Дуже смачно готуємо форель слабосолену в домашніх умовах

Форель — досить дорогий делікатес. Але якщо знати, як солити таку рибу в домашніх умовах, то можна добре зекономити. Пропонуємо кілька простих рецептів дуже смачної слабосоленої рибної закуски.

Слабосолона форель – простий рецепт

Пропонуємо простий, але дуже смачний рецепт слабосоленої форелі в домашніх умовах. Для засолювання краще брати охолоджену тушку червоної риби і розбирати її самостійно.

Інгредієнти:

  • форель вагою 1 кг;
  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1 лавровий лист (за бажанням);
  • 15 горошин перцю (за бажанням).

Приготування:

  • Рибу очищаємо від дрібної луски, промиваємо, злегка просушуємо і акуратно відокремлюємо філе від кістки.
  • Потім зрізаємо жир, він не просолюється, і видаляємо всі дрібні кісточки. Кладемо рибу в ємність, де вона буде солитись

  • Змішуємо сіль і цукор. Посипаємо сумішшю філе, сильно спеції не втираємо, так як м’ясо форелі дуже ніжне.

  • Зверху на рибу за бажанням кладемо лавровий лист, присипаємо горошинами перцю, накриваємо плівкою. Робимо в плівці кілька проколів, щоб риба «дихала».

  • Залишаємо на 10-12 годин можна і на добу в холодильнику.
  • Після форель промиваємо під холодною водою, просушуємо паперовими рушниками, нарізаємо тонкими скибочками і подаємо до столу.

Для засолювання відмінно підійде морська сіль середнього або великого помелу, яка добре позначається на смаку готового продукту, так як не витягуємо сік. Якщо морської солі немає, можна взяти кам’яну, але тільки не йодовану.

З лимоном

Як відомо, будь-яка риба чудово поєднується з лимоном. Саме тому і з’явився наступний рецепт дуже смачної слабосоленої форелі. Засолити червону рибу в домашніх умовах дуже просто, адже для цього потрібно всього лише два інгредієнти: сіль і лимонна цедра.

Інгредієнти:

  • форель вагою 0,5 кг;
  • 3 ч. л. лимонної цедри;
  • морська сіль.

Приготування:

  • Форель добре промиваємо, при бажанні очищаємо філе від шкіри, а також дістаємо всі кісточки. Зручніше за все робити це за допомогою пінцета.
  • Гарним шаром присипаємо філе морською сіллю.
  • Після беремо половину цедри і обсипаємо нею рибу.
  • Потім філе перевертаємо, і також присипаємо її сіллю і цедрою.

  • Тепер рибу у кілька шарів обертаємо харчовою плівкою і ставимо в прохолодне місце на добу.

  • Багато хто вважає, що пересолити форель неможливо, так як риба візьме в себе стільки солі, скільки їй потрібно. Але краще дотримуватися зазначених у рецептах пропорцій, щоб результат не розчарував.

З коньяком

Пропонуємо ще один рецепт слабосоленої форелі, яка готується з коньяком. Завдяки йому зберігається яскравий колір м’яса. Також використання алкогольного напою знезаражує рибу. Сама форель при такому способі засолювання в домашніх умовах виходить дуже ніжною і смачною.

Інгредієнти:

  • форель вагою 0,7 кг;
  • 3 ст. л. коньяку;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 2,5 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 20 г кропу;
  • 0,5 ч. л. горошин перцю.

Приготування:

  • Очищену від кісточок філе форелі нарізаємо порційними шматочками.

  • Беремо трохи кропу, відрізаємо товсті стебла, вони не знадобляться, зелень дрібно шаткуємо.

  • В піалу висипаємо велику сіль, додаємо до неї цукор і злегка роздавлені в ступці горошини перцю, перемішуємо.
  • Тепер в суміш висипаємо кріп і перетираємо, щоб зелень дала сік і аромат.

  • Дно ємності присипаємо сумішшю спецій, зверху кладемо рибні шматочки, посипаємо їх сумішшю.
  • Потім рибу поливають коньяком і рослинною олією.

