Вибираючи, яку зварити кашу, обов’язково варто звернути увагу на ячневу крупу, з якої можна швидко зварити смачну і корисну кашу. У цій статті розглянемо, скільки часу і як правильно варити ячну кашу на воді або на молоці в каструлі, яка обов’язково сподобається Вам і Вашій родині.
Скільки варити ячну кашу?
Час варіння ячної каші залежить від того, на чому вона буде вариться (на воді або на молоці), так як послідовність приготування у цих каш відрізняється. Для порівняння розглянемо, скільки варити ячку на воді і на молоці:
- Скільки варити ячну кашу на воді? Час варіння ячної крупи на воді в середньому складає 15-20 хвилин (поки не википить вода в каструлі).
- Скільки варити ячну кашу на молоці? Час варіння ячної каші на молоці в середньому становить 20-25 хвилин до готовності.
Дізнавшись, скільки варити ячну крупу, розглянемо далі, які є секрети та нюанси приготування розсипчастою ячної каші на гарнір і як зварити смачну ячну кашу на молоці для себе на сніданок або для дитини.
Як варити розсипчасту ячну кашу на воді в каструлі?
1й швидкий спосіб варіння ячної крупи
- Інгредієнти: ячна крупа – 1 склянка, вода – 2,5 склянки, сіль – 0,5 чайної ложки, вершкове масло – 30-50 грам.
- Загальний час приготування: 25 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 20 хвилин.
- Калорійність: 76 калорій на 100 грам продукту).
- Кухня: Слов’янська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 2.
Даний спосіб приготування ячної крупи – найбільш поширений і простий, так як не вимагає особливої додаткової обробки ячної крупи перед варінням. Розглянемо покроково, як зварити ячну кашу на воді в каструлі за даним методом:
- Для приготування каші знадобиться: 1 стакан ячної крупи, 2,5 склянки води, сіль (1/2 чайної ложки) і 30-50 грам вершкового масла.
- Першим ділом відміряємо один стакан ячної крупи, висипаємо її в плоску тарілку і вручну перебираємо (прибираємо дрібне сміття, якщо такий є).
- Перебрану крупу пересипаємо в сито і ретельно промиваємо в холодній воді.
- Промиту ячну крупу перекладаємо в каструлю відповідного розміру (враховуємо, що при варінні ячна крупа збільшується майже в 5 раз), додаємо воду (співвідношення 2,5 склянки води на 1 склянку крупи) і на великому вогні доводимо воду в каструлі до кипіння. Періодично помішуємо кашу ложкою.
- Після того, як вода в каструлі закипіла, зменшуємо вогонь на мінімум, додаємо сіль (половину чайної ложки) і варимо кашу протягом 15-20 хвилин (поки вся вода не вбереться в кашу), при цьому не забуваємо періодично помішувати кашу ложкою, щоб вона не пригоріла.
- Коли ячна каша буде готова, знімаємо каструлю з вогню, додаємо в кашу вершкове масло (30-50 грам), накриваємо каструлю кришкою і залишаємо кашу настоюватися протягом 20 хвилин (можна також загорнути каструлю в рушник, щоб краще зберігалося тепло).
- От і все! Смачна ячна каша, зварена на воді – готова! Тепер її можна використовувати як гарнір до багатьох страв.
На замітку: в кінці варіння, щоб каша «дійшла» швидше, її можна помістити у духовку на 15 хвилин, розігріту до 150 градусів.
2й спосіб, як зварити ячну кашу і смачною розсипчастої
Другий спосіб варіння ячної каші на воді дозволяє зварити її більш розсипчастою і ароматною, так як перед варінням ячну крупу трохи обсмажують. Розглянемо докладніше, як приготувати ячну кашу на воді з додатковим обсмаженням:
- Перебираємо і ячну крупу промиваємо в холодній воді, використовуючи сито, як і в попередньому рецепті (для варіння беремо 1 склянку ячної крупи).
- Промиту крупу перекладаємо в чисту сковороду на середньому вогні, постійно перемішуючи підсушуємо і підрум’янюємо (повинна випарується вся вода і крупа стати трохи рум’яної з приємним запахом).
- У каструлю наливаємо 2 склянки води (на 1 склянку ячної крупи), додаємо сіль (0,5-1 чайну ложку) і доводимо до кипіння на великому вогні.
- У закипілу воду в каструлі перекладаємо підрум’янену на сковороді крупу, додаємо вершкове масло і після повторного закипання води в каструлі, зменшуємо вогонь на мінімум, і варимо кашу поки вода не википить (близько 15 хвилин). Кашу періодично помішуємо ложкою.
- Коли вода в каструлі википить і каша буде готова, відставляємо каструлю з вогню, накриваємо кришкою і даємо каші настоятися 20 хвилин. Смачна розсипчаста ячна каша для гарніру готова!
Як зварити ячну кашу на молоці у каструлі?
Варка ячної каші на молоці дуже схожа на перший спосіб варіння ячної крупи на воді, але все-таки трохи відрізняється. Розглянемо поетапно, як варити ячну кашу на молоці в каструлі:
- Для приготування молочної ячної каші знадобиться: 1 стакан ячної крупи, 2 склянки води, 1 склянка молока, вершкове масло, сіль і цукор.
- Першим ділом перебираємо і ретельно крупу промиваємо в холодній воді з допомогою сита.
- Промиту крупу перекладаємо в каструлю і заливаємо водою (2 склянки води на 1 склянку крупи) і на великому вогні доводимо до кипіння.
- Після закипання води в каструлі, зменшуємо вогонь на мінімум і не накриваючи каструлю кришкою варимо кашу, поки вся вода не вбереться в неї (10-15 хвилин). Під час варіння каші періодично помішуємо ложкою.
- Коли вода в каструлі википить (вбереться в крупу), додаємо 1 склянку молока, сіль (половину чайної ложки), цукор (2 столових ложки) і вершкове масло (50 грам), і постійно помішуючи варимо ячну кашу ще 10 хвилин (молоко не повинна википіти, каша повинна вийде в’язкого або рідкого, дивлячись, яка Вам більше подобається).
- По закінченню варіння відставляємо каструлю з плити, накриваємо кришкою і даємо настоятися каші не менше 20 хвилин.
- От і все! Смачна ячна каша на молоці – готова!
На замітку: як і багато інших видів каш, ячну кашу маслом не зіпсуєш, тому можна додавати в неї більше масла, ніж зазначено в рецептах вище (залежить від Ваших особистих переваг).
Відповіді на популярні питання по темі, як приготувати ячну кашу?
- Чи потрібно промивати ячну крупу перед варінням? Так, перед варінням ячну крупу краще промивати в холодній воді.
- Чи потрібно замочувати перед варінням ячну крупу? Ячну крупу можна і не замочувати перед варінням, а якщо все ж вирішили це зробити, залийте її холодною чистою водою і залиште на ніч.
- У скільки разів збільшується ячні крупи при варінні? При варінні ячна крупа збільшується приблизно у 5 разів від початкового об’єму.
- Чому при варінні ячної крупи вода стає рожевою (червоної)? Так відбувається з-за того, що з крупи виділяється природний барвник (вода може ставати тонів) і в цьому нічого страшного немає.
- Скільки калорій в ячній каші звареної на воді? Калорійність ячної каші, звареної на воді становить 76 ккал на 100 грам продукту.
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, скільки часу і як варити ячну крупу на воді і молоці, Ви завжди зможете швидко зварити смачну і корисну кашу для себе і своїх близьких. Свої відгуки та корисні поради, як зварити ячну кашу (ячку) на воді і молоці, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.