Макарони ріжки часто купують і використовують для приготування гарніру багато господинь, але якщо вони куплені на вагу або на упаковці немає рецепта, як їх правильно варити, виникає проблеми з їх приготуванням, тому в цьому огляді детально розглянемо, скільки хвилин і як правильно варити макарони ріжки в каструлі і мультиварці, щоб вони не злипалися і виходили смачними.
Скільки варити ріжки по часу?
Час варіння більшості видів макаронних виробів, в тому числі і ріжків залежить від їх якості (з яких сортів пшениці були зроблені), а також від особливостей їх виробництва (у багатьох виробників може бути свій рецепт їх виробництва, а також рекомендації по їх приготуванню, які найчастіше вказані на упаковці макаронів):
- Скільки варити ріжки в каструлі? У середньому ріжки в каструлі необхідно варити 10 хвилин після закипання води в каструлі (від 5 до 15 хвилин, в залежності від якості макаронів).
- Скільки варити ріжки в мультиварці? В мультиварці макарони ріжки варять у середньому 10-12 хвилин в режимі «Варка на пару» або «Плов».
Дізнавшись, який час варіння макаронів ріжків, розглянемо особливості їх варки різними способами і в якій послідовності краще проводити варіння.
Як варити ріжки в каструлі?
- Інгредієнти: макарони ріжки – 200 р, вода – 2 л, сіль – 1 ч. л.
- Загальