Як готувати на сковороді гриль?

Сковороду гриль все частіше можна зустріти на кухні у багатьох господинь, адже це незамінна помічниця при готуванні стейків, котлет для бургерів, всіляких овочів і смачної риби. Постараємося розібратися, що особливого в сковороді гриль і як нею правильно користуватися.

Що таке сковорода гриль і чим вона відрізняється від інших видів сковорідок?

Сковорода гриль – особливий вид сковорідок, з більш потовщеними стінками і дном, на якому розташовані ребра (має рифлену поверхню). Саме за рахунок такої форми днища, продукти приготовлені на сковороді гриль виходять «смугастими» (незвичайний зовнішній вигляд, як при запіканні на решітці), а також виходять більш соковитими, смачними і корисними (за рахунок меншого використання масла при обжарці).

На замітку: на сковороді гриль продукти обсмажують, а не гасяться, як на звичайній сковороді (за рахунок не повного контакту продукту з розжареною поверхнею, як у звичайній сковороді).

Види сковорідок гриль

  • Чавунна. Кращий матеріал для сковороди гриль. З головних переваг можна виділити особливості чавуну – рівномірно нагрівається і довго тримає тепло.
  • Алюмінієва. Легкі і швидко нагрівається види сковород гриль, при цьому вимагають дбайливого догляду.
  • З тефлоновим покриттям. Як і звичайні тефлонові сковороди зручна в експлуатації (їжа не пригорає і не прилипає до поверхні), можна смажити на такій сковороді без масла і її просто мити, але така сковорода не довговічна.
  • З керамічним покриттям. Не менш популярний вид покриття (як і тефлонове), має масу корисних особливостей, але таке покриття «погано» переносить великі температури і також не довговічне, як і тефлонове.

Як правильно смажити на сковороді гриль

Незалежно від виду придбаної сковороди гриль, існує універсальний набір правил і рекомендацій щодо її правильного використання:

  • Висока температура. При смаженні важливо добре розпікати сковороду і продукти поміщати на розпечену поверхню, щоб вони покривалися хрусткою скоринкою, при цьому залишалися соковитим всередині.
  • Мінімум масла. При смаженні на сковороді гриль не потрібно на її поверхню додавати багато масла, досить змастити поверхню сковороди з допомогою пензлика або розпорошити його по поверхні. При смаженні стейків їх заздалегідь можна змащувати маслом і класти на чисту добре розігріту сковороду.
  • При смаженні не користуватися кришкою. Зокрема, це стосується м’яса і стейків, при смаженні яких, сковороду гриль накривати кришкою не рекомендується.
  • При смаженні великих шматків м’яса для рівномірного приготування і смаження всередині їх першим ділом обсмажують на високій температурі, після чого сковороду поміщають в духовку і тушкують м’ясо (щоб воно приготувалося всередині).
  • Стейки і м’ясо при смаженні важливо перевертати з допомогою лопатки або щипців (не виделкою, щоб не протикати м’ясо, в результаті чого з нього «підуть» соки і воно вийде більш сухим).
  • Спеції, сіль і прянощі додають тільки в самому кінці смаження.
  • Рибу при смаженні на сковороді гриль рекомендується перевертати частіше, щоб вона рівномірно приготувалася і не пригоріла.
  • Овочі перед приготуванням на сковороді гриль рекомендується нарізати однакового розміру, при цьому рекомендується враховувати особливості кожного з овочів (час і температуру приготування, щоб всі овочі встигли приготуватися і не пригоріли).

Що можна приготувати на сковороді гриль?

Сковорода гриль ідеально підходить для приготування практично будь-якого продукту, але більш часто використовується для смаження м’яса, грибів і овочів:

  • Стейки (з яловичини або свинини). Самі смачні стейки готують тільки на сковороді гриль, адже саме її конструкція і рифлена поверхня дозволяють приготувати будь-який вид стейків з різним ступенем готовності.
  • Куряче м’ясо і м’ясо індички (філе, ніжки, крильця і т. д.). Смажена на сковороді гриль курка виходить більш соковитою всередині, при цьому, як і стейки – з ніжною рум’яною скоринкою зовні.
  • Рибу (морську, річкову). Сковорода гриль ідеально підходить для смаження різних видів риби, при цьому її можна смажити, як цілком, так і порізану на стейки (наприклад, червону рибу: лосось, горбушу і т. д.).
  • Ковбаски. Куплені напівфабрикати або зроблені в домашніх умовах ковбаски з різних видів м’яса виходять особливо смачними, якщо їх обсмажити на сковороді гриль.
  • Котлети для бургерів. Обсмажені на сковороді гриль котлета для бургера має не тільки більш апетитний зовнішній вигляд, але й виходить більш соковитою всередині і з хрусткою скоринкою зовні.
  • Овочі і гриби. Одне з улюблених страв багатьох кулінарів – овочі, приготовані на сковороді гриль (виходять соковитими і дуже смачними). Найбільш популярні – обсмажені баклажани, кабачки, перець і помідори.

Догляд за сковородою гриль

Очищення сковороди гриль мало, чим відрізняється від очищення звичайної сковороди, але важливо враховувати такі рекомендації:

  • Не мити розпечену сковороду (важливо чекати повного остигання сковороди перед тим, як її мити, особливо, коли сковорода з антипригарним покриттям).
  • Не використовувати кошти і губки з абразивною поверхнею, яка може завдати дрібні подряпини на поверхню сковороди.
  • Якщо їжа пригоріла до сковороди необхідно дочекатися, поки він охолоне, після чого залити її теплою водою і почекати, поки пригоріла їжа «відмокне», після чого начисто вимити сковороду.
  • Вимиту сковороду важливо насухо протирати рушником (звичайним або паперовим) і зберігати тільки в сухому вигляді.

На замітку: не зайвим буде прочитати інструкцію від виробника, так як кожен виробник готує набір рекомендацій, актуальний саме для виробленого ним виду сковороди.

На закінчення до цієї статті можна зробити висновок, що сковорода гриль може стати надійним помічником на кухні, адже саме на ній можна приготувати найсмачніші овочі і справжні стейки, як у ресторані. Свої відгуки та корисні поради по використанню сковороди гриль, залишаємо у коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь