Скільки і як бланшувати продукти?

як бланшувати продукти

Бланшування в кулінарії – дуже популярний прийом швидкої обробки продуктів при приготуванні різних страв, для їх подальшої заморозки або консервування, тому в даній статті детально розберемося, що означає – бланшування продуктів в кулінарії, навіщо її використовують, а також дізнаємося, скільки хвилин і як правильно бланшувати різні продукти (овочі, гриби, фрукти, ягоди, м’ясо, рибу).

Що таке – бланшування в кулінарії?

Бланшування – це швидка обробка продукту окропом або парою, отже – бланшувати означає обдавати парою або окропом продукти за короткий період часу, а бланшований продукт – це продукт, який пройшов процес бланшування.

Після бланшування часто готується продукт швидко охолоджують в холодній воді з льодом, щоб зупинити процес приготування.

Продукти бланшують для того, щоб:

  • Істотно поліпшити смакові якості оброблюваного продукту;
  • Позбутися від специфічного запаху або неприємної гіркоти в деяких продуктах;
  • Зберегти Колір продукту при подальшому приготуванні;
  • У випадком з томатами – для швидкого видалення шкірки на плодах;
  • Картоплю можна бланшувати перед готуванням чіпсів, щоб її скибочки не сильно вбирали в себе олію;
  • Багато овочі бланшують перед заморожуванням на зиму (щоб вони краще зберегли свій зовнішній вигляд, довго зберігалися і залишалися такими ж корисними).

Дізнавшись, що таке бланшування і навіщо воно потрібно, розглянемо далі, скільки за часом потрібно бланшувати різні продукти (перед заморожуванням або при приготуванні різних страв).

Скільки бланшують продукти за часом?

Всі продукти нижче для зручності пошуку розділені на категорії і в кожній вказано, скільки хвилин тримати в окропі кожен з продуктів (не забуваємо в обов’язковому порядку переміщати бланшовані продукти в холодну або крижану воду після процедури на кілька хвилин, не менше 2-3 хвилин).

Овочі

  • Баклажани: 3-5 хвилин.
  • Брокколі: від 3 до 4 хвилин.
  • Горошок зелений: 2-3 хвилини.
  • Кабачки цукіні: 2 хвилини.
  • Капуста брюссельська: від 3 до 4 хвилин.
  • Кукурудза: 5-8 хвилин.
  • Цибуля: 3-5 хвилин.
  • Морква (молода, порізана на шматочки): 2-4 хвилини.
  • Морква (цілком): 20 хвилин.
  • Огірки: 3-4 хвилини (в спеціях перед закаткою в банки).
  • Перець червоний солодкий (болгарський), порізаний на шматочки: 3 хвилини.
  • Помідори (томати): 1-2 хвилини.
  • Буряк (цілий): близько 20 хвилин.
  • Селера: 3-5 хвилин.
  • Спаржа: 1-2 хвилини.
  • Стручкова квасоля: 2 хвилини.
  • Цвітна капуста: від 3 до 4 хвилин.
  • Часник: 1 хвилина.
  • Шпинат: 1-2 хвилини.

Гриби

  • Гриби: 2 хвилини порізані (3-4 хвилини невеликі цільні).

Фрукти

  • Абрикоси: 2-4 хвилини.
  • Вишня: 1-2 хвилини.
  • Груші: 3-5 хвилин.
  • Персики: м’які (переспілі) 1 хвилина, тверді 2-3 хвилини.
  • Сливи: 2-3 хвилини.
  • Черешня: 1-2 хвилини.
  • Яблука: 3-5 хвилин.

Горіхи

Арахіс: 3 хвилини.

Ягоди

  • Агрус: від 3 до 5 хвилин.
  • Смородина (червона, біла, чорна): 2-3 хвилини.

М’ясо і риба

Залежно від виду обраного м’яса або риби, їх бланшують в окропі від 1 до 3 хвилин.

Морепродукти

  • Кальмари: в окропі 30-40 секунд, на пару 3-4 хвилини.
  • Креветки: 1 хвилина.
  • Мідії: 5 хвилин (на пару).

Як правильно бланшувати продукти?

як і скільки бланшувати овочі

Незалежно від виду продукту, послідовність бланшування особливо не відрізняється (найчастіше додаткові кроки при бланшуванні вказуються в рецепті приготування). Розглянемо 2 основних види бланшування – на пару і в окропі для овочів.

У киплячій воді

  • Готуємо чисту воду в каструлі (пропорція: 3-4 літри води на 1 кг овочів) і доводимо її до кипіння на плиті.
  • Готуємо глибоку ємність з охолодженою водою (рекомендується додати великі кубики льоду).
  • Готуємо овочі (миємо, чистимо, нарізаємо при необхідності).
  • У киплячу в каструлі воду невеликими порціями занурюємо підготовлені овочі (якщо великі можна класти прямо в каструлю, якщо дрібні – можна занурювати в киплячу воду в друшляку або на спеціальній сітці).
  • Тримаємо овочі в окропі потрібний час (для кожного овоча час вказано вище) і перекладаємо відразу в холодну воду (не менше, ніж на 2-3 хвилини), щоб вони швидко максимально швидко охололи (якщо овочів багато, можна доливати холодну воду або додатково додавати ще більше льоду).
  • Залежно від цілей подальшого використання бланшованих овочів, перекладаємо їх з холодної води на чистий рушник або серветку і очікуємо, поки з них стече вода.

На пару

Бланшування на пару підходить не для всіх продуктів, але також широко використовується в кулінарії. Послідовність така:

  • Готуємо каструлю з кришкою і металеве сито, яке будемо розміщувати на поверхні каструлі.
  • Готуємо овочі (чистимо, миємо, поділяємо на порції).
  • У каструлю заливаємо воду (3-6 см від дна) і доводимо на плиті до кипіння, після чого поміщаємо зверху сітку з порцією овочів, розкладених рівномірним тонким шаром і накриваємо їх кришкою. Бланшуємо вказане в рецепті час (в середньому в 1.5 рази довше, ніж в окропі).
  • Після обробки парою, перекладаємо овочі в глибоку тарілку з холодною водою з льодом на 2-3 хвилини, після чого переміщаємо їх на паперову серветку, щоб вони підсохли.

На закінчення можна зробити висновок, що в сезон заготівлі овочів, грибів і фруктів на зиму, за допомогою бланшування можна швидко створити великий «резерв» даних продуктів, при цьому зберігши практично всі їх корисні властивості і смакові якості. Не менш бланширування буде корисне і при заготівлі варення, джемів, компотів з фруктів і ягід, а також при повсякденному приготуванні улюблених страв. Свої відгуки та корисні поради по темі, що таке бланшування в кулінарії і навіщо воно треба, а також скільки часу і як правильно бланшувати різноманітні продукти, залишаємо в коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь