Запечені в духовці баклажани – надзвичайно смачна страва, варіацій рецептів якого можна знайти досить багато. У цій статті дізнаємося, скільки по часу і як правильно запікати баклажани в духовці, щоб вони виходили смачними, соковитими і м’якими, при цьому не пригорали під час термічної обробки.
Скільки часу запікати баклажани в духовці
Час приготування баклажанів в духовці залежить від обраного рецепта їх готування, а також розміру і форми запікати шматочків (і наявності додаткових інгредієнтів). Розглянемо докладніше, скільки готуються баклажани в духовці за часом:
- Скільки запікати баклажани цілими у духовці? Цілісні баклажани запікають 35-45 хвилин (час залежить від розміру баклажанів) в духовці розігрітій до 180-200 градусів.
- Скільки запікати баклажани кружечками? Баклажани, нарізані кружальцями запікають в середньому 20-25 хвилин в духовці (при середній температурі 180-190 градусів).
- Скільки за часом запікати баклажани, нарізані скибочками? Баклажани, нарізані скибочками запікають 20-25 хвилин до готовності (температура запікання 180 градусів).
- Скільки часу запікати половинки баклажана в духовці? Половинки баклажанів (або човники з баклажанів) в духовці запікаються в перебігу 20-25 хвилин при температурі 220-250 градусів.
- Скільки запікати баклажани для ікри? Для баклажанної ікри на зиму, цілі баклажани при готуванні запікають 35-40 хвилин при температурі 230-240 градусів.
- Скільки хвилин запікати баклажани з фаршем? Фаршировані човники з баклажана запікають у духовці 35-40 хвилин при температурі приблизно 180 градусів.
- Скільки запікають баклажани для рулетиків? При приготуванні рулетиків з різними начинками, баклажани запікають 10 хвилин при температурі 200 градусів.
Дізнавшись, скільки готувати баклажани в духовці, розглянемо далі кілька простих рецептів їх запікання – цілими і кружечками, в якому додатково використовується твердий сир і помідори.
Як запекти баклажани цілими у духовці
Це найпростіший рецепт запікання баклажанів, так як будуть потрібні тільки самі баклажани (2 штучки) і фольга:
- Кладемо фольгу на деко, щоб баклажани не пригоріли до нього під час запікання;
- Баклажани добре вимити в холодній воді і протираємо паперовим рушником, після чого кожен овоч протикаємо виделкою кілька разів з різних сторін (щоб баклажан «не вибухнув» при готуванні);
- Розігріваємо духовку до 190-200 градусів і кладемо в неї деко з баклажанами, запікаємо їх 35-45 хвилин до готовності (час запікання буде залежати від розміру овоча);
- Готові баклажани дістаємо з духовки, тепер їх можна їсти готову страву (додатково потрібно очистити від шкірки, посолити і, за бажанням, додати приправи або інші овочі) або використовувати для приготування інших страв.
Як запікати баклажани в духовці з сиром і помідорами
Нижче розглянемо скорочену версію рецепту, по якій також можна швидко приготувати цю смачну закуску з “синенькі”.
Будуть потрібні такі інгредієнти:
- Баклажани (середнього розміру) – 2 шт .;
- сир твердий – 200 г;
- свіжі томати – 4-5 шт .;
- сир – 200 г;
- часник – 4-5 невеликих зубчиків;
- олія соняшникова – 1 ч.л .;
- сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Готувати закуску потрібно в такій послідовності:
- Миємо баклажани і нарізаємо кружечками однакової товщини (0.5 см), після чого солимо і перемішуємо (велика щіпка солі);
- Часник видавлюємо в невелику ємність і заливаємо окропом так, щоб вода покривала кашку з часнику;
- Сир натираємо на тертці, свіжі помідори миємо й нарізаємо кружечками (товщиною в півсантиметра);
- Кружечки баклажанів змащуємо часниковою кашкою;
- На деку кладемо лист пергаменту, змащуємо його пензликом соняшниковою олією і викладаємо одним шаром баклажани, зверху кладемо на них по щіпці тертого сиру;
- Далі викладаємо кружальця нарізаного помідора і присипаємо їх залишками тертого сиру;
- Запікаємо закуску з баклажанів 25 хвилин в духовці, розігрітій заздалегідь до 180 градусів. Приємного вам апетиту!
Відповіді на питання по запіканню баклажанів
Температура запікання баклажана залежить від того, цілим запікається овоч або порізаний на шматочки (і якого розміру). В середньому баклажани запікають при 180-200 градусах.
Калорійність запеченого баклажана в середньому становить 43 ккал (на 100 грам продукту).
Відповідь на це питання залежить від обраного рецепту і способу готування, зазвичай баклажани солять перед запіканням (в порізаному вигляді), а запечені цілими можна посолити вже після запікання, розрізавши їх на частини.
На закінчення до цієї статті можна відзначити, що знаючи точний час готування баклажана в духовці, в подальшому Ви зможете швидко і смачно готувати його в духовці з будь-якого рецепту