  • Накриваємо форель плівкою і ставимо в прохолодне місце на 6-8 годин.
  • Потім дістаємо рибу, змиваємо з шматочків сіль і просушуємо паперовими рушниками.

Солити форель можна в ємності зі скла, емалі або пластику, але металевий посуд не підходить, інакше у готового продукту з-за реакції металу з розсолом може з’явитися неприємний присмак.

Слабосолона форель – два способи посолу

В домашніх умовах можна по-різному засолити червону рибу. Пропонуємо два способи посолу слабосоленої форелі, а ви вирішите, який для вас рецепт дуже смачний і найкращий.

Інгредієнти для першого способу:

  • 500 мл води;
  • 35 г солі;
  • 20 г цукру;
  • 2 лаврових листа;
  • велика щіпка горошин перцю;
  • половинка цибулини;
  • невеликий пучок кропу;
  • 2 ч. л. яблучного оцту;
  • рослинна олія.

Для другого способу:

  • 1 цибулина;
  • половинка невеликого лимона;
  • лавровий лист;
  • 1 ст. л. солі (з гіркою);
  • 1 ст. л. цукру (з гіркою);
  • чорний перець горошком;
  • запашний перець горошком;
  • половина моркви.

Приготування:

  • Для першого способу готуємо розсіл, для цього в сотейник вливаємо воду, додаємо сіль, цукор і горошини перцю, кладемо лавровий лист і ставимо на вогонь. Доводимо розсіл до кипіння, знімаємо з вогню і охолоджуємо.
  • Підготовлене філе форелі нарізаємо шматочками, кладемо в ємність, заливаємо розсолом і залишаємо на 1 годину.

  • Поки риба солиться, перейде до другого способу. Почнемо з того, що також нарізаємо шматочками форель, ріжемо тонкими скибочками лимон і тонкими четвертинками подрібнюємо цибулю.

  • В піалу висипаємо сіль і цукор, перемішуємо.
  • На дно скляної банки кладемо трохи цибулі, лимона, перець запашний і чорний, лавровий лист, додаємо суміш з солі і цукру.

  • Зверху кладемо шматочки риби, потім знову шар цибулі, цитруса, приправ і нашаткованої тонкою соломкою моркви, сіль і цукор. І в такій послідовності заповнюємо всю банку.

  • Закрийте ємність кришкою, залишаємо форель солитись на добу.

  • Повертаємося до другого способу. Шаткуємо кільцями цибулю і дрібно подрібнюємо зелень кропу.
  • Вже просолену форель кладемо також у скляну банку, кожен шар присипаємо цибулею і зеленню.

  • Тепер до риби вливаємо яблучний або 7%-ний столовий оцет, закриваємо кришкою, вміст банки трохи струшуємо.

  • Після знову відкриваємо і заливаємо все олією. Закриваємо кришкою і залишаємо форель на 2 години.

Такі способи посолу підходять не тільки для форелі, але і для будь-якої іншої риби, навіть для звичайної оселедця.

Рецепт з кропом

Ще один простий, але дуже простий рецепт засолу червоною рибою з кропом, який надає смачній слабосоленій форелі свій особливий шарм і аромат. Спробуйте і такий спосіб приготування в домашніх умовах вишуканого делікатесу.

Інгредієнти:

  • форель;
  • 4 ч. л. крупної солі;
  • кріп;
  • чорний перець.

Приготування:

  • Зелень кропу дрібно шаткуємо. Пересипаємо в миску, додаємо велику, бажано морську сіль і трохи меленого перцю, перемішуємо, краще руками.

  • Позбавляємо форель від всіх кісток.
  • На фользі розподіляємо тонким шаром 1 ложку суміші для засолювання.

  • Зверху шкіркою вниз кладемо червону рибу. Товстим шаром викладаємо суміш, що залишилася.
  • Загортаємо фольгу і прибираємо рибку в прохолодне місце мінімум на 12 годин, а краще на добу.

  • Після форель розгортаємо, зчищають з неї надлишки суміші, нарізаємо.

