Як вибрати оливкову олію і яку краще купувати?

як вибрати оливкову олію

Зараз цей екзотичний і унікальний продукт вражає своєю величезною різноманітністю, його можна зустріти не тільки у фірмових, але і в звичайних магазинах. Звичайно, виробництво оливкової олії не з дешевих, проте багато фірм пропонують на вибір і доступні за ціною варіанти, це дозволяє кожному доповнити будь-яку страву таким корисним маслом. А ось як правильно вибрати оливкову олію серед великої наявності всіляких пляшечок розповімо далі.

Види оливкової олії

Фахівці виділяють кілька видів олії, в наших магазинах в основному зустрічаються такі різновиди продукту:

  • Extra Virgin (Екстра Верджин), отримана при віджиманні оливок без застосування добавок, є натуральним високоякісним продуктом з кислотністю не більше 0,8%. У ній присутня істотна кількість цілющих складових, чий термін придатності може досягати двох років, такий продукт називають також оливковим соком, воно має ніжний смак і запах свіжих оливок, це найкраща оливкова олія;
  • Aceite de Oliva (Верджин) – найбільш споживаний вид олії, що складається з суміші очищеної оливкової олії і екстра Верджин, при цьому не менш корисне, але більш доступне. На відміну від Extra Virgin, цей продукт підходить для смаження, так як в процесі готування не відбувається утворення канцерогенів;
  • Orujo de oliva (є маслом другого віджиму), має меншу кількість корисних речовин, адже для його виробництва ягоди після першого віджиму обробляють при високих температурах. Такий продукт рекомендують, в основному, для фритюру, а ось салати ним заправляти не варто внаслідок низької харчової цінності.

На що ще слід звернути увагу перед тим, як вибрати гарну оливкову олію в магазині розглянемо нижче.

Покрокова інструкція, як правильно вибрати оливкову олію при покупці

Зазвичай, вибираючи масло в магазині серед величезного асортименту цього продукту, люди губляться і часто беруть перше-ліпше, яке не обов’язково буде якісне і підходити для приготування задуманої страви. Щоб такого не сталося, вкажемо які відомості на етикетці необхідно виділити:

  1. Країна – виробник олії. Оливкова олія з різних країн відрізняється за смаком, адже він залежить і від клімату, де росте олива. Наприклад, грецька оливкова олія – насичена на смак, в ній присутні медові і фруктові ноти, Іспанська – має різкий аромат і злегка гіркувата, а ось італійська – навпаки, м’яка і солодкувата, в неї також додають різні спеції і прянощі (часник, базиліки та інші);
  2. Сфера застосування. У маринади і для салатів краще використовувати нерафіновану Екстра Верджин, олія віджимається при температурі не вище 27 градусів, містить до 80% корисних елементів, в ній не присутні рафіновані олії і зведено до мінімуму кількість насичених жирів. Такий продукт також можна використовувати для догляду за волоссям і шкірою, для профілактики різних патологій;
  3. Кислотність оливкової олії – один з основних параметрів якості, який показує, скільки олеїнової кислоти міститься в 100 г продукту. Краще вибирати олії з меншим значенням кислотності, при цьому ціна і якість її буде вище;
  4. Колір – не менш важливий показник якісного продукту, може коливатися від золотистого до зеленуватого відтінку, а ось при сірому або насичено – зеленому кольорі варто задуматися про покупку такої олії, адже такий відтінок свідчить про виготовлення олії з перезрілих оливок;
  5. Вид упаковки, зазвичай оливкова олія продається в затемненій скляній пляшці з метою захистити її від негативного впливу зовнішніх факторів, проте навіть темне скло пропускає сонячні промені, воно більш важке за вагою і може легко розбитися. Крім скляного варіанту, у продажу є олія, розлите в бляшані банки, при цьому метал покривають особливим розчином для зниження ймовірності окислення, разом з тим такий вид упаковки не пропускає світло. Більш новим видом пакувального матеріалу є ламіновані пакети з краном для розливу внаслідок чого відкидається можливість проникнення у відкриту упаковку сторонніх запахів і повітря, а це, в свою чергу, сприяє збереженню всіх корисних властивостей продукту і служить підставою для більш довгого терміну зберігання;
  6. Позначки на етикетці. При купівлі оливкової олії варто також звернути увагу на спеціальні позначки на етикетці: D. O. P/P. D. O/A. O. C, ця абревіатура означає, що весь процес виготовлення продукту проходив в одному регіоні з застосуванням жорстких вимог і з постійним контролем якості, IGP – говорить про збір оливок і віджиманні в одному місці, а очищення і розлив здійснюється на іншій території, Bio або Organic – такий продукт виходить без застосування хімічних речовин, тобто обробка грунту і оливкових дерев відбувається з використанням натуральних матеріалів;
  7. Дата виробництва. Думаючи про те, яку оливкову олію краще купувати, звичайно не варто забувати і про дату виготовлення, краще вибирати свіжий оливковий продукт, чий термін придатності становить до 18 місяців від дати виробництва, тоді олія ще залишається корисною і якісною;
  8. Вартість – також один з критеріїв при виборі якісного продукту, більш високій ціні відповідає більш висока якість оливкової олії.

Таким чином, найкориснішою олією є Extra Virgen, першого холодного віджиму з маркуванням P. D. O або D. P. O, кислотність якої не більше 0,8%, а колір коливається від світло-золотистого до темно-зеленого, при цьому період реалізації становить до 1,5 років. Однак з огляду на її ціну, в будні дні для салатів можна взяти Aceite, а для смаження – Aceite de orujo de oliva.

Але! Навіть дотримуючись усіх правил, не обов’язково, що Вам сподобається смак цього продукту, адже олія з різних країн істотно відрізняються одна від одної, тому пробуйте і ви обов’язково знайдете те, що прийдеться Вам до душі.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь