Як користуватися силіконовою формою для випічки?

Силіконові форми можуть стати незамінними помічниками з першого ж дня після їх покупки на кухні, так як в них можна готувати не тільки випічку, але і запікати навіть овочі і м’ясо (залежить від геометричної форми і розміру силіконової форми), головне навчиться їх правильно використовувати. У цьому огляді детально розглянемо, як правильно користуватися силіконовою формою для випічки (при першому і щоденному використанні), а також звернемо увагу на правила догляду за силіконовими формами для різної випічки кексів.

Як підготувати силіконову форму до першого використання

Найперше використання силіконової форми після її придбання має ряд особливостей і дуже важливо провести його за правилами, а саме:

  • Починаємо з уважного вивчення інструкції від виробника даної форми (звертаємо увагу на граничні температури при її використанні, поради з попереднім і наступним використанням, а також поради по догляду, якщо такі є).
  • Миєма форму в проточній воді (без використання миючих засобів і губок).
  • Сушимо форму при кімнатній температурі (протирати рушником не потрібно, форма повинна висохнути сама).
  • Після повного висихання, ретельно змащуємо форму всередині рослинною олією за допомогою пензлика (легенько втираємо олію в форму). Замість рослинної олії також можна скористатися талим вершковим маслом або маргарином.
  • Після змазування маслом залишаємо форми постояти не менше 10 хвилин, після чого в них можна закладати тісто і починати готувати будь-яку випічку в духовці.

На замітку: силіконові форми високої якості від деяких виробників змащувати олія не потрібно, навіть при першій готуванні (у таких випадках сам виробник пише про це в інструкції з експлуатації).

Інструкція по використанню силіконової форми

Після першого використання надалі користуватися силіконовою формою досить просто, адже в більшості випадків не потрібно її змазувати, головне, щоб вона була чистою і сухою перед закладкою в неї тіста.

Розглянемо докладніше, як випікати в силіконовій формі в духовці пироги, кекси, паски, бісквіт, коржі для торта і т. д.:

  1. Кладемо силіконову форму на деко на рівній поверхні.
  2. При повторному використанні силіконові форми змащувати олія не потрібно (якщо форма низької якості або має складний дрібний візерунок, можна змащувати її кожен раз). Щоб випічка не прилипала при постійному використанні форми перед закладкою тіста її можна легенько збризнути всередині звичайною холодною водою.
  3. Розігріваємо духовку до потрібної температури (яка була зазначена в рецепті).
  4. У форму заливаємо тісто і разом з листом переставляємо в розігріту духовку.
  5. Далі засікаємо потрібний час готування і ближче до завершення процесу перевіряємо випічку на готовність (наприклад, чистої зубочисткою).

На замітку: як в електричній, так і в газовій духовці форму з силікону краще ставити по середині листа, подалі від стінок, щоб вона не пригоріла і не розплавилась.

Як витягувати випічки із силіконової форми

Після першого ж приготування, багато господинь звертали увагу, що витягнути пиріг, кекси або іншу випічку із силіконової форми не так просто, щоб не пошкодити свій кулінарний шедевр. Для цього є невеликі хитрощі, як правильно витягувати випічку, коли вона прилипає до форми:

  • Коли випічка приготувалася, потрібно дістати форму з духовки і почекати, поки вона охолоне протягом 5-10 хвилин, тільки після цього випічку витягають із силіконової форми (це стосується абсолютно будь-якої випічки).
  • Якщо випічка трохи прилипла по краях або знизу до форми, діставати її потрібно не поспішаючи відігнувши кожен з країв форми, після чого можна підчепити випічку знизу дерев’яною лопаткою і акуратно дістати після цього.

Важливо: не можна нарізати готові пироги та іншу випічку ножем прямо в силіконовій формі.

Як відмити силіконову форму після готування

Почнемо з того, що очищати і мити силіконові форми потрібно тільки м’якою губкою (якщо мити вручну), так як будь-який абразивний засіб для чищення може пошкодити цілісність покриття на формі і в подальшому до неї буде постійно прилипати вся випічка та інші продукти. В посудомийній машинці форми з силікону миють з іншим посудом.

Послідовність очищення і миття форм з силікону вручну така:

  • Якщо до форми прилипли залишки випічки або їжі, її потрібно замочити на 10 хвилин у холодній воді.
  • Після замочування форму вимивають з усіх боків м’якою губкою, при цьому для зручності очищення внутрішньої сторони форми, її можна вивернути навиворіт.
  • Чистий вимиту форму складають з іншого чистої вимитим посудом і чекають повного висихання при кімнатній температурі.

На замітку: мити силіконові форми потрібно після кожного використання, щоб надалі дрібні частинки їжі на неї не пригоріли і не в’їдалися в її поверхню (відмити подібні забруднення буде дуже складно).

Зберігати силіконові форми можна в будь-якому зручному місці (з іншого чистим посудом, на полиці або в шафі на кухні), при цьому при зберіганні силіконові форми можна навіть скручувати, щоб вони не займали багато місця.

Відповіді на популярні питання

  • Чи можна ставити силіконову форму на грати у духовці? Ставити силіконову форму на грати не рекомендується, щоб вона не втратила свою форму і з неї не витекло тісто або інші продукти під час готування. Форми ставлять на деко, або на решітку кладуть спеціальні плоскі підкладки під час запікання.
  • Чи можна ставити силіконову форму для випічки в гарячу духовку? Так, силіконові форми можна ставити у вже розігріту духовку (в більшості рецептів тільки в розігріту духовку і ставиться тісто).
  • Чим змастити силіконову форму, щоб тісто не прилипало? Змащувати більшість силіконових форм потрібно тільки при першій готуванні, при цьому в ролі мастила можна використовувати: рослинне або вершкове масло, або маргарин (докладніше можна дізнатися в статті: потрібно змащувати силіконову форму перед випічкою).
  • Чи можна використовувати силіконові форми в мікрохвильовці? Так, можна, але перед використанням бажано звернути увагу на маркування на силіконовій формі або на упаковці від неї (виробник вказує, як правильно використовувати силіконову форму саме його виробництва).
  • Яку температуру витримують силіконові форми? Кулінарні силіконові форми для випічки здатні витримати температуру від -40 до +240 градусів (деякі моделі лише до 200 градусів за Цельсієм, тому в них можна пекти більшість видів випічки (зазвичай температура випікання в рецептах 180-220 градусів за Цельсієм), а також форми з силікону можна навіть заморожувати в морозильній камері (з будь-якими продуктами).
  • Що можна приготувати в силіконовій формі? Відповідь на це питання залежить від виду форми (якщо вона для кексів і мафінів, то іншу випічку в ній не приготувати), а якщо звичайна кругла форма середніх розмірів, то в ній можна випікати різні пироги, запікати омлет або яєчню, запікати м’ясо, рибу, овочі, картоплю та інші продукти.
  • Чи шкідлива форма з силікону для здоров’я? Якісні силіконові форми виготовляють з хімічно інертного силікону, який при використанні (у тому числі і нагріванні) не виділяє шкідливих речовин, тому вони безпечні для здоров’я людини.

У висновку до цього огляду можна зробити висновок, що при частому використанні духовки при приготуванні різних страв і випічки будинку, силіконові форми зможуть істотно спростити процес приготування, так як вони дуже зручні у використанні, багаторазові, нешкідливі для організму, в них легко готувати, при цьому також легко очищати і мити. Свої корисні поради та відгуки, як правильно користуватися силіконовою формою, щоб не зіпсувати її і продовжити термін її експлуатації, залишаємо нижче в коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь