все тому, що він має нехарактерну для ягід оболонку. У той час, як всі інші ягоди їдяться цілком, без чищення, оскільки володіють м’якою шкіркою, кавун володіє так званим корковим шаром – міцною і пружною шкіркою.

Також помилково вважати, що кавун – це овоч. Незважаючи на усталену побутову думку про те, що овочі – це все їстівні плоди городніх культур, цей плід до таких не відноситься.

Багато вчених раніше вважали, що він належить до сімейства гарбузових через свою форми, кірки і наявності насіння. І лише з плином часу цю ідею відкинули, оскільки у кавуна немає вільної порожнини всередині, як у гарбуза, і насіння хаотично розкидані по всій ягоді, а не розміщені в одному конкретному місці, в чому можна переконатися, як самостійно, так і дивлячись на будь-які фото з пошукових систем.

Висновок: з точки зору науки кавун – це ягода.

Цікаві факти про кавуни

А ви знали, що:

  • На сході в їжу вживається не тільки м’якоть кавуна, але і кірка, яка обсмажується і подається як легка закуска;
  • Людьми було виведено понад 1500 сортів цієї ягоди;
  • Він буває не тільки з червоною м’якоттю і звично круглий, але ще може бути квадратним, овальним, а всередині-жовтим;
  • У Книгу рекордів Гіннеса занесений найбільший і важкий кавун, знайдений в США і важив більше 160 кг;
  • Назва плоду прийшла з тюркської мови, в якій означає “великий огірок”;
  • Предки сучасних плодів були знайдені в якості підношень богам в Єгипетських гробницях;
  • Батьківщиною сучасних кавунів є пустеля Калахарі в Африці.

Сьогодні ми поділилися секретом про те, що даний плід відноситься до ягідних культур. А ви знали про це? Поділіться цією статтею зі своїми друзями та близькими!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь