Смачні рецепти дієтичних страв

Час приготування: 30 хв

Корисні і дуже смачні дієтичні страви можна приготувати для різноманітності свого харчування з найкращим простим рецептами з докладним описом і фото.

Салат з тунцем і яйцями

Приготований за цим простим рецептом дуже смачний салат з докладним описом і фото можна включити в перелік дієтичних страв на сніданок, обід або вечерю.

Інгредієнти:

  • тунець в олії – 1 банка;
  • листя салату – 4-5 шт.;
  • помідори черрі – 5 штук;
  • яйця – 3 шт.;
  • оливки без кісточок – 10-15 шт.;
  • сир фета – 30 р.

Для заправки:

  • олія оливкова – 4 ст. л.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Листя промиваємо, обсушуємо паперовим рушником і рвемо руками (можна і нарізати).
  • Виклавши листя салату в приготовлену ємність, додаємо до них інші інгредієнти по мірі їх підготовки. Помідори нарізаємо половинками, заздалегідь відварені яйця – на чотири частини.

  • З банки з тунцем зливаємо маринад (можна трохи додати в заправку), поділяємо м’ясо на невеликі шматочки за допомогою виделки.

  • Поливаємо салат заправкою, змішавши всі інгредієнти для неї, зазначені в рецепті, перемішуємо.

  • Зверху в якості прикраси і додаткового інгредієнта розкладаємо шматочки сиру фета (або іншого кисломолочного сиру).

Дієтичний вітамінний салат з морквою, часником і яйцями

Дуже смачний салат простий як не можна до речі підходить для частого вживання в якості дієтичної страви на сніданок, обід або вечерю. Приготувати таку просту закуску можна по покроковому рецепту з фото.

Інгредієнти:

  • морква – 4 шт.;
  • яйця – 5 шт.;
  • сметана – 4 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • базилік за смаком;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  1. Сметану викладаємо в салатник, додаємо роздавлений часник, сіль, перець і базилік, перемішуємо.
  2. Моркву натираємо на дрібній або крупній тертці (за бажанням), викладаємо в приготовлену ємність з заправкою.
  3. Відварені круто яйця очищаємо і натираємо на крупній тертці, викладаємо на салат.
  4. Все грунтовно вимішуємо і насолоджуємося джерелом корисних речовин і вітамінів, причому швидкого приготування з простих продуктів.

Овочевий суп з куркою

По одному з простих рецептів з покроковими фото приготуємо дієтичний суп-пюре з необхідним набором овочів і курячим м’ясом для подачі до столу першого гарячого блюда.

Інгредієнти:

  • куряче м’ясо – 300 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • овочі (будь-який набір за смаком) – 550 г;
  • сіль, перець за смаком;
  • зелень.

Приготування:

  • Куряче м’ясо промиваємо, заливаємо водою і після закипання варимо 5-10 хвилин, зливаємо воду.
  • М’ясо знову заливаємо окропом, доводимо до кипіння, викладаємо попередньо нарізані невеликими довільними шматочками овочі в будь-якому бажаному наборі.

  • Після того як суп з овочами і м’ясом прокипить 10-15 хвилин, додаємо сіль і будь-які прянощі (за бажанням). Варимо суп до готовності овочів, виймаємо м’ясо.

  • Овочі, що залишилися пюрируем заглибним блендером, знову ставимо на вогонь.
  • Розмішуємо віночком яйце до однорідності, виливаємо в суп-пюре тонкою цівкою, при інтенсивному перемішуванні.

Розливаємо суп по порційних тарілках, додаємо зелень і подаємо до столу. Якщо дієта дозволяє, додаємо масло або будь соус.

Дієтичний суп з індичкою і брокколі

Дуже смачне гаряче дієтичне блюдо можна приготувати за простим рецептом з докладним описом і фото.

Інгредієнти:

  • філе індички – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • рис – 3 ст. л.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Пряні добавки:

  • перець духмяний горошком;
  • лавровий лист;
  • чебрець – 1 ч. л.

