Не обсмажена зелена гречка цінується за високий вміст корисних мікроелементів і вітамінів і часто використовується любителями правильного харчування, але як правильно готувати таку гречку знають не багато. У цій статті детально розглянемо, скільки хвилин і як правильно варити зелену гречку (в каструлі і мультиварці), дізнаємося чи потрібно її варити і як готувати без варіння.
Скільки варити зелену гречку за часом?
Час готування зеленої гречки залежить від обраного Вами способу приготування, так як за багатьма ПП рецептами таку гречку часто не варять, а запарюють:
У каструлі зелену гречку варять близько 15 хвилин на повільному вогні після закипання води в каструлі + також після закипання води каструлю з гречкою можна знімати з плити і залишати настоюватися 20-30 хвилин (загорнувши каструлю в щільний рушник).
В мультиварці зелену гречку потрібно готувати 15 хвилин в режимі «варіння на пару», після чого її залишають настоюватися ще на 10-15 хвилин, щоб вона «дійшла».
Зелену гречку запарюють в окропі в середньому 7-8 годин (зазвичай залишають запарюватися на ніч).
Розібравшись, скільки за часом вариться зелена гречка, розглянемо далі, яке співвідношення крупи і води потрібно використовувати, а також більш детально зупинимося на особливостях її приготування.
Які використовувати пропорції зеленої гречки і води при варінні
При варінні зеленої гречки найбільш часто використовуються такі пропорції-1 стакан зеленої гречки на 2 або 2,5 склянки води (для любителів більш «рідкої» каші).
Як варити зелену гречку в каструлі
Приготувати зелену гречку в каструлі можна декількома способами, тому кожен може вибрати для себе найбільш підходящий (при використанні другого способу зберігається більше вітамінів в каші, але вона може вийде менш розсипчастою).
1й спосіб
- Загальний час приготування: 20 хвилин, Час підготовки: 5 хвилин, час варіння: 15 хвилин.
- Калорійність: 93 ккал (на 100 грам продукту).
- Кухня: Слов’янська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 3.
- Готуємо 1 склянку зеленої гречки, 2 склянки води і звичайна сіль (1/4 або 1/2 чайної ложки, за смаком).
- Перед варінням зелену гречку в обов’язковому порядку рекомендується ретельно промити, щоб очистити її від дрібного сміття, а також уникнути утворення неприємної «слизу» і зайвої в’язкості.
- Промиту гречку викладаємо в каструлю, заливаємо водою і додаємо сіль, після чого ставимо каструлю на плиту і на середньому вогні доводимо воду в ній до кипіння.
- Після закипання води в каструлі, варимо зелену гречку на дуже слабкому вогні не більше 15 хвилин до готовності.
Порада: щоб надати каші із зеленої гречки більш приємний смак і аромат, в кінці готування в неї можна додати невеликий шматочок вершкового масла і улюблені спеції або дрібно нарізану свіжу зелень.
2й спосіб
- Промиваємо гречку в холодній воді.
- Заливаємо водою в каструлі (пропорції такі ж: 2 склянки води на 1 склянку зеленої гречки).
- Солимо воду (чверть або половина чайної ложки солі на склянку гречки).
- На повільному вогні доводимо воду в каструлі до кипіння і відразу ж знімаємо каструлю з вогню, після чого закутуємо каструлю в щільний рушник і залишаємо гречку запарюватися на 20-30 хвилин.
Як приготувати зелену гречку без варіння (запарити на ніч)
Запарювання зеленої гречки-один з найпростіших способів її приготування, при цьому в приготовленої таким чином каші зберігається більше корисних мікроелементів. Запарюють зелену гречку зазвичай в термосі таким чином:
- Відміряємо потрібну кількість зеленої гречки і добре промиваємо її у воді.
- Промиту гречку заливаємо окропом (в пропорції: 1 частина гречки на 2 частини води) і залишаємо запарюватися на 7-8 годин (можна на ніч).
На замітку: після нічного запарювання солити кашу можна перед вживанням.
Як зварити зелену гречку в мультиварці
В мультиварці зелену гречку можна швидко приготувати в режимі “на пару”, при цьому каша виходить досить розсипчастою і дуже смачною. Готуємо в такій послідовності:
- Відміряємо гречку і промиваємо у воді.
- Закладаємо промиту зелену гречку в чашу мультиварки і заливаємо водою (об’ємом в 2 рази більше гречки), солимо воду і додаємо шматочок вершкового масла.
- Виставляємо режим “варіння на пару” і час готування 15 хвилин. Включаємо мультиварку.
- Після звукового сигналу відразу гречку не дістаємо з мультиварки, а залишаємо настоятися 10-15 хвилин.
На закінчення до цієї статті можна зробити висновок, що приготування зеленої гречки на гарнір відрізняється від готування звичайної гречки, при цьому готувати її не так вже й складно. Серед безлічі варіантів приготування можна вибирати найбільш зручні для себе (можна гречку не варити, а запарювати в окропі і займатися іншими справами, поки вона готується). Свої корисні поради та відгуки, як правильно варити зелену гречку на воді, щоб вона була смачною, розсипчастою і зберігала свої корисні властивості, залишаємо в коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була вам корисна.