Це ласощі родом з дитинства, наші бабусі готували його на свята та дні народження. А на великих заходах частування подавалося як десерт, наприклад, за весільним столом. Розповідаємо, як приготувати класичний хмиз за простими рецептами з фото покроково.
Хмиз з горілкою
Саме алкогольний напій «дарує» десерту хрустку скоринку. Обов’язково, перед тим як приготувати хмиз за класичним простому рецептом, виймаємо з холодильника всі продукти, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.
Інгредієнти:
- 250 р. пшеничного борошна;
- 2 сирих яйця;
- 1 ст. л. якісної горілки;
- 2 ст. л. цукру;
- кухонна сіль – на кінчику ножа;
- рафінована соняшникова олія для фритюру;
- цукрова пудра для присипки.
Приготування:
- Просіваємо в велику ємність для тіста борошно, сюди ж додаємо сіль і цукор.
- Робимо в сипучої маси воронку по центру, вбиваємо в неї яйця і вливаємо горілку.
- Акуратно, від країв рідкої маси до її центру замішуємо круте тісто.
- Присипаємо робочий стіл невеликою кількістю борошна, продовжуємо вимішувати тісто руками до еластичності.
- Залишаємо його на півгодини в спокої під кухонним рушником, щоб утворилася клейковина.
- Ділимо основну масу на кілька частин, щоб легше було розкочувати тісто качалкою в тонкий пласт. Ножем для різання ділимо пласт на смужки шириною 5-6 см і розрізаємо їх по центру, не доходячи до країв.
- Беремо за один кінчик смужок, протягуємо її через внутрішній отвір кілька разів, щоб вийшли перекручені джгутики так, як показано на фото.
- Виливаємо масло в глибоку вогнетривку ємність, добре нагріваємо і опускаємо в нього хмиз.
- По цьому простому класичному рецепту готуємо смужки з тіста з двох боків до появи рум’яної скоринки. Від плити не відходимо, тому що ласощі смажиться дуже швидко.
- Виймаємо хмиз шумівкою на паперові рушники і трохи пізніше переносимо їх у велику миску. Перед подачею присипаємо хмиз цукровою пудрою з усіх боків.
Таку випічку готують в азіатських країнах, щедро присмачуючи її цукровими або медовими сиропом, посипаючи кунжутом і навіть гострим перцем!
Хмиз на кефірі
Щоб приготувати смачний і хрусткий хмиз по цьому простому покроковому рецепту, можна замінити магазинний кефір домашнім кисляком. У класичному варіанті ми не додаємо соду, а так як в основі використовується кисломолочний продукт, без розпушувача тісто буде жорстким.
Інгредієнти:
- 400 г. борошна;
- 1 куряче яйце;
- 2 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. соди;
- 200 мл кефіру або кислого молока;
- 2 ст. л. рафінованої олії.
Приготування:
- У глибоку миску для замішування тіста розбиваємо яйце, додаємо сіль і цукор і віночком збиваємо в однорідну пишну масу.
- Вливаємо половину кефіру і масло, знову перемішуємо дуже ретельно.
- Висипаємо половину просіяного борошна, змішаної з харчовою содою. Знову доводимо до однорідності, відправляємо сюди ж залишки кислого молоки і борошно.
- Вимішуємо тісто до еластичності, спочатку лопаточкою, потім руками. Готовий напівфабрикат не липне до рук і столу, добре тримає форму.
- Викладаємо його в окрему миску, трохи присипаємо борошном і накриваємо посуд кухонним рушником. Через 20 хвилин ділимо заготовку на 3 частини, добре обминаємо кожну.
- Присипавши робочу поверхню борошном, розкачуємо кожну частину тонко, в напівпрозорий прямокутний аркуш.
- Ділимо на смужки шириною 3-4 см, ріжемо кожну навскіс. Так вийдуть акуратні, рівні ромбики. В середині кожного шматочка робимо невеликий надріз, крізь нього вивертаємо протилежні кінці ромбів.
- У глибокому посуді нагріваємо рафіновану олію або суміш для фритюру. Викладаємо в гарячу рідину класичний хмиз частинами і готуємо його з двох боків до золотистої скоринки.
- Прибираємо з олії готове ласощі на паперові рушники, готуємо інше тісто .
Перед подачею до столу присипаємо рясно хмиз, приготований по простому класичному рецепту з фото покроково, цукровою пудрою. Харчову соду можна замінити розпушувачем для тесту. Тоді його доведеться взяти в подвійній кількості по відношенню до кількості соди, зазначеному в списку інгредієнтів.
Хмиз з рідкого тіста
По цьому простому рецептом приготувати класичний повітряний хмиз зможе навіть початківець кулінар. Причому його виходить дуже багато, тому ваші домочадці залишаться задоволені.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- 1 куряче яйце;
- 6 р. харчової соди;
- кухонна сіль – на кінчику ножа;
- 30 р. цукру;
- 1 ч. л. ванільного екстракту або ваніліну;
- 300 мл свіжого молока;
- рафінована олія для смаження;
- цукрова пудра для подачі.
