Ківі – це фрукт або ягода і як він росте в природі?

ківі це ягода чи фрукт

Ці маленькі волохаті плоди, виведені на початку 20 століття в Новій Зеландії, отримали таку назву в результаті зовнішньої схожості з пташкою, яка мешкає в цій країні. Багато хто вважає, що це – фрукт, далі розглянемо, що ж це насправді.

Чим насправді є ківі: фруктом або ягодою?

У нас ківі відносять до фруктів, проте насправді, це, як і кавун – ягода, Зелена всередині, але існує сорт «Золотий ківі» з жовтою м’якоттю, виведений зовсім недавно, в 1992 році. За популярністю ця соковита ягода займає в Європі друге місце після ананаса серед екзотичних плодів.

Де і як росте ківі в природі (в яких країнах)

Як росте ківі в природі

Ківі – це ліана, що обвиває дерева і має довжину до 7,5 метрів, в ширину кущ може досягати до 4,5 метрів з овальними зеленими листочками до 25 см.у період цвітіння цієї ягоди на ній з’являються великі білі квіти, цвітіння триває кілька тижнів (травень-червень).

В основному ківі вирощується в Новій Зеландії, Чилі, Італії, звідки плоди експортуються в інші країни світу, крім цих країн, є плантації ягід і в Росії, Україні.

Цікаві факти про ківі

  1. Країною походження ківі вважається Китай, там його називають “мавпячим персиком” в результаті волохатої шкірки;
  2. Ягоди, які ростуть в природі важать всього 30 г, а окультурені плоди – до 100 г;
  3. У стародавні часи Китайські правителі використовували ківі в якості афродизіака;
  4. В Європі плоди називають “китайським агрусом”, хоча вони зовсім не є родичами, адже агрус – це кущ;
  5. Навіть після зривання ягоди, вона продовжує рости і дозрівати;
  6. У ківі присутня аскорбінова кислота в кількості, більшій ніж в цитрусових, що робить його дуже корисним при нестачі йоду, гіпертонії;
  7. Перед приготуванням желе з такої ягоди, необхідно облити їх окропом, інакше желатин не застигне (в структурі ківі є фермент, що розщеплює структуру желатину);
  8. Наукові дослідження встановили факт, в плоди найбільш поживні в порівнянні з 21 найбільш споживаним фруктом;
  9. Комахи-шкідники майже не об’їдають ківі, тому врожайність цих ягід зазвичай дуже висока;
  10. Ягода є дієтичною, її енергетична цінність становить всього 47 кКал, що робить ківі відмінним продуктом харчування в період скидання ваги;
  11. Ківі – це універсальний продукт, який чудово поєднується з будь-якими стравами: м’ясними, рибними, солодкими.

Сподіваємося вам цікаво було дізнатися, що насправді ківі – це ягода, досить популярна в багатьох країнах, що відрізняється незвичайним зовнішнім виглядом і має неповторний оригінальний смак. Якщо ви знаєте цікаві факти про ківі, залишайте їх в коментарях до цієї статті.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь