У кулінарії білокачанна капуста підходить для різних страв. І якщо ви не знаєте, що приготувати з цього овоча на друге, то пропонуємо кілька простих рецептів з фото покроково.
Капуста в яйці
Білокачанна капуста в яйці – найпростіший рецепт з фото покроково, завдяки яким можна приготувати смачну страву на друге. Але щоб блюдо вийшло смачним, вибираємо гарний щільний качан, без плям і інших дефектів.
Інгредієнти:
- вилок капусти;
- 2 яйця;
- сушений часник за смаком;
- сушений кріп;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Вилок капусти розрізаємо на чотири частини, качан не вирізаємо.
- Відправляємо капусту в каструлю з киплячою підсоленою водою, варимо до готовності, овоч має стати м’яким.
- В цей час в миску вбиваємо яйця, підсипаємо до них сушений часник і зелень, трохи солі і перцю. Збовтуємо віночком до однорідності.
- Готову капусту дістаємо і даємо трохи охолонути. Після нарізаємо овоч на більш дрібні шматочки.
- Кожен шматочок опускаємо в яєчну суміш і викладаємо на розігріту з маслом сковороду. Смажимо капусту з двох боків до рум’яності.
Якщо вам не подобається запах вариться капусти, то покладіть в каструлю разом з овочем великий шматочок чорного хліба.
Запіканка з капусти
З білокачанної капусти приготувати на друге можна запіканку. Незважаючи на те, що страва – з простих інгредієнтів, запіканка виходить ситним, ароматною і соковитою.
Інгредієнти:
- 400 г капусти;
- 3 яйця;
- 3 ст. л. майонезу;
- 3 ст. л. сметани;
- 50 г борошна;
- 0,5 ч. л. розпушувача;
- 0,5 ч. л. крохмалю;
- 0,5 ч. л. солі;
- 80 г сиру;
- зелену цибулю і кріп.
Приготування:
- Тонкою соломкою подрібнюємо капусту.
- Для заливки беремо яйця, додаємо до них сметану і майонез, борошно і крохмаль. Ретельно все розмішуємо до однорідності.
- Капусту солимо і перетираємо руками, щоб овоч став м’якшим.
- Зелену цибулю і кріп дрібно шаткуємо.
- Форму змащуємо олією, викладаємо капусту, зверху присипаємо зеленню.
- Заливаємо заливкою і посипаємо тертим сиром.
- Відправляємо запіканку в духовку на 25-30 хвилин, температура 200 °С.
Для такої страви можна використовувати не тільки білокачанну капусту, також підійде брюссельська, кольорова і пекінська. Капусту можна поєднувати з іншими інгредієнтами, наприклад, з будь-яким м’ясним продуктом, грибами та ковбасними виробами.
Тушкована капуста з м’ясом
Якщо ви не знаєте, що на друге приготувати з білокачанної капусти, то пропонуємо простий рецепт з фото покроково тушкованої капусти з м’ясом. Таке блюдо користується популярністю у багатьох господинь. Воно ситне, смачне і дуже апетитне.
Інгредієнти:
- 600 г свинини;
- 800 г капусти;
- 2 моркви;
- 1 цибулина;
- 400 г перетертих томатів;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 1-2 ч. л. цукру;
- 2 зубчики часнику;
- коріандр і орегано за смаком;
- сіль і перець за смаком;
- зелена цибуля, петрушка;
- 2 лаврових листки;
- рослинна олія.
Приготування:
- Свинину нарізаємо шматочками і відправляємо на сковороду з невеликою кількістю олії.
- Відразу до м’яса додаємо перець, коріандр, орегано і сіль. Смажимо протягом 25-30 хвилин, тобто до готовності.
- Після до обсмаженої свинини додаємо терту моркву і подрібнений півкільцями цибулю. Перемішуємо, смажимо 3-4 хвилини.
- Тепер відправляємо в сковороду нашатковану капусту, кладемо лаврові листочки. Перемішуємо, тушкуємо під кришкою 10-15 хвилин.