Приготування:
- Просіваємо в глибоку ємність борошно з содою. Додаємо сюди ж ванілін, цукор і сіль, перемішуємо вінчиком, додатково наповнюючи борошно повітрям.
- Робимо посередині воронку, вбиваємо сюди яйце, злегка перемішуємо, щоб продукти стали однорідними в поглибленні.
- Підливаючи молоко невеликими порціями, замішуємо віночком однорідне тісто. Консистенція повинна нагадувати сметану середньої густоти. Відставляємо в сторону під кухонним рушником на 10 хвилин.
- Розігріваємо олію в глибокій сковороді або чавунному казанку. Його температуру легко визначити з допомогою дерев’яної палички, приміром, від суші. Потрібно опустити її кінчик в масло, якщо навколо деревинки утворюються бульбашки – можна готувати хмиз.
- Перекладаємо тісто в кулінарний мішок з самою вузькою насадкою. Можна для цих цілей використовувати звичайний щільний поліетиленовий пакет. Тоді у нього зрізаємо один куточок ножицями.
- Видавлюємо спіральними смужками тісто в розігріте масло, смажимо з двох боків до рум’яного кольору. Викладаємо хмиз на піднос, застелений паперовими рушниками, даємо стекти зайвому маслу. Присипаємо зверху щедрою порцією цукрової пудри.
Щоб частування як можна довше залишалося хрустким, присипайте його пудрою на решітці від духовки, і тільки потім складайте на плоску тарілку для подачі.
Хмиз без яєць і молока
Перед тим як готувати хмиз по простому і смачному класичним рецептом, закип’ятіть воду і дістаньте вершкове масло з холодильника. при використанні цих простих інгредієнтів випічка вийде повітряної.
Інгредієнти:
- 200 мл теплої води;
- 60 г вершкового масла;
- 0,5 ч. л. кухонної солі;
- 10 р. розпушувача для тіста;
- 500-600 г борошна;
- 0,5 ст. л. цукру.
Приготування:
- Виливаємо у велику миску воду, розчиняємо в ній сіль і цукор. Сюди ж вливаємо розтоплене вершкове масло, перемішуємо масу віночком.
- У рідкі компоненти просіваємо борошно з розпушувачем. Замішуємо круте тісто ложкою, а потім руками. Даємо йому відпочити під рушником близько 20 хвилин.
- Ділимо заготовку на кілька частин, щоб було зручно розгортати в тонкі коржі. Кожну з них ділимо спеціальним різаком або гострим ножем на широкі прямокутники.
- Всередині кожного з них робимо надрізи, не доходячи до країв заготовок на 1-2 див.
- Скріплюємо протилежні кінці прямокутників між собою і вивертаємо таким чином внутрішні смужки, щоб вони переплелися, як показано на фото покроково.
- Перед тим як приступити до завершального етапу приготування хмизу за класичним простому рецептом, розігріваємо в глибокій сковороді достатню кількість рафінованої олії. Його має бути стільки, щоб ласощі в процесі смаження плавало в ньому.
- Готуємо вироби, опускаючи їх в розпечене масло по черзі, так як вони сильно збільшуються в об’ємі при термічній обробці. Виймаємо хмиз шумівкою на тарілку, вистеленную паперовими рушниками. Даємо стекти маслу, присипаємо ласощі цукровою пудрою.
Точна кількість борошна залежить від її якості. Тому підсипати її потрібно порціями, ретельно вимішуючи тісто всякий раз.
Хмиз до пива
Найчастіше хмиз асоціюється з солодощами для дітей. Але можна приготувати сирне частування для дорослих, яке цілком замінить магазинні чіпси або сухарики.
Інгредієнти:
- 250 р. будь-якого твердого сиру типу російського;
- 2 курячих яйця;
- 140 г борошна;
- близько 0,5 мл рафінованої олії для смаження.
Приготування:
- Натираємо на крупній тертці сир в глибоку миску. Сюди ж відправляємо яйця, перемішуємо.
- Просіваємо в загальну ємність борошно, ретельно вимішуємо однорідне, туге тісто.
- Присипаємо робочий стіл просіяним борошном, розкачуємо на ньому заготовку в пласт товщиною до 1 див.
- Нарізаємо тісто на смужки шириною 2 см і довжиною 5-6 див.
- Відправляємо заготовки в розігріте масло невеликими порціями, смажимо з двох боків до появи приємного, золотисто-коричневого кольору.
- Виймаємо хмиз шумівкою на тарілку, застелене паперовими рушниками. Як тільки закуска охолоне, її можна злегка присипати дрібною сіллю або спеціями за смаком.
- Щоб легше розрізати тісто з різними добавками, слід лезо ножа змочувати у холодній воді. Присипати його борошном не потрібно, дрібні частинки потраплять у фритюр і масло почне диміти.
Така підбірка простих покрокових рецептів з фото підкаже, як швидко приготувати хмиз в домашніх умовах.