Для засолювання краще купити охолоджену форель, але якщо представився випадок посолити тільки заморожений продукт, то варто переконатися в тому, що рибу не піддавали повторному заморожуванню. Дізнатися про це можна за наявності бурих плям на тушці.

Форель слабосолона цілим шматком

Якщо не хочеться витрачати час на оброблення риби, то форель можна засолити цілою тушкою. А як це зробити в домашніх умовах, підкаже дуже простий рецепт смачної слабосоленої форелі.

Інгредієнти:

  • форель вагою в 1,5 кг;
  • 4 ст. л. солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. чорного перцю;
  • вода.

Приготування:

  • Тушку форелі очищаємо від дрібних лусочок, нутрощів, добре промиваємо і просушуємо.
  • У мисці змішуємо сіль, цукор і чорний перець.

  • На чисту тканину кладемо на неї червону рибу і натираємо тушку посолочною сумішшю, як зовні, так і всередині.
  • Загортаємо рибу в тканину.

  • Тепер беремо звичайне вафельний рушник і також загортаємо в неї рибу.
  • Після рушник змочують водою і укладаємо рибу в пакет, ставимо в прохолодне місце на 3 дня.

Зберігати слабосолону форель в холодильнику можна протягом одного тижня, а продовжити термін придатності риби можна в морозилці.

З апельсином

Ще один рецепт слабосоленої форелі передбачає використання апельсинів. На подив риба виходить дуже смачною, при цьому спосіб її засолювання в домашніх умовах дуже простий.

Інгредієнти:

  • 500 г філе форелі;
  • 1 великий апельсин;
  • пучок кропу;
  • 2 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. меленого перцю.

Приготування:

  • Підготовлене до засолювання філе форелі розрізаємо навпіл.
  • Апельсин нарізаємо тонкими кружечками, зелень кропу дрібно подрібнюємо, а в піалі змішуємо сіль, цукор і мелений перець.

  • Тарілку застеляємо харчовою плівкою, кладемо кілька кружечків цитруса, присипаємо їх сумішшю для засолу і кропом.

  • Зверху кладемо шматочок риби, який також присипаємо сумішшю спецій і зеленню.
  • Потім знову розкладаємо апельсини, присипаємо усіма добавками і кладемо філе червоної риби шкіркою вгору.

  • Ще трохи зверху суміші для соління, кропу і цитруса.
  • Накриваємо форель плівкою і ставимо в прохолодне місце на 12 годин.

Кулінари радять для засолу використовувати морську форель, яка на відміну від річкової риби більш жирна, має яскравий колір і пружну структуру.

З буряком і горілкою

Посол форелі з буряком і горілкою – дуже незвичайний і оригінальний, в результаті якого риба виходить дуже ніжною на смак і красивою за зовнішнім виглядом.

Інгредієнти:

  • 800 г форелі;
  • 100 г солі;
  • 50 г цукру;
  • цедра 1 лимона;
  • 2 см кореня імбиру;
  • 50 мл буряків;
  • 300 г буряків.

Приготування:

  1. Готуємо філе форелі до способу соління, обов’язково очищаємо її від усіх кісточок.
  2. У чашу блендера відправляємо очищену і нарізану шматочками буряк, цукор, сіль, цедру лимона і подрібнений корінь імбиру, перебиваємо до однорідності.
  3. В отриману суміш вливаємо горілку, перемішуємо і заливаємо рибне філе.
  4. Накриваємо форель плівкою і ставимо в прохолодне місце на добу.
  5. Потім дістаємо рибу, прибираємо надлишки розсолу і просушуємо паперовим рушником.
  6. Якщо форель вийшла надто солоною, то заливаємо холодною кип’яченою водою, залишаємо на 2 години, після насухо протираємо паперовими рушниками.

Форель – не тільки дуже смачна, але і поживна рибка, тому її регулярне вживання принесе організму тільки користь. А солити рибу краще в домашніх умовах, тим більше, що рецептів слабосоленої форелі дуже багато.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь