Рецепти соусу песто в домашніх умовах на зиму

соус песто рецепти

Песто – вишуканий соус, рецепт якого знає кожен шанувальник італійської кухні. Влітку його можна готувати хоч кожен день, але і заготовити на зиму таку приправу в домашніх умовах теж можна.

Соус песто на зиму — класичний рецепт

В домашніх умовах заготовити на зиму соус песто за класичним рецептом не так складно. Але відразу варто підкреслити, що таку приправу зберігати як звичайну консервацію не можна, тому соус піддають заморожуванню.

Інгредієнти:

  • 200 р зеленого базиліка;
  • 80 мл рослинної олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. винного оцту;
  • жменя кедрових горіхів;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Листочки базиліка обполіскуємо під проточною водою і просушуємо.

  • Після зелень кладемо в чашу блендера, кладемо очищені зубчики часнику.
  • Підсипаємо за смаком сіль, перець, вливаємо олію і винний оцет.

  • Слідом висипаємо велику жменю кедрових горішків.

  • Тепер все подрібнюємо, готовий соус розкладаємо по пакетиках і відправляємо на заморозку.

За традицією соус готується з допомогою мармурової ступки і дерев’яного маточки, адже дієслово pestare означає «тиснути», «розтирати», «топтати», звідси і пішла назва приправи. Але якщо дорого, то можна скористатися блендером.

Соус з фіолетового базиліка

Цей соус песто готують тільки з зеленого базиліка, так як з фіолетового він виходить жорстким і має більш насичений смак. Але в домашніх умовах можна спробувати заготовити на зиму і такий варіант, головне, для рецепта не шкодувати лимонного соку, інакше соус вийде некрасивого бурого кольору.

Інгредієнти:

  • пучок фіолетового базиліка;
  • 150 мл оливкової олії;
  • 1 зубчик часнику;
  • часточка лимона;
  • 3 зелені оливки;
  • жменя кедрових горіхів;
  • сир пармезан за смаком;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Підготуємо базилік. Для соусу знадобляться тільки листочки, тому відриваємо їх від гілочок, промиваємо і просушуємо.

  • Після в чашу блендера відправляємо базилік, вливаємо олію і перебиваємо.
  • Кладемо кедрові горішки, зубчики часнику і оливки, знову все подрібнюємо.

  • Потім висипаємо спеції, додаємо за смаком пармезан, з часточки лимона вичавлюємо сік і знову все розмішуємо до однорідності.

  • Соус готовий, його вже можна подавати до столу або заморозити на зиму.

Соус песто потрібно обов’язково готувати з часником і не тому, що цього вимагає рецепт. Такий пряний овоч виступає в якості консерванту, адже не варто забувати, що приправа не піддається тепловій обробці.

Соус на зиму песто россо з базиліка і помідорів

Існує соус песто, а є рецепт песто россо, і відрізняється він тим, що готується з базиліка і томатів. Соус виходить незвичайним, смачним і його також можна заготовити на зиму в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 200 г базиліка;
  • 1,5 кг томатів;
  • 10 зубчиків часнику;
  • сіль за смаком;
  • італійські трави за смаком (сушені);
  • трохи оливкової олії.

Приготування:

  • У чашу блендера видавлюємо зубчики часнику, вливаємо трохи оливкової масл. Багато не треба, так як помідори дадуть сік. Відразу висипаємо сушені італійські трави і все перемішуємо.

  • Тепер кладемо листочки базиліка, який потрібно попередньо промити і обов’язково просушити, так як зайва рідина в соусі не потрібна.

  • Подрібнюємо все блендером і переходимо до томатів. Їх розрізаємо на кілька частин, вирізаємо плодоніжки і відправляємо до маси з базиліка і часнику. Знову все подрібнюємо до однорідності.

  • Готовий соус солимо за смаком, розкладаємо по пакетах і відправляємо в морозилку.

Цей соус готується з використанням в’ялених томатів. Правда, такий інгредієнт не всім по кишені, але і зі свіжими овочами приправа виходить не менш смачною.

З базиліка та кропу

На основі класичного рецепту соусу песто в домашніх умовах можна приготувати і свій варіант італійської приправи. Наприклад, базиліка та кропу. Соус виходить смачним, ароматним, його також можна заморозити і тим самим отримати на зиму прекрасне доповнення до різних страв.

Інгредієнти:

  • 150 г базиліка;
  • 200 г кропу;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 1 лайм;
  • сіль і цукор;
  • 100 мл рослинної олії.

Приготування:

  • Зелень кропу добре обполіскуємо під проточною водою, просушуємо, нарізаємо довільно і перекладаємо в миску.
  • До кропу кладемо тільки листочки базиліка, товсті стебла не використовуємо.

  • Далі очищені зубчики часнику теж подрібнюємо довільними шматочками і пересипаємо до зелені.

  • Після додаємо цедру і сік лайма, який можна замінити половинкою лимона.
  • Вливаємо олію і з допомогою заглибного блендера подрібнюємо все інгредієнти до однорідності.

  • Після соус солимо, додаємо цукор, ще раз розмішуємо і пробуємо на смак.

  • Готову приправу заморожуємо. Для цього її можна розкласти по силіконових формочках, заморозити, а потім перекласти в пакет.

Заморожувати соус краще у формочках для льоду або в маленьких силіконових. Вся справа в тому, що повторно піддавати соус заморожуванню не можна, як і зберігати його більше доби в холодильнику. Тому порції повинні бути на один раз.

Соус песто з петрушки і волоських горіхів

Базилік – дуже ароматна і своєрідна пряна трава, правда, подобається вона не всім. Але в домашніх умовах можна приготувати такий соус песто, який всім припаде до смаку. Нижче – цікавий рецепт приправи з петрушки і волоських горіхів.