- Після овочеві з м’ясом вливаємо перетерті помідори і томатну пасту, яку потрібно злегка розвести водою. Підсипаємо трохи солі, перемішуємо і готуємо ще 5 хвилин.
- Потім додаємо цукор, дрібно порубаний часник, а також подрібнену зелень кропу і петрушки.
- Все перемішуємо, вимикаємо вогонь, даємо страві настоятися під кришкою 5-10 хвилин і подаємо до столу.
Тушкувати капусту можна з будь-яким м’ясом, навіть з копченим або фаршем. Але багато господинь відзначають, що найсмачніше виходить саме зі свининою.
Тушкована капуста з рисом
Якщо ви вважаєте, що білокачанна капуста ніяк не поєднується з крупами, то спробуємо вас здивувати рецептом тушкованої капусти з рисом. Блюдо виходить ситним, дуже апетитним, як на покрокових фото. А приготувати його на друге легко і просто.
Інгредієнти:
- качан капусти;
- 3 помідори;
- 1 цибулина;
- 0,5 склянки рису;
- рослинна олія;
- сіль і перець за смаком;
- сушений чебрець і базилік;
- кріп і петрушка.
Приготування:
- Тонкою соломкою нарізаємо капусту.
- Маленькими кубиками шаткуємо цибулю і також ріжемо невеликими шматочками помідори.
- Добре промитий рис висипаємо в киплячу підсолену воду і варимо 15 хвилин.
- У глибоку сковороду вливаємо склянку води, закладаємо капусту і тушкуємо під закритою кришкою 10 хвилин.
- На окремій сковороді з додаванням рослинної олії пасеруємо цибулю до прозорості.
- Після до ріпчатого овоча додаємо томати, сушений чебрець і базилік, перемішуємо, готуємо 5 хвилин.
- Готовий рис відкидаємо на сито, промиваємо і відправляємо до капусти разом з обсмаженими овочами.
- Також додаємо подрібнену зелень петрушки і кропу, сіль і перець, все перемішуємо, тушкуємо ще пару хвилин і знімаємо готову страву з вогню.
Також з білокочанного овоча можна спробувати приготувати і таке ситне і корисне блюдо, як тушкована капуста з квасолею.
Пісні котлети з капусти
Білокачанна капуста – ідеальний овоч для тих, хто постить, адже з неї можна приготувати на друге різні пісні страви. Наприклад, посмажити капустяні котлети, які виходять такими ніжними і соковитими, що навіть перевершують за смаком котлети з м’яса. При цьому рецепт з фото покроково дуже простий.
Інгредієнти:
- 1,5 качана капусти;
- 2 цибулини;
- 2-3 картоплі;
- головка часнику;
- 3-4 ст. л. манної крупи;
- 130 г борошна;
- сіль і перець за смаком;
- зелень за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Почнемо з капусти, яку шаткуємо дуже тонкою соломкою, перекладаємо в каструлю, заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 1 годину.
- В цей час подрібнюємо цибулю чвертькільцями.
- Після в глибоку сковороду вливаємо олію, перекладаємо капусту і смажимо протягом 15 хвилин.
- На окремій сковороді також з розігрітим маслом пасеруємо до м’якості цибулю.
- Очищену картоплю пропускаємо через крупну тертку, висипаємо в глибоку каструлю і видавлюємо до нього часник.
- Слідом відправляємо обсмажену цибулю, будь подрібнену зелень і саму капусту, все добре перемішуємо.
- Додаємо сіль, перець і манку, яка вбере в себе всю зайву рідину. Знову все перемішуємо.
- На завершення додаємо борошно, ретельно вимішуємо.
- З капустяного фаршу ліпимо котлети і обсмажуємо на олії з двох боків до рум’яності.
- Капусту разом з іншими інгредієнтами можна пропустити через м’ясорубку, але тоді манки потрібно буде додати більше. Такий спосіб більш швидкий, але деякі господині відзначають, що котлети з рубаної капусти виходять більш соковитими.
Голубці з сиром і шинкою
Багато хто знає рецепт голубців з начинкою з м’ясного фаршу і рису, але зараз пропонуємо більш цікаве блюдо, яке готується дуже просто, а виходить неймовірно смачно. На відміну від традиційного блюда, для начинки використовуємо сир і шинку, а самі голубці не тушкуємо, а обсмажуємо.
Інгредієнти:
- качан капусти;
- 250 г шинки;
- 250 г сиру;
- зелень кропу;
- 1 зубчик часнику;
- 2-3 яйця;
- 1 ч. л. копченої паприки;
- часник сушений;
- сіль і перець за смаком;
- панірувальні сухарі.
Приготування:
- Капусту відварюємо і відправляємо в мікрохвильову піч, відокремлюємо листочки і у кожного зрізаємо ущільнення.
- Зелень кропу дрібно шаткуємо.
- Висипаємо В миску тертий сир, зелень і пропущений через прес зубчик часнику, все добре перемішуємо.
- В окрему ємність вбиваємо яйця, підсипаємо за смаком сіль, перець, сушений часник і паприку. Добре розмішуємо за допомогою звичайного віночка.
- На кожен капустяний лист кладемо тонку скибочку шинки, зверху сир і загортаємо все, як і звичайні голубці, на конвертик.
- Далі підготуємо дві тарілки – одну з борошном, іншу з панірувальними сухарями. На сковороді розігріваємо олію.
- Конвертики паніруємо в борошні, потім в яйці і в сухарях.
- Викладаємо на сковороду швом вниз і обсмажуємо з двох сторін по 2-3 хвилини.
- Також з капусти і лаваша можна зробити дуже смачну і ситну закуску. Для начинки змішуємо обсмажену цибулю з капустою і тертим сиром. Лаваш змащуємо сумішшю з яєць, сметани і спецій. Викладаємо начинку, загортаємо і запікаємо 20-25 хвилин, температура 200 °С.
Торт з капусти
Напевно, багато господинь не знають, що з капусти можна приготувати справжній торт. Страва готується просто, а виходить дуже смачно і красиво.
Інгредієнти:
- 700 г капусти;
- 7 ст. л. борошна;
- 100 г плавленого сиру;
- 6 ст. л. сметани;
- 7 яєць;
- 6 ст. л. рослинної олії;
- 4 зубчики часнику;
- 220 г твердого сиру;
- 50 г кропу;
- 1 ст. л. солі;
- черрі.
Приготування:
- Капусту дрібно шаткуємо, посипаємо сіллю, розминаємо руками і залишаємо на 10 хвилин, щоб овоч пустив сік.
- Після капусту вбиваємо 4 яйця, підсипаємо ще трохи солі, подрібнену зелень кропу і борошно. Ретельно все перемішуємо до консистенції тіста, як на оладки.
- Тепер на розігріту з маслом сковороду викладаємо 6 ст. ложок капустяного тіста, надаємо форму млинця і смажимо по 2-3 хвилини з кожного боку. Після смажимо ще два капустяних млинці.
- На дрібній тертці в загальну миску подрібнюємо плавлений та твердий сир, 3 варених яйця і часник. Додаємо сметану, зелень кропу і добре все перемішуємо.
- У роз’ємну форму кладемо капустяний млинець, змащуємо сирною начинкою і таким чином збираємо торт.
- Останній шар посипаємо тертим сиром, дрібно порубаним кропом і прикрашаємо томатами черрі.
- Відправляємо торт в холодильник на 20 хвилин, після знімаємо кільце і подаємо страву до столу.
Білокачанна капуста – доступний овоч у будь-який час року, тому з неї можна готувати самі ситні й корисні страви, і не тільки на друге. Наприклад, зі свіжого овоча дуже смачними виходять салати, а на зиму можна квасити капусту і маринувати. Так що варіантів дуже багато, залишилося тільки вибрати і приготувати.