Квашена капуста вважається дуже корисним зимовим блюдом, адже в ній високий вміст різних вітамінів, плюс вона нормалізує діяльність органів шлунково-кишкового тракту. Та й приготувати квашену капусту не складе особливих труднощів. Але досвідчені господині давно помітили взаємозв’язок між місячним календарем і приготуванням цієї страви.
Тому, якщо ви хочете, щоб ваша капустка особливо вдалася – стала хрусткою і смачною, обов’язково враховуйте фази Місяця. У цьому матеріалі я детально розкрию тему квашення капусти за місячним календарем в травні 2022 року, ознайомивши вас з найбільш сприятливими днями.
Засолка капусти в травні 2022 року за місячним календарем
Квасити капусту можна практично цілий рік, вибираючи кращі дні для приготування закуски до смаженої картопельки, міцного і навіть святкового столу. Найголовніше – вибрати відповідний день для виконання завдання, викресливши несприятливі дні, що не входять в список сприятливих.
у травні — з 11 по 16, з 18 по 20, 23 і 24, 25 і 26;
Як впливає місяць на квашення?
Ми вже неодноразово згадували місячний календар в контексті вибору відповідного часу для того, щоб квасити капусту в березні.
Деякі можуть сказати, що місячний календар – це все забобони, які не мають під собою ніякого обґрунтування.
Але в даному випадку це не так.
Місяць має безпосередній вплив на життєдіяльність мікроорганізмів. На повний місяць вони активні, на спадаючий поводяться спокійніше, а в повний місяць і молодик завмирають.
Квасити капусту, значить, запускати бродіння, тобто життєдіяльність мікроорганізмів.
Тому, коли ви квасите капусту на зростаючу місяць, то ви робите це в той час, коли мікроорганізми найбільш активні, відповідно заготівля виходить смачною і соковитою.
Коли ви квасите на спадаючий місяць, то капуста готується значно повільніше.
Корисні властивості квашеної капусти
Численні дослідження показали, що квашена капуста на 90% корисніше свіжої. Продукт, що пройшов процес природного бродіння, збагачується речовинами і мікроелементами, яких не знайдеш в овочі з грядки.
Зимова заготівля багата вітамінами А, В, С, К І U. цілий комплекс вітамінів краси і молодості при щоденному вживанні в їжу стимулює регенерацію клітин і процеси виведення шкідливих токсинів з організму людини.
В процесі заквашування качанів виділяється молочна кислота, благотворно впливає на роботу шлунка і кишечника. Блюдо здатне побороти кишкову паличку і інші збої в роботі організму людини. Також квашена капуста рекомендується дівчатам і жінкам при схудненні або великих стресах на роботі.
Корисні страви з квашеної білокачанної і сильної статі. Крім виведення токсинів і зниження холестерину, ця складова раціону благотворно впливає на потенцію і статевий потяг.
Що таке місячний календар і як ним користуватися?
Місячний календар – це спеціальний календар з позначенням місячної доби, фаз місяця, а також знаків Зодіаку, в яких зараз знаходиться нічне світило. З його допомогою можна розрахувати найбільш сприятливий час для домашніх заготовок – результат буде максимально вдалим, квашена капуста порадує приємним смаком і соковитістю. Сприятливі дні розраховуються на основі наступних факторів:
Фази місячного циклу. Вони визначаються в залежності від ступеня освітленості сонцем земного супутника.
знак зодіаку. Вони по-різному впливають на енергетичний потенціал нічного світила. Від цього залежить його вплив на земні справи.
Тривалість місячної доби. Вона відрізняється для кожного місяця.
Дні тижня. Деякі з них будуть більш сприятливими для домашніх заготовок.
Часті помилки:
- Занадто велике шинкування. Різати овочі треба середньою соломкою. Блюдо добре просолиться і буде хрустким. Можна шинкувати дуже дрібно. У цьому теж є своя принадність. Але ось різати великими шматками не варто.
- Мало соку. Щоб ваша нарізка пустила сік, її необхідно дуже добре пром’яти. Рідина повинна саме текти по столу. Чим її більше, тим краще буде бродіння.
- Порушення рецептури. Вся принадність квашеної капусти в простоті її приготування. Є всього кілька класичних рецептів: з морквою, з морквою і цибулею, з журавлиною. Це безпрограшні варіанти. “Модним” ж рецептом можна просто зіпсувати все блюдо.
- Недотримання пропорцій. Не кладіть багато добавок. Це зіпсує смак.
- Невідповідний день місячного календаря. Тут все досить просто. У травні ідеальний час солити настає в середині місяця з 12 по 25 число.
ДО РЕЧІ. Одягайте гумові рукавички. Коли в сік вбереться сіль, він стане дуже “злим”. Через що можуть запалитися маленькі ранки і тріщини на шкірі рук.
Як зберігати квашену капусту?
Раніше капусту квасили в дерев’яних діжках або бочках, зберігали в холодному підпіллі або підвалі. Зараз багато зберігають в холодильниках або на балконі (якщо погода вже холодна). При кімнатній температурі капусту зберігати не можна, як мінімум, вона втратить хрусткість.
Ідеальна тара-великі скляні банки. Дуже важливий діаметр горлечка. Потрібно зручно закладати і виймати квашену капусту, а також забезпечити достатній приплив повітря в процесі заквашування. Оптимальний діаметр не менше 12 см.
Якщо у вас капуста готувалася в емальованій каструлі, відразу після приготування перекладіть її в банки. Емальований посуд підійде лише для короткочасного зберігання квашеної капусти! Навіть невеликий скол або тріщина, які непомітні оку, можуть привести до псування капусти, оскільки на емалі буде утворюватися іржа.
Ідеальна кришка для квашеної капусти «” з замком”, тобто з ручкою, що застібається, а також силіконової або гумовою прокладкою. Силіконова краще – вона не змінює форму при стерилізації.
Важлива і температура. Температура зберігання квашеної капусти повинна бути приблизно 0 °С.якщо капуста замерзне, вона стане м’якою – хрускіт буде втрачений, і корисних властивостей в ній теж буде менше.