Приготування:

  • Підготовлене філе індички нарізаємо невеликими шматочками, викладаємо в закипілу воду (2 л), після повторного закипання зменшуємо вогонь.

  • Одночасно готуємо до обжарки цибулю і моркву пасеруємо в невеликій кількості олії.

  • Проваривши м’ясо індички 20-25 хвилин, викладаємо в суп заздалегідь промитий рис і сіль, доводимо до кипіння.
  • Викладаємо обсмажені овочі в суп (для додання більшої дієтичної складової, при бажанні, овочі можна не обсмажувати).

  • Суцвіття брокколі нарізаємо на три-чотири частини, викладаємо в суп, знімаємо пробу, коригуємо смак, додаючи сіль і перець, а також приготовані пряні добавки.

Варимо дієтичний суп 5-6 хвилин, вимикаємо, подаємо до столу через 15-20 хвилин, давши супу настоятися протягом цього часу.

Котлети курячі з овочами

Для дієтичного харчування можна приготувати дуже смачну страву – курячі котлети з овочами по одному з кращих простих рецептів з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 2 шт.;
  • кабачок – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • картопля – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • панірувальні сухарі – 5 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Промиті і очищені овочі нарізаємо невеликими довільними шматочками, подрібнюємо в кухонному комбайні, м’ясорубці або блендері.

  • Курячу грудку також подрібнюємо будь-яким зручним способом або рубаємо дрібними шматочками.

  • Натерти картоплю на крупній тертці, змішуємо всі інгредієнти, додаємо сіль, перець і збите яйце.

  • З отриманої маси формуємо котлети бажаного розміру і форми. Обвалюємо їх у панірувальних сухарях, викладаємо на змащене (або прокладений папером для випікання) деко.

  • Готуємо котлети в духовці при 180 °С протягом 30-35 хвилин.

Дієтичні котлети подаємо до столу з будь-яким салатом або гарніром, поклавши на тарілку листя салату.

Печінка яловича зі шпинатом

Смачне дієтичне блюдо з печінки зі шпинатом можна приготувати на вечерю по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • печінка яловича – 120 г;
  • шпинат – 100 г;
  • йогурт – 70 г;
  • молоко – 50 мл;
  • часник – 1 зубчик;
  • масло вершкове – 1 ст. л.;
  • бальзамічний оцет – 1 ч. л.;
  • зелень;
  • сіль.

Приготування:

  • З промитої печінки знімаємо плівку, нарізаємо великими брусками і, виклавши в підходящу ємність, заливаємо молоком на півгодини.

  • Шпинат промиваємо, заливаємо окропом на 5 хвилин, охолоджуємо і віджимаємо сік.
  • На сковороді з антипригарним покриттям з крапелькою рослинної олії злегка обсмажуємо шпинат (не більше 3 хвилин). Викладаємо його в окрему ємність, а на сковороді обсмажуємо печінку на вершковому маслі, попередньо злив молоко.
  • Обсмаживши печінку до рум’яної скоринки, додаємо йогурт, солимо за смаком, тушкуємо під кришкою 20 хвилин.

  • За 5 хвилин до готовності печінки поливаємо її сумішшю оливкової олії і бальзамічного оцту, а також додаємо ложку йогурту, змішаного з розчавленим часником.

При подачі дієтичної страви до столу, викладаємо на тарілку шпинат, зверху розподіляємо печінка в ароматному соусі.

Кольорова капуста, запечена з сиром

Приготуємо дуже смачне дієтичне блюдо з цвітної капусти по простому рецептом з покроковими фото.

Інгредієнти:

  • кольорова капуста – 1 кг;
  • йогурт – 1 ст.;
  • яйце – 2 шт.;
  • сир – 120 г;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • олія оливкова – 3 ст. л.;
  • паприка, чорний мелений перець по 1 ч. л.;
  • сіль.

Приготування:

  • Цвітну капусту відварюємо в підсоленій воді 3 хвилини, розібравши на невеликі суцвіття і опустив в окріп.

  • Яйця збиваємо з йогуртом і борошном, додаємо сіль, паприку і перець, все грунтовно вимішуємо.

