Свіжа білокачанна капуста використовується для приготування багатьох страв, в тому числі і у відварному вигляді, тому в цій статті ми детально розглянемо, скільки часу і як правильно варити капусту (нашатковану, порізану великими шматочками і листами для голубців).
Скільки часу варити капусту?
Час варіння свіжої капусти залежить від обраного способу її приготування, в якому вигляді і для яких цілей вона буде використовуватися, тому нижче розглянемо приклади, скільки хвилин варити капусту різними способами:
- Скільки варити капусту в борщі? У борщі нашатковану капусту варять у середньому 5-10 хвилин (закладається після заправки, якщо віддаєте перевагу хрустку капусту), або 15-20 хвилин, якщо віддаєте перевагу більш м’які і розварену капусту в готовому блюді.
- Скільки варити капусту в щі? При приготуванні кулешу капусту варять також в середньому 15-20 хвилин до готовності.
- Скільки часу варити капусту для голубців? Для приготування голубців листи капусти відварюють 10 хвилин після закипання води в каструлі, або ж заливають окропом також на 10 хвилин, щоб вона стала м’якою і дійшла до потрібного стану.
- Скільки варити капусту в пароварці? У пароварці капуста готується в середньому 20 хвилин в режимі «Овочі».
- Скільки вариться капуста в мультиварці? В мультиварці капусту потрібно варити 20-25 хвилин до готовності в режимі «Випічка».
- Час приготування капусти в скороварці? В скороварці капусту можна зварити всього за 15 хвилин до повної готовності.
Дізнавшись, скільки часу варити свіжу капусту, розглянемо особливості її варки різними способами (каструлі, мультиварці і пароварці).
На замітку: при приготуванні борщу або для салатів краще використовувати більш стару капусту з жорсткими листами, а для варіння кулешу і при приготуванні голубців краще віддати перевагу молодої капусти.
Як зварити свіжу капусту?
У каструлі
Щоб правильно зварити капусту в каструлі, не важливо, для яких цілей, потрібно попередньо вибрати хороший щільний качан, не дуже великий за розміром і без видимих ушкоджень і темних плям, а також підготувати його до варіння (зрізати верхні листи та листи з видимими ушкодженнями, після чого ретельно вимити капусту нарізати, або розділити на аркуші, при приготуванні голубців).
- Інгредієнти: капуста 1 шт, вода – 1-2 л (в залежності від розміру капусти), сіль – 0,5-1 ч. л.
- Загальний час приготування: 20 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 15 хвилин.
- Калорійність: 23 калорії (на 100 грам продукту).
- Кухня: Слов’янська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 2.
Розглянемо покроково, як свіжу капусту варити в каструлі для різних салатів:
- Вибираємо каструлю відповідного розміру, заливаємо в неї воду і доводимо її до кипіння на великому вогні.
- В цей час підготовлену капусту (очищену і вимиту) нарізаємо на шматочки або шаткуємо.
- У закипілу воду в каструлі, додаємо сіль за смаком і акуратно викладаємо підготовлену нарізану капусту і після повторного закипання води в каструлі зменшуємо вогонь (вода не повинна сильно кипіти), і варимо капусту в середньому 20 хвилин до готовності.
- Коли капуста зварилася, зливаємо воду через друшляк, після чого використовуємо капусту для приготування салатів.
На замітку: для голубців капусту можна і не варити, а залити підготовлені капустяні листи в глибокій ємності крутим окропом і настояти 10 хвилин, після чого злити воду (можна і відварити, закинувши капустяні листи в киплячу воду в каструлі і проваріть їх на середньому вогні близько 10 хвилин).
В мультиварці
- Готуємо капусту до варіння (чистимо, миємо і шаткуємо).
- Викладаємо підготовлену капусту в чашу мультиварки і заливаємо водою так, щоб вона покривала капусту. Додаємо сіль за смаком і спеції (за бажанням).
- Виставляємо режим «Випічка», таймер на 20 хвилин і вмикаємо мультиварку.
- Після закінчення готування перекладаємо зварену капусту на тарілку з допомогою шумівки і використовуємо для приготування салату або інших страв.
В пароварці
- Качан капусти очищають від верхнього листя, ретельно промиваємо в холодній воді і шаткуємо (дрібно нарізаємо соломкою).
- У чашу для води додаємо воду в пароварці.
- Викладаємо підготовлену капусту в пароварку і солимо.
- Включаємо режим «Овочі», ставимо таймер на 20 хвилин і вмикаємо пароварку.
- Після спрацьовування таймера, перевіряємо капусту на готовність і використовуємо, як готову страву або для приготування інших страв.
На закінчення до цієї статті зазначимо, що багатьом будуть корисні знання, скільки часу і як правильно варити капусту в каструлі, пароварці і мультиварці, як готовий продукт і для приготування інших смачних страв з капустою. Свої відгуки та корисні поради, як правильно варити свіжу капусту (білокачанну), залишаємо у коментарях до цього огляду і ділимося ним в соціальних мережах, якщо він був Вам корисний.