Всі інгредієнти доступні, тому соус обов’язково піддавати заморожуванню на зиму, його можна готувати цілий рік.

Інгредієнти:

  • 100 г петрушки;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 50 р сиру пармезан;
  • 1-2 ст. л. лимонного соку;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Для соусу використовуємо тільки листочки петрушки, тому відокремлюємо їх від стеблинок.
  • Зубчики часнику ріжемо невеликими шматочками.
  • На дрібній тертці натираємо пармезан або будь-який інший сир твердих сортів.
  • Яким зручним способом кришимо горіхи. Їх можна просто розчавити ножем, а потім подрібнити.

  • У чашу блендера відправляємо петрушку і перемелюємо. Якщо ємність невелика, то подрібнюємо зелень в 3-4 заходу.
  • Далі висипаємо горіхи, часник і ще раз все добре подрібнюємо.

  • Після додаємо за смаком сіль, за бажанням перець. Також додаємо сир, вливаємо сік лимона або лайма і оливкову олію. Все збиваємо.
  • Готовий соус розкладаємо по пакетиках або по формочках для льоду, заморожуємо.

Чим більше додати в соус часнику, олії та солі, тим довше буде зберігатися. Якщо боїтеся, що соус вийде надто солоним, тоді збільште кількість кислоти, тобто лимонного соку або соку лайма.

Соус з базиліка і руколи

До складу рукколи входить гірчичне масло, яке також наділене консервуючими властивостями. Тому в домашніх умовах можна заготовити на зиму і такий варіант соусу песто з базиліка і руколи. Запропонований покроковий рецепт нескладний, соус виходить пікантний смак з приємною гіркуватістю.

Інгредієнти:

  • 1 пучок базиліка;
  • 1 пучок рукколи;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ст. л. кунжутної олії;
  • кедрові горіхи за смаком;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Зелень базиліка і рукколи обполіскуємо під водою, просушуємо і відокремлюємо листочки від стебел, так як їх присутність негативно позначиться на консистенції соусу та його смаку.
  • Довільно подрібнюємо рукколу і базилік.

  • Всю зелень кладемо в чашу блендера, слідом вливаємо кунжутну олію, перебиваємо.
  • Після всипаємо горішки і сіль за смаком, ще раз подрібнюємо до однорідності. Соус готовий, можна подавати до столу або заморожувати.

  • Максимальний термін зберігання соусу в холодильнику – 5 днів, але можна продовжити і до 3-х місяців. Якщо не використовувати у приготуванні сир, соус потрібно розкласти по стерильним баночках, а зверху залити оливковою олією. Але якщо масляний шар буде порушений, то такий соус вже використовувати не можна.

З базиліка і шпинату

Соус з базиліка і шпинату – ще одна цікава версія приготування відомої італійської приправи песто. Такий рецепт також варто взяти на замітку, смак приємно здивує і точно сподобається.

Інгредієнти:

  • 100 г базиліка;
  • 200 г шпинату;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • 300 мл оливкової олії;
  • 100 р кедрових горішків;
  • 100 р сиру пармезан;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Всю зелень добре промиваємо, просушуємо і відокремлюємо листочки від стеблинок.
  • У чашу міксера кладемо зелень шпинату і базиліка, а також подрібнені шматочки часнику.
  • Якщо чаша об’ємна, то відразу засипаємо горішки і тертий сир. Вливаємо олію і додаємо сіль.

  • Все подрібнюємо до однорідності.
  • Готовий соус зберігаємо в баночках в холодильнику або на зиму заморожуємо.

Для соусу горіхи можна попередньо обсмажити на сухій сковороді. Смак приправи відразу зміниться в кращу сторону, але термін зберігання скоротиться.

Соус песто з базиліка з баклажанами

Багатьох може здивувати використання в приготуванні песто баклажанів, але саме вони ідеально вписуються в такий соус. Радимо всім обов’язково його спробувати.

Інгредієнти:

  • 100 г базиліка;
  • 20 г петрушки;
  • 50 р сиру пармезан;
  • 20 г петрушки;
  • 40 г кеш’ю;
  • 500 г баклажанів;
  • 120 мл оливкової олії.

Приготування:

  1. Баклажани очищаємо від шкірки, нарізаємо кружальцями, кладемо на деко з пергаментом і запікаємо в духовці 15-20 хвилин під функцією «Гриль».
  2. Запечені баклажани накриваємо плівкою і поки відставляємо в сторону.
  3. В цей час зубчики часнику подрібнюємо невеликими шматочками і злегка присолюємо.
  4. Листочки базиліка і петрушки нарізаємо.
  5. На дрібній тертці натираємо пармезан.
  6. Тепер в блендері перебиваємо горіхи і часник.
  7. Після додаємо зелень і знову подрібнюємо.
  8. Далі засипаємо сир і вливаємо трохи олії, ще раз все добре перебиваємо.
  9. Запечені баклажани ріжемо на шматочки і подрібнюємо їх у блендері, але окремо.
  10. Перетерті баклажани з’єднуємо з масою із зелені, вливаємо олію і добре все розмішуємо.
  11. Готовий соус зберігаємо до 5 днів в холодильнику або заморожуємо.

Кількість інгредієнтів в рецепті приблизне і виміряти все до грама не потрібно. Якщо покласти більше базиліка або інших компонентів соусу, то нічого страшного не станеться.

Приготувати соус песто з базиліка на зиму не складе особливих труднощів, тим більше що кожен рецепт допускає імпровізацію. В домашніх умовах можна одержати як недорогий варіант, так і вишукану приправу до святкового столу. Звичайно, заморожування соусу вплине на смак, але він все одно стане чудовим доповненням до різних страв.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь