Аґрус – дивовижна ягідка, дуже смачна і корисна. І щоб зберегти її властивості та насолодитися її смаком і взимку, можна приготувати варення «п’ятихвилинку». Пропонуємо покрокові рецепти з фото, які користується популярністю у багатьох господинь.
Швидке варення з агрусу
Це простий рецепт варення з аґрусу. Такий десерт «п’ятихвилинка» обов’язково сподобається всій родині. Варення виходить смачним і красивого бурштинового кольору, як на покрокових фото.
Інгредієнти:
- 1 кг агрусу;
- 1 кг цукрового піску;
- 250 мл води.
Приготування:
- Агрус перебираємо, видаляємо хвостики, ягоди промиваємо під проточною водою. Відкидаємо на друшляк і чекаємо, поки стече вся рідина.
- У каструлю вливаємо воду, висипаємо ягідки і варимо на малому вогні 5 хвилин.
- Всипаємо цукор, кількість якого можна збільшити, якщо агрус попався занадто кислий.
- Варимо варення після закипання 5 хвилин, але якщо хочеться, щоб десерт вийшов більш густим, збільшуємо варіння до 15 хвилин.
- Готове варення розкладаємо по стерилізованим банкам і щільно закорковуємо кришками.
Щоб варення вийшло гарного кольору, ягідки збираємо трохи недозрілими.
Чудове варення з агрусу
Чудове варення з агрусу виходить дуже смачним і дійсно красивим. А щоб десерт радував не тільки своїм смаком, але і приніс організму користь, готувати будемо по покроковому рецептом «п’ятихвилинці» з фото.
Інгредієнти:
- 2 кг агрусу;
- 2 жмені вишневих листків;
- 5 склянок води (по 250 мл);
- 2 кг цукру.
Приготування:
- У каструлю з водою викладаємо листочки вишні, ставимо на вогонь і після закипання тушкуємо на самому малому вогні 15 хвилин.
- В цей час перебираємо аґрус, бажано, щоб плоди були дебеленькі, злегка недозрілими. У ягідок відриваємо хвостики.
- Після кожен плід кілька місцях наколюємо зубочисткою, так ягідки в процесі варіння не лопнуть.
- З відвару прибираємо папірці, всипаємо цукор, ставимо на вогонь і після закипання варимо 5 хвилин. Стежимо за тим, щоб цукор повністю розчинився.
- Заливаємо гарячим сиропом агрус і залишаємо на 5-6 годин.
- Після на маленькому вогні доводимо до кипіння, варимо протягом 3-5 хвилин. Після нагрівання вимикаємо і залишаємо агрус ще на 6 годин.
- Потім варимо варення другий раз буквально 2 хвилини після закипання, знову залишаємо на 6 годин.
- Тепер кладемо до ягід вишневі листочки, варимо варення 5 хвилин.
- Після третього варіння наполягати варення не потрібно, а прямо в гарячому вигляді розкладаємо по стерильним банкам. Щільно закручуємо кришками і після охолодження відносимо на зберігання.
Для варіння варення краще всього використовувати емальований посуд.
Густе варення з агрусу з апельсином
Ще один рецепт «п’ятихвилинка» з покроковим фото дозволить заготовити на зиму дуже смачне і ароматне варення з аґрусу. Десерт виходить густим, з легкою кислинкою та приємним ароматом цитрусових.
Інгредієнти:
- 1 кг агрусу;
- 1 апельсин;
- 700 г цукру;
- 1 упаковка згущувача;
- ¼ Ч. л. лимонної кислоти.
Приготування:
- Плоди агрусу добре промиваємо, просушуємо і видаляємо всі хвостики.
- З апельсина зчищаємо цедру. Потім цитрус чистимо, м’якоть звільняємо від білої плівки, розбираємо на шматочки і викладаємо до аґрусу.
- Додаємо лимонну кислоту і все подрібнюємо за допомогою заглибного блендера.
- Отриману масу ставимо на вогонь. Як тільки варення почне кипіти засипаємо цукор і будь-який загущувач для варення, можна взяти яблучний пектин.
- Знову доводимо до кипіння і варимо варення 5 хвилин.
- Потім відразу розкладаємо смачний десерт по баночках і закручуємо кришками. Банки і кришки потрібно попередньо простерилізувати будь-яким зручним способом.
Якщо є бажання приготувати варення без кісточок, то ягідки разом з апельсином спочатку подрібнюємо блендером або прокручуємо через м’ясорубку, а потім пропускаємо через сито.
Живе варення з агрусу і банана
Щоб зберегти всі корисні властивості агрусу, можна взяти на замітку рецепт «п’ятихвилинку» з покроковими фото приготування живого варення. Ягідки не піддаються ніякої тепловій обробці, тому у них залишається багато вітамінів.
Інгредієнти:
- 500 г аґрусу;
- 2 банана;
- 700 г цукру.
Приготування:
- Плоди агрусу промиваємо, видаляємо плодоніжки і всі хвостики.
- Ягідки разом з очищеними бананами пропускаємо через м’ясорубку.
- Після додаємо цукор і ретельно розмішуємо до повного його розчинення.
- Готове варення переливаємо в контейнер або розливаємо по стерильним банкам.
Зберігаємо тільки в прохолодному місці, можна навіть поставити живе варення в морозилку.
Варення з аґрусу і малини
Ще один рецепт «п’ятихвилинка» – варення з агрусу з малиною. Такий десерт обов’язково сподобається навіть тим, хто не дуже любить аґрус. Варення виходить смачним, дуже красивим і густим, як на покрокових фото.
Інгредієнти:
- 850 г цукру;
- 800 г аґрусу;
- 250 р малини.
Приготування:
- Підготовлені плоди агрусу трохи товчемо толкушкой для пюре.
- Після агрус відправляємо на вогонь і прогріваємо до тих пір, поки ягоди повністю не стануть м’якими.
- Як тільки шкірочка ягід зовсім втратить форму, додаємо малину, доводимо до кипіння і прогріваємо буквально півхвилини.
- Масу з аґрусу і малини відкидаємо на сито і добре перетираємо.
- У перетерті ягоди висипаємо цукор, розмішуємо, ставимо на вогонь і уварюємо варення до бажаної густоти. Якщо хочеться отримати дуже густий десерт, як желе, то варимо протягом 30 хвилин.
- Після варення розкладаємо по стерильним банкам і закорковуємо кришками.
Замість малини можна взяти чорну, червону або білу смородину, але не більше 30 % від маси аґрусу.
Варення з агрусу з ялівцем
Швидко і просто можна приготувати варення з агрусу з шишкоягоди ялівцю. Рецепт дуже простий, а десерт виходить у незвичний на смак і дуже ароматним.
Інгредієнти:
- 500 г аґрусу;
- 300 г цукру;
- 50 мл води;
- 10 ягід ялівцю.
Приготування:
- Для такого десерту беремо червоні плоди агрусу, видаляємо плодоніжки. Якщо ягоди великі, то розрізаємо їх навпіл.
- До агрусу додаємо цукор (якщо недозрілі ягоди, то збільшуємо кількість), а також шишечки ялівцю і підливаємо воду.
- Ставимо на вогонь і після закипання варимо 5 хвилин.
- Готове варення перекладаємо в стерильні банки, закручуємо кришками і після охолодження відносимо на зберігання.
Не варто додавати занадто багато ялівцю, 10 шишкоягід буде достатньо, інакше вони переб’ють смак аґрусу.
Варення з агрусу з лаймом
Ще один простий рецепт варення з агрусу і лайма (фрукт можна замінити звичайним лимоном). Десерт виходить смачним, красивим і ароматним.
Інгредієнти:
- 1 кг агрусу;
- 1 кг цукру;
- 150 мл води;
- 1 лайм (або лимон).
