Чи потрібно змащувати форми для кексів і мафінів?

Приготувати вдома апетитні мафіни або кекси з будь-якого рецепту не так складно, якщо є спеціальні формочки для них, але ось як правильно користуватися даними формочками знають не всі. У цьому огляді детально відповімо на питання, чи потрібно змащувати форми для кексів (паперові, силіконові, металеві), щоб до них не пригорає тісто.

Чим і як змащувати форми для кексів і мафінів

Існує 3 основних категорії форм для кексів, що відрізняються між собою за матеріалом, з якого вони зроблені: паперові, силіконові і металеві.

В залежності від того, які форми Ви купили і плануєте використовувати для випікання кексів, будуть відрізнятися способи підготовки цих формочок (чим і як їх змащувати і чи потрібно взагалі це робити). Розглянемо особливості використання кожного виду таких формочок.

Паперові (одноразові)

Якщо з багаторазовими формочками більш зрозумілий процес їх використання, то з одноразовими не все так просто. При першій готуванні кексів у багатьох одразу виникає питання – чи потрібно змащувати одноразові форми для кексів і мафінів, щоб вони не прилипали до паперового покриття і легко виймалися з формочок?

Відповідь на це питання досить проста – сучасні паперові формочки змащувати не потрібно, так як їх виробляють з якісного ламінованого паперу чи пергаменту, до поверхні яких тісто не пригорає.

Візьміть на замітку кілька корисних порад по використанню одноразових паперових форм:

  • Звертайте увагу на інструкцію виробника, які вказані на упаковці таких формочок (кожен виробник використовує різний матеріал за якістю і може вказувати в інструкції, чи потрібно такі формочки змащувати або в цьому немає потреби).
  • Якщо приготовані мафіни або кекси трохи прилипли знизу або з боків у формочці, знімайте її поступово, починаючи з боків, щоб зберегти цілісність випічки.
  • Паперові формочки не рекомендується знімати з кексів відразу після приготування (поки кекси гарячі), як тільки кекси охолонуть, зняти з них формочки буде легше.

Важлива особливість паперових формочок – їх можна взагалі не знімати з кексів відразу після їх приготування, щоб кекси зручно було їсти, не забруднивши руки. У таких формах їх продають у магазинах, подають відвідувачам у кав’ярнях та інших подібних закладах.

Силіконові

Силіконові форми для кексів на сьогоднішній день – одні з найпопулярніших, тому що вони багаторазові і їх дуже зручно використовувати і чистити після готування.

За рахунок якісного силіконового покриття такі форми в 95% випадків змащувати не потрібно (тільки при першому використанні рекомендується їх змастити рослинною олією, а в наступні рази цього робити не потрібно).

Важливий плюс таких форм – з них легко діставати приготовані кекси і маффіни, так як вони легко згинаються і змінюють форму при несильному натисканні.

Металеві

Металеві форми для кексів бувають різних видів, але найбільш практичні з них – це форми з антипригарним покриттям (наприклад, тефлоновим), які в більшості випадків немає необхідності змащувати чим-небудь, тісто до них не прилипає під час випікання кексів, а після готування їх дуже легко мити.

Звичайні металеві (залізні, алюмінієві форми для випікання кексів рекомендується змащувати олією (+ додатково можна посипати борошном або манкою всередині, щоб позбутися від надлишку жиру від олії). Деякі господині також при готуванні вставляють одноразові паперові формочки в металеві, щоб їх не забруднювати і уникнути пригорання кексів до їх поверхні.

На закінчення даного огляду можна зробити висновок, що в основному змащувати маслом або іншими жирами потрібно тільки металеві формочки для кексів і силіконові при першому їх використанні, паперові змащувати не обов’язково, якщо вони зроблені з паперу високої якості з антипригарним покриттям. Свої відгуки та корисні рекомендації по темі, змащувати чи формочки для кексів (паперові, металеві і силіконові), залишаємо у коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь