Рецепти какао
Какао – ароматний і смачний напій, здатний принести величезну користь організму. Готується такий напій з какао-порошку, на основі молока або на основі води, в більшості випадків – з додаванням цукру.
Вперше смачний тонізуючий напій з какао-порошку почали готувати стародавні ацтеки, а було це більше трьох тисяч років тому. Правда, в ті далекі часи вживати какао дозволялося лише чоловічій частині племені і шаманам. Вони розтирали дозрілі какао-боби в порошок, після чого розводили отриманий порошок холодною водою, а потім додавали туди ваніль з гострим перцем і деякі інші спеції.
Перше знайомство цивілізованого світу з какао відбулося в 1527 році, а посприяли цьому заповзятливі іспанські колонізатори. І саме з Іспанії какао-порошок стали згодом поширюватися по Європі. Змінювалися лише склад і особливості приготування. Іспанці почали підігрівати какао, замінивши перець, що додається в нього медом, прагматичні італійці додали корисному напою велику концентрацію, чимось нагадує нинішній гарячий шоколад, а англійці наділили його легкістю і дивовижною м’якістю за допомогою додавання в нього молока. Примітно, що з п’ятнадцятого по сімнадцяте століття вживання какао було прийнято вважати ознакою достатку і солідності.
Як приготувати какао
В даний час є три класичних рецепта приготування цього напою. Згідно з першим рецептом какао вариться на молоці – в молоко додаються какао-порошок, а також цукор з ваніллю. У другому випадку какао-напій являє собою спочатку розтоплені в гарячому молоці, а потім збиті в міцну піну шматочки темного шоколаду. А третій рецепт передбачає розведення какао-порошку або в молоці, або у воді. При цьому молоко завжди має бути свіжим, в іншому випадку воно швидко згорнеться, і цінний напій буде безнадійно зіпсований.
Кальцій, присутній в складі какао, відмінно допомагає зміцнити зуби і кістки, залізо робить благотворний вплив на кровотворення, біофлавоноїди всіляко перешкоджають розвитку онкології, а магній сприяє швидкому розслабленню м’язів і зняття напруги або стресів. А літнім людям щоденне вживання однієї-єдиної чашечки какао допомагає уникнути вкрай небажаних проблем з пам’яттю.
Не варто вживати какао лише людям, які часто страждають мігренню або мають підвищену секрецію шлункового соку, а також дітям до двох років. Важливо не забувати і про те, що непомірне вживання даного напою здатне спровокувати запори.