Приготування:
- З плодів агрусу зрізаємо хвостики, попередньо ягоди потрібно добре промити.
- Після плоди наколюємо в декількох місця шпажкою або зубочисткою.
- Висипаємо В каструлю цукор, вливаємо воду і вичавлюємо сік лайма. Ставимо каструлю на вогонь і проварюємо до повного розчинення цукрового піску.
- У киплячий сироп акуратно закладаємо аґрус. Після закипання вогонь вимикаємо, ягоди прикриваємо і залишаємо на 2 години.
- Знову запалюємо вогонь, кип’ятимо агрус 1-2 хвилини, потім нагрівання вимикаємо і залишаємо ягоди на 1 годину.
- Третій раз варимо варення 5 хвилин і розкладаємо по стерильним банкам, закручуємо кришками і після охолодження відносимо на зберігання.
Щоб додати родзинку десерту, в варення можна додати не тільки цитруси, але й інші ягоди, а також гілочки прянощів.
Варення з агрусу і абрикосів в мультиварці
Зварити варення можна з малиною, апельсином, смородиною або абрикосами. Готувати десерт будемо в мультиварці. Рецепт дуже простий, а ласощі на зиму виходить смачним, ароматним і корисним.
Інгредієнти:
- 1,5 кг абрикосів;
- 1 кг агрусу;
- 1,5 кг цукру;
- 2-3 ст. л. агар-агару;
- 150 мл води.
Приготування:
- З ягід агрусу обрізаємо хвостики. З абрикосів видаляємо кісточки, відправляємо фрукти в чашу мультиварки.
- Додаємо цукор, закриваємо кришкою і вибираємо програму «Варення».
- За 15 хвилин до готовності додаємо розведений у воді агар-агар.
- Після сигналу готове варення викладаємо в стерильні банки і закручуємо кришками.
Перед варінням ягідки агрусу можна проткнути в декількох місцях голкою або зубочисткою, це збереже їх цілісність.
Царське варення з агрусу з горіхами
Ще один рецепт солодкої заготовки, який не можна залишити без уваги – це царське варення з агрусу з горіхами. Звичайно, такий десерт потребує часу і терпіння, але результат того вартий.
Інгредієнти:
- 1 кг агрусу;
- 0,5 склянки волоських горіхів;
- 1,5 кг цукру;
- вишневе листя;
- 0,5 л води.
Приготування:
- Почнемо з горіхів, які обсмажуємо до рум’яного кольору на сухій сковороді. Після остуджуємо і рубаємо на більш дрібні шматочки.
- Вишневе листя кладемо в каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння, після залишаємо відвар остигати.
- З плодів агрусу видаляємо хвостики, відкидаємо ягоди на друшляк і добре промиваємо.
- Тепер на кожній ягідці робимо надріз, акуратно за допомогою шпильки або шпильки виймаємо м’якоть. Потім плоди начиняємо шматочками волоського горіха.
- Укладаємо ягідки в каструлю, в якій будемо варити варення.
- Вишневий відвар проціджуємо, засипаємо в нього цукор, ставимо на вогонь і варимо сироп.
- Після заливаємо сиропом аґрус, залишаємо на добу в прохолодному місці, потім варимо варення не менше 5 хвилин.
- Готового десерту даємо час охолонути і розкладаємо по чистим простерилізованим банкам.
Для царського варення вибираємо пружні недозрілі плоди агрусу, так як з переспілих ягід дістати м’якоть буде дуже важко. Також для варення можна зварити звичайний сироп, але саме вишневе листя надає десерту гарний бурштиновий колір.
Заготовити на зиму смачне варення з аґрусу дуже просто, якщо знати рецепт «п’ятихвилинка» з покроковими фото. Але точний час варіння залежатиме від ступеня зрілості плодів та від сорту. Щоб бути впевненим у тому, що десерт готовий, досить на тарілку капнути зовсім трохи варення. Якщо крапелька збереже форму і не буде розтікатися, значить варення можна розкладати по банках.