Найсмачніші рецепти лечо на зиму

Дуже смачне лечо можна приготувати на зиму з класичного набору продуктів: помідорів, перцю, моркви та цибулі. Просто вибирайте будь-який з дуже цікавих нових рецептів з покроковими фото.

Смачне лечо на зиму

Найсмачніше лечо на зиму завжди виходить з поєднання помідорів і перцю з додаванням обсмаженої моркви і цибулі.

Інгредієнти:

  • помідори – 5 кг;
  • перець болгарський – 3 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • гострий перець – 4 шт. (або за смаком);
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 50 р;
  • часник – 5 зубків;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • перець горошком – 1 ч. л.;
  • олія – 400 мл;
  • оцет 9 % – 100 мл

Приготування:

  • Промиті овочі готуємо до приготування, починаючи з помідорів. Зверху на них робимо хрестоподібний надріз, укладаємо в підходящу простору ємність. Заливаємо окропом, залишаємо на 5-10 хвилин (орієнтуємося на легкість зняття шкірки).
  • Знявши з плодів томатів шкірку, перекручуємо їх на м’ясорубці і проціджують крізь сито, насіння викидаємо. Ставимо сік на прогрівання і після закипання проварюємо 15 хвилин.

  • Додаємо до томатної заливки сіль, цукор, перець горошком і лавровий лист, варимо ще 15 хвилин, прибираємо лавровий лист.
  • Поки томатний соус проварюється, нарізаємо півкільцями цибулю, великою соломкою моркву і перці.
  • Обсмажуємо овочі на сковороді з маслом, викладаючи їх партіями в черговості: цибуля, морква, перець.

  • До обсмажених овочів виливаємо томатну заливку, додаємо нарізку гострого перцю і часник, тушкуємо на середньому вогні 15-20 хвилин.

  • Наливаємо в киплячу овочеву масу оцет і масло, варимо ще п’ять хвилин і розкладаємо по стерильним банкам, укупорюємо.

Заготівля лечо без обсмажування та гострого перцю

По одному з кращих авторських рецептів з фото можна заготовити дуже смачне лечо без обжарювання.

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • перець солодкий – 10-15 шт.;
  • цибуля – 1-2 головки;
  • морква – 2 шт.;
  • масло рослинне – ½ ст.;
  • цукор – 5 ст. л.;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • перець горошком;
  • суміш пряної зелені (кріп, петрушка, кінза, базилік) – за смаком та бажанням;
  • оцет 9 % — 5 ст. л.

Приготування:

  1. Очищені від шкірки (методом обшпарювання) помідори нарізаємо невеликими кубиками, викладаємо в приготовлену ємність для варіння овочевої закуски.
  2. Додавши до помідорів перець горошком, сіль, цукор і масло, доводимо до кипіння.
  3. Відразу після закипання викладаємо до них нарізку перцю і цибулі. Додаємо моркву, натерту на крупній тертці.
  4. Все кип’ятити 5-10 хвилин, наливаємо оцет, додаємо дрібно нарізану зелень і через пару хвилин розкладаємо по стерильним банкам. Закатуємо наповнені популярною закускою банки, як правило, за всіма правилами домашнього консервування.

Яскраве лечо по оригінальному рецепту з цілими головками цибулі

Приготувати дуже смачне лечо на зиму можна з помідорів і перцю. Також у закуску додають разом зі спеціями моркву і цибулю цілими головками.

Інгредієнти:

  • болгарський перець різних кольорів – 4 кг;
  • помідори – 3 кг;
  • морква – 1 кг;
  • цибуля дрібний – 200 г;
  • часник – 1 головка;
  • цукор – 100 г;
  • масло рослинне – 100 мл;
  • яблучний оцет 9 % — 100 мл;
  • перець гострий мелений – за смаком;
  • перець чорний горошком – 15 г;
  • сіль.

Приготування:

  • Помідори нарізаємо шматочками, подрібнюємо будь-яким способом і позбавляємося від насіння, протираючи крізь сито. Отриману однорідну томатну пасту ставимо на прогрівання.
  • На очищеної моркви робимо три невеликих поздовжніх насічки, потім нарізаємо крупно. Отриману фігурну нарізку кип’ятимо підходящої розігрітій ємності з сумішшю рослинної олії і оцту.

  • До киплячої моркви викладаємо цілі головки цибулі, попередньо очистивши від лушпиння. Хвостики на головках цибулі також максимально (по можливості) залишаємо недоторканими. Якщо не вдалося знайти дрібну цибулю, то знімаємо шар за шаром у цибулі середнього розміру, тим самим зменшуючи розмір голівки і використовуємо в такому вигляді.
  • Після чергового закипання викладаємо в ємність з лечо велику нарізку різнобарвного перцю, сіль, цукор і всі інші спеції.

  • Додаємо до лечо дрібно нарізаний або роздавлений часник, кип’ятимо ще пару хвилин і розкладаємо по стерильним банкам.

Лечо по-домашньому в мультиварці

По одному з кращих простих рецептів з покроковими фото можна приготувати смачне лечо на зиму в мультиварці.

Інгредієнти:

  • перець болгарський – 1 кг;
  • цибуля – 200 г;
  • морква – 250 г;
  • часник – 2 зубки;
  • помідори – 700 г;
  • сіль – 3 ч. л.;
  • цукор – 60 г;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • оцет 9 % – 20 мл;
  • паприка – 1 ч. л.;
  • перець гострий.

Приготування:

  1. У чашу мультиварки викладаємо пюре, приготовлене з помідорів, нарізаних часточками і подрібнених за допомогою блендера або м’ясорубки.
  2. Включаємо режим «Гасіння» і продовжуємо закладку інших підготовлених овочів: півкілець цибулі, крупно нарізаної моркви, перемішуємо.
  3. Коли овочева маса в чашу мультиварки закипить, викладаємо в неї нарізку перцю, сіль, цукор і паприку, ще раз перемішуємо.
  4. Тушкуємо масу 15-20 хвилин, додаємо масло і оцет, продовжуємо процес ще 5 хвилин.
  5. Розкладаємо лечо по стерильним банкам, укопорюємо стерильними кришками.

Лечо з обсмаженими овочами без оцту

Особливо смачним виходить лечо з м’ясистих помідорів і перцю. Таку смачну закуску можна приготувати на зиму з додаванням і моркви, цибулі, при цьому не використовувати оцет.

Інгредієнти:

  • перець болгарський червоний м’ясистий – 1 кг;
  • помідори стиглі, м’ясисті з невеликим вмістом насіння – 1 кг;
  • цибуля – 400 г;
  • морква – 400 г;
  • цукор – 100 г;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • масло рослинне – 100 мл;
  • оцет 9% – 2 ст. л.;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • перець духмяний горошком – 5 шт.

Приготування:

  • Промивши і очистивши овочі від усього зайвого, починаємо приготування з нарізування часточками помідорів довільного розміру. Після подрібнюємо їх заглибним блендером і ставимо на прогрівання.

  • Додаємо в томатну масу сіль, цукор, лавровий лист і запашний перець, доводимо до кипіння.
  • Нарізку цибулі обсмажуємо на рослинній олії до золотистого кольору, додаємо натерту моркву, продовжуємо обсмажувати на сильному вогні ще п’ять-сім хвилин.

  • У сотейник з обжарюваними овочами виливаємо томатну основу лечо, прибравши лаврове листя.
  • Додаємо у знову закипілу масу крупно нарізаний перець, проварюємо, збавивши нагрівання, 20 хвилин.

Готову закуску розкладаємо по стерильним банкам, закатуємо.

Смачне лечо з кабачками

Приготувати смачний варіант популярної закуски можна по одному з перевірених рецептів з фото.

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • кабачки – 1 кг;
  • перець болгарський – 1 кг;
  • морква – 500 г;
  • цибуля – 200 г;
  • часник – 2 зубки;
  • масло рослинне – 150 мл;
  • оцет 9 % — 1 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.

Приготування:

  • За допомогою блендера пюрируем підготовлені помідори (при бажанні можна зняти шкірку). Довівши до кипіння, варимо 15-20 хвилин.

  • Великими півколами (щоб не перетворилися на кашу) нарізаємо очищені кабачки, залишаємо в готовності.
  • Подрібнені на свій розсуд цибулю і моркву обсмажуємо на маслі в сотейнику або каструлі з товстим дном.

  • Після придбання овочевим обсмаженням легкого золотистого кольору, додаємо нарізку крупною соломкою болгарського перцю і підготовлені кабачки.
  • Заливаємо зібрані овочі киплячій томатною масою і доводимо до кипіння. Тушкуємо закуску 30-35 хвилин після закипання, додавши сіль, цукор, подрібнений часник.

В кінці приготування вливаємо оцет, перемішуємо і розподіляємо по стерильним банкам для закупорювання.

Лечо з переважаючим смаком помідорів і перцю

Апетитно і привабливо виглядає лечо червоного кольору стиглих помідорів і перцю з яскравим насиченим смаком цих овочів. Для додання закуски, приготовленої на зиму, пікантною нотки додаємо в неї злегка обсмажені моркву і цибулю.

Інгредієнти:

  • перець болгарський – 2 кг;
  • помідори – 2 кг;
  • цибуля – 300 г;
  • морква – 300 г;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • цукор – ½ ст.;
  • лимонна кислота – за смаком;
  • олія соняшникова – ½ ст.

Приготування:

  • Для лечо по цьому рецепту вибираємо дуже стиглі м’ясисті помідори з мінімальним вмістом насіння. Нарізаємо і подрібнюємо будь-яким способом.
  • Враховуючи той факт, що томатне пюре досить густе, прогріваємо його в ємності з товстим дном і на конфорку ставимо розсікач вогню.

  • Натерту або нарізану соломкою моркву і півкільця цибулі можна додати в закипілу томатну основу закуски в сирому вигляді. Однак, якщо невелика присутність у страві готується смаженого вас влаштовує, то злегка обсмажте їх з маслом (так буде набагато смачніше).

  • Після того як томатна маса з овочевим обсмаженням прокипить 10-15 хвилин, викладаємо крупно нарізаний перець, сіль і цукор, тушкуємо ще таку ж кількість часу. Якщо бажаємо приготувати лечо в більш рідкому вигляді, то під час гасіння закриваємо ємність з ним кришкою.

Так як лечо готується без оцту (кислоти в томатах цілком достатньо для консервування), то для підстраховки можна покласти невелику кількість лимонної кислоти.

Дуже смачне лечо «Пальчики оближеш»

По простому рецептом з покроковими фото приготуйте дуже смачне лечо. Закуска виходить такий, що просто пальчики оближеш».

Інгредієнти:

  • перець червоний солодкий м’ясистий – 3 кг;
  • помідори – 4 кг;
  • масло рослинне – ½ шт;
  • цибуля – 1 кг;
  • морква – 300 г;
  • оцет 9 % — 2 ст.;
  • цукор – ½ ст.;
  • сіль – 2 ст. л.

Приготування:

  • Подрібнену в пюре нарізку томатів прогріваємо до кипіння (при бажанні можна процідити крізь сито, щоб позбутися від насіння).
  • Цибулю нарізаємо дрібно, моркву пропускаємо через м’ясорубку (або подрібнюємо іншим способом), обсмажуємо на олії.
  • У ємність з овочами додаємо нарізаний соломкою перець, перемішуємо і продовжуємо процес протягом 10 хвилин (періодично перемішуючи).

  • Одночасно з обсмаженням овочів весь цей час перебувала томатна паста. Виливаємо її в киплячому вигляді до овочів. Додаємо сіль, цукор і тушкуємо все разом до отримання бажаної консистенції лечо.
  • За п’ять хвилин до закінчення варіння додаємо оцет, добре вимішуємо.

  • У підготовлені банки розкладаємо киплячу закуску, закатуємо, використовуючи стерильні кришки,  закупорюємо.

Банки повинні бути обов’язково простерилізованними!

Красиве і дуже смачне лечо з оливковою олією

Лечо на зиму з помідорів і перцю з додаванням цибулі та моркви виходить не тільки смачним, але і красивим, якщо використовувати контрастні кольори овочів.

Інгредієнти:

  • помідори – 3 кг;
  • перець болгарський зеленого кольору – 1,5 кг;
  • цибуля – 1,5 кг;
  • морква – 1,5 кг;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • цукор – 250 г;
  • олія оливкова – 300 мл;
  • оцет 6 % — 5 ст. л.;
  • пряні добавки (лавровий лист, запашний перець).

Приготування:

  • Помідори промиваємо, нарізаємо довільними великими шматками і варимо в підходящій ємності до розм’якшення, протираємо крізь сито, позбавляючись від насіння і шкірки.
  • Перець очистити від плодоніжок і насіння, нарізаємо соломкою (або на свій розсуд).

  • Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, моркву натираємо на тертці для корейської моркви, залишаємо в готовності.
  • Томатний сік ставимо на прогрівання, додаємо оливкову олію, пряні спеції (можна використовувати улюблені і прованські трави). Проварюємо всю масу 10-15 хвилин при середньому кипінні.

  • Викладаємо до уваренного томатного соку цибулю і моркву, перемішуємо.
  • Після того як маса закипить знову, відправляємо нарізку солодкого перцю, сіль, цукор, розмішуємо.

  • Тушкуємо лечо при слабкому кипінні 20-25 хвилин, додаємо оцет, перемішуємо. Через п’ять хвилин розкладаємо яскраву закуску по стерильним банкам, закатуємо як зазвичай.

Популярну і дуже смачну закуску приготувати зовсім не складно, керуючись найкращими рецептами. В результаті в зимовий час можна значно урізноманітнити своє харчування смачною і корисною добавкою до будь-якої страви.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь