Смажений арахіс – смачна і швидка в приготуванні закуска, яку легко можна приготувати в домашніх умовах, тому в даній статті розглянемо, скільки і як смажити арахіс на сковороді в духовці і мікрохвильовій печі, щоб він вийшов смачним, ароматним і не пригорів.
Скільки часу смажити арахіс?
Час смаження арахісу залежить від обраного способу приготування, при цьому в середньому триває від 15 до 60 хвилин. Розглянемо детальніше, скільки хвилин смажити арахіс різними способами:
- Скільки смажити арахіс на сковороді? На сковороді арахіс потрібно смажити в середньому 10-15 хвилин до готовності (залежно від розміру горішків).
- Скільки смажити арахіс в мікрохвильовці? В мікрохвильовці арахіс можна посмажити за 6-8 хвилин, при цьому смаження проходить у кілька етапів.
- Скільки смажити арахіс в духовці? У духовці арахіс смажать 15-20 хвилин.
Дізнавшись, скільки часу смажать арахіс, розглянемо далі сам процес його смаження на сковороді, в мікрохвильовій печі і духовій шафі, так як всі ці способи його обжарювання мають свої особливості.
Як смажити арахіс на сковороді?
- Інгредієнти: свіжий арахіс – 400 г, сіль – за смаком.
- Загальний час приготування: 15 хвилин, час смаження: 15 хвилин.
- Калорійність: 626 калорій на 100 грам продукту).
- Кухня: Європейська. Тип страви: закуски. Кількість порцій: 2.
Одним з найпопулярніших способів, як посмажити арахіс, є смаження на сковороді, при цьому сам процес смаження важливо весь час контролювати (помішувати горішки дерев’яною кописткою, щоб вони не пригоріли і рівномірно просмажаться. Розглянемо покроково, як смажити арахіс на сковороді:
- Готуємо велику сковороду з товстим дном, а також самі горішки (смажать арахіс прямо в коричневій лушпинні, щоб він не пригорав, при цьому сама лушпиння дуже легко зчищається з смажених горішків).
- Ставимо сковороду на середній вогонь і викладаємо в неї горішки, при цьому бажано смажити арахіс одним шаром, щоб він приготувався рівномірно.
- Горішки потрібно постійно помішувати дерев’яною лопаткою, щоб вони смажилися рівномірно. Час смаження в середньому становить 15 хвилин.
- Готовність арахісу перевірити не складно: лушпиння легко відокремлюється від самого горішка, а він становить золотистого кольору і має більш яскравою виражений смак, ніж сирий горіх.
- Пожаренний в лушпинні арахіс перекладаємо в тарілку і його можна вживати (лушпиння чиститься під час вживання, або можна висипати смажений арахіс в банку, що закривається і потрясти, після чого відокремити відстале лушпиння з нього).
На замітку: на сковороді можна посмажити сирий арахіс і без лушпиння, при цьому в кінці смаження в сковороду додають дрібну сіль (виходить солоний арахіс). Додати спеції, сіль можна вже в пожаренний арахіс, після чого його ретельно перемішати.
Як посмажити арахіс в мікрохвильовці?
Найшвидшим способом смаження арахісу є його приготування в мікрохвильовці, але при цьому варто враховувати, що багато горішків за раз так не посмажити. Розглянемо поетапно, як посмажити арахіс в мікрохвильовці:
- У тарілку одним шаром викладаємо сирий арахіс в лушпинні.
- Ставимо тарілку в мікрохвильовку, виставляємо потужність 800 Вт на мікрохвильовці і включаємо її на 2 хвилини.
- Далі горішки дістаємо і добре перемішуємо, після чого відправляємо в мікрохвильову піч ще 3-4 рази на 1-1,5 хвилини, при цьому кожен раз арахіс потрібно добре перемішувати для рівномірної прожарювання.
- Після 3-4 рази обжарювання перевіряємо горішки на готовність (на смак і зовнішній вигляд). Якщо горішки готові, можна діставати їх з мікрохвильовки і подавати до столу.
На замітку: в мікрохвильовці можна посмажити арахіс в шкаралупі, при цьому процес смаження такий же, як і при смаженні в лушпинні, зазначений вище, тільки час смаження трохи збільшується (початок на 3 хвилини, а далі по 2 хвилини).
Як смажити арахіс в духовці?
У духовці можна з легкістю приготувати арахіс, як очищений, так і в лушпинні або шкаралупі, при цьому процес смаження буде трохи довше, ніж у перерахованих вище способів, але потрібно менше участі у приготуванні (не потрібно часто заважати). Розглянемо поетапно, як посмажити арахіс в духовці:
- Деко застеляємо фольгою і викладаємо на неї арахіс одним шаром.
- Духовку розігріваємо до температури 160-170 градусів, після чого поміщаємо в неї деко з арахісом.
- Смажимо горішки 10 хвилин, після чого добре перемішуємо їх дерев’яною ложкою або лопаткою, після цього обсмажуємо ще 5 хвилин до готовності.
- Коли горішки почнуть трохи потріскувати і будуть майже готові, духовку вимикаємо, але лист не виймаємо й даємо арахісу «дійти», поступово остигаючи.
- В кінці готування перекладаємо пожаренний арахіс на тарілку і при бажанні додаємо дрібну сіль і спеції.
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як правильно посмажити арахіс на сковороді в духовці або мікрохвильовці, Ви зможете швидко приготувати в домашніх умовах, заощадивши на покупці вже пожаренних горішків. Свої відгуки та корисні поради, скільки і як смажити арахіс з сіллю, цукром або спеціями, а також, чи потрібно смажити арахіс перед вживанням і чому, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.