Мелена кава, правильно зварена в домашніх умовах за ароматом і смаковими якостями буде не сильно відрізнятися від напою, приготованого в професійних кавомашинах, тому в цій статті розглянемо, як варити каву в турці (або без турки в каструлі) на електричній чи газовій плиті в домашніх умовах.
Як зварити каву в турці?
- Інгредієнти: кава мелена – 2 ч. л., вода – 400 мл
- Загальний час приготування: 5 хвилин, час варіння: 5 хвилин.
- Калорійність: 32 калорії (на 100 грам продукту).
- Кухня: Європейська. Тип страви: основні напої. Кількість порцій: 2.
Традиційним способом варіння меленої кави є його приготування в турці, тому насамперед розглянемо покроково, як зварити каву в турці будинку:
- Кладемо в турку мелену каву (ідеальний варіант тільки перемелені кавові зерна) в пропорції: 1 чайна ложка з гіркою на 1 порцію (200 мл готового напою).
- Заливаємо каву водою і ставимо турку на плиту (не важливо, газову або електричну) і на середньому вогні варимо каву, при цьому важливо постійно уважно стежити за процесом приготування, щоб кава не закипіло (при варінні кави не повинна закипіти, так як це негативно позначиться на його смаку і ароматі). Мішати ложкою каву в турці не потрібно.
- По мірі варіння на поверхні води утвориться «кірка» з кави, за якою і слід стежити. Як тільки по краях кірки (біля стінок турки) почне утворюватися піна і кірка почне підніматися вгору, відразу ж знімаємо турку з плити. Далі дану процедуру повторюємо ще 1-2 рази і не допускаємо закипання води в турці (щоб кава не вирувала, а тільки підходила до температури кипіння), після чого залишаємо турку з плити і чекаємо кілька хвилин, щоб частинки кави осіли на дно турки.
- У підготовлену чашку для кави заливаємо окропом і відразу виливаємо його, щоб чашка залишилася гарячою, після чого заливаємо в неї зварену каву і насолоджуємося смаком ароматного і смачного напою.
На замітку: цукор можна додавати, як на початку варіння, так і у вже приготовану каву.
Як варити каву в каструлі на плиті (без турки)?
Якщо у Вас вдома немає турки (а тим більше кавоварки, або кавоварки), мелена кава для декількох осіб (компанії) можна зварити в каструлі, при цьому краще віддати перевагу емальованій каструлі, яку попередньо необхідно ретельно вимити та висушити (важливо, щоб вона була не тільки чистою, але і без запаху, який позначиться на ароматі приготованого напою). Розглянемо докладніше, як зварити каву в каструлі (без турки) в домашніх умовах:
- Відміряємо потрібну кількість меленої кави, виходячи з пропорції: 1-2 чайних ложки з великою гіркою кавою на 200 мл води (5-10 чайних ложок меленої кави з гіркою на 1 літр води – для компанії з 5 чоловік).
- Заливаємо в каструлю необхідну кількість води і доводимо її до кипіння, після чого каструлю залишаємо з плити і додаємо в неї необхідну кількість меленої кави.
- Ставимо каструлю знову на плиту і на маленькому (середньому) вогні доводимо майже до кипіння (необхідно стежити за приготуванням кави і в момент, коли вода майже почне кипіти, відставити каструлю з плити і накрити кришкою).
- Настоюємо зварену каву в каструлі під кришкою 3-5 хвилин (щоб кавова гуща осіла на дно каструлі), після чого розливаємо каву по чашках, які попередньо нагріваємо (налив і виливши з них звичайний окріп).
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як правильно варити каву в турці/без турки на плиті в домашніх умовах, Ви зможете приготувати смачний і ароматний напій, що бадьорить, який обов’язково оцінять Ваші гості. Свої відгуки та корисні поради, як правильно приготувати каву в турці (або в каструлі), залишаємо у коментарях до даної статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.