  • Додавши в отриманий кляр оливкову олію, ще раз перемішуємо і обвалюємо в ньому шматочки кольорової капусти.

  • Цвітну капусту в клярі викладаємо у форму для запікання, поливаємо залишками кляру і відправляємо в духовку при 200 °С на 20 хвилин.

Виймаємо форму з капустою, посипаємо натертим сиром і знову відправляємо в духовку до отримання рум’яного кольору запіканки.

Овочевий жута-нан на пару

Таке смачне дієтичне блюдо казахської кухні, приготовлене по простому покроковому рецепту з фото, напевно, сподобається всім членам сім’ї.

Інгредієнти:

  • тісто прісне – 800 г;
  • морква – 400 г;
  • буряк – 300 г;
  • цибуля – 200 г;
  • редька – 150 г;
  • кінза – кілька гілочок;
  • масло вершкове – 50 г;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  • Для страви готуємо прісне тісто, як на пельмені і манти (при бажанні можна придбати готове).
  • Буряк, редьку та моркву натираємо на крупній тертці, викладаємо в підходящу ємність.
  • Дуже дрібно нарізаємо цибулю і зелень, додаємо до овочів, не перемішуємо, щоб овочі не пустили сік.

  • Прісне тісто розгортаємо в тонкий прямокутний пласт.
  • Перед тим як викладати начинку на вже розкатаний пласт тіста, всі інгредієнти перемішуємо, солимо і перчимо.

  • Розподіливши овочі рівномірно по всій поверхні тіста, натираємо на них підморожене вершкове масло.
  • Звертаємо всі рулетом і варимо на пару 30 хвилин. Подаємо зі сметаною, нарізавши готове дієтичне блюдо на шматки.

Дієтична шаурма

По простому рецептом з покроковими фото можна приготувати дуже смачну шаурму в дієтичному варіанті, таке блюдо цілком можна вживати навіть котрі худнуть.

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 2 шт.;
  • капуста – невеликий шматок;
  • часник – 1 зубчик;
  • помідори черрі – 15 шт.;
  • зелень;
  • йогурт – 250 мл;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Промиту курячу грудку нарізаємо тонкими пластинами, солимо, перчимо. Після того як куряче м’ясо добре просочилося в солі і перці 15 хвилин, обсмажуємо його на сковороді гриль без масла (можна відварити).
  • Злегка охолоджену курячу грудку нарізаємо тонкою соломкою, залишаємо в готовності.
  • Готуємо для дієтичної шаурми всі овочі, капусту шаткуємо дуже тонко, помідори нарізаємо невеликими гуртками.

  • На розгорнутому аркуші лаваша (краще розрізати навпіл) викладаємо «грядку» капусти, поливаємо йогуртом з розчавленим часником і подрібненою зеленню.
  • З одного боку капусти викладаємо в ряд помідори, поруч – соломку курячого філе.

  • Всі згортаємо рулетом або конвертом, обсмажуємо при подачі на сковороді без масла.

Дієтичний десерт

Як десертну дієтичну страву можна приготувати шоколадне суфле по простому рецептом з фото.

Інгредієнти:

  • йогурт або м’який сир – 250 г;
  • желатин – 10 г;
  • вода – 60 мл;
  • какао – 50 г;
  • сироп або мед – 40 мл

Приготування:

  1. Желатин замочуємо у воді, залишаємо на деякий час для набухання. Ставимо ємність з желатином на прогрівання, розчиняємо до прозорості при безперервному помішуванні (не кип’ятимо).
  2. Йогурт виливаємо в приготовлену ємність, додаємо сироп або мед, а також какао, розмішуємо до однорідності.
  3. Міксером збиваємо всю масу, наливаючи невеликий цівкою желатин.
  4. Розливаємо десерт з будь-яким формам, відправляємо в холодильник для повного застигання, подаємо до столу.

Вибравши відразу кілька вподобаних рецептів з добірки, можна скласти дієтичне меню на сніданок, обід або вечерю.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь