Рецепти вареників
Вареники — це українська національна страва з прісного тіста з різною начинкою-фруктами, ягодами, овочами, м'ясом. Вареники найчастіше бувають у формі півмісяця. Приготування вареників займає досить багато часу: треба добре вимісити тісто, приготувати начинку і, нарешті, наліпити їх.
Як приготувати вареники
Тісто для вареників готується з борошна тонкого помелу, яєць і молока або води. Яйця і молоко (або вода) повинні бути холодними.
- Насипте просіяне борошно гіркою, зробіть поглиблення, розбийте в нього яйце, тонкою цівкою влийте рідину і замісіть круте тісто.
- Розкачавши тісто, виріжте кружки діаметром близько 7 см (для цього можна використовувати склянку з тонкого скла).
- Поклавши на кружок з тіста начинку, складіть його навпіл і защипіть краї.
Начинку з сиру приготувати нескладно. Протріть його через сито, додайте яйця, сметану і цукор. Разом з сиром в начинку для вареників можна покласти сухофрукти і свіжі ягоди – родзинки, вишню, чорницю, смородину, а також овочі – картопля, шпинат. У ледачі вареники традиційно кладуть сир.
Аналог українських вареників — польські пероги (pierogi) та литовські колдунаї (koldūnai).