Вареники — це українська національна страва з прісного тіста з різною начинкою-фруктами, ягодами, овочами, м'ясом. Вареники найчастіше бувають у формі півмісяця. Приготування вареників займає досить багато часу: треба добре вимісити тісто, приготувати начинку і, нарешті, наліпити їх.

Як приготувати вареники

Тісто для вареників готується з борошна тонкого помелу, яєць і молока або води. Яйця і молоко (або вода) повинні бути холодними.

  1. Насипте просіяне борошно гіркою, зробіть поглиблення, розбийте в нього яйце, тонкою цівкою влийте рідину і замісіть круте тісто.
  2. Розкачавши тісто, виріжте кружки діаметром близько 7 см (для цього можна використовувати склянку з тонкого скла).
  3. Поклавши на кружок з тіста начинку, складіть його навпіл і защипіть краї.

Начинку з сиру приготувати нескладно. Протріть його через сито, додайте яйця, сметану і цукор. Разом з сиром в начинку для вареників можна покласти сухофрукти і свіжі ягоди – родзинки, вишню, чорницю, смородину, а також овочі – картопля, шпинат. У ледачі вареники традиційно кладуть сир.

Аналог українських вареників — польські пероги (pierogi) та литовські колдунаї (koldūnai).

Ліниві вареники з яблуками
20 хв4
А ви знали, що в Італії ледачі вареники люблять так само, як і у нас? І ми не про картопляні ньоккі, а про самі звичайні вироби з сиру....
Вареники з вишнею на кефірі
1 год 15 хв2
У домочадців будь-якого різновиду вареники високо котируються і в якості основного блюда, і перекусу. А соковиті кисло-солодкі вареники з вишнею на кефірі — це ще й десерт. Сьогодні...
50 хв6
Любов до вареників у мене з дитинства: бабуся-майстриня завжди готувала їх по-особливому! На відміну від тонких магазинних, вона робила їх пишними, майже що круглими. І тісто у них...
50 хв4
Вареники ліплю рідко, але з запасом. Виділяю день на те, щоб забити морозилку. Зате потім їмо довго. Завжди використовую один перевірений роками рецепт заварного тіста. А готую вареники...
Пісні вареники з картоплею
60 хв
Пісні вареники з картоплею – смачне і ситне блюдо, покроковий рецепт якого знають багато господинь. Особливість таких вареників в тому, що приготувати їх можна не тільки з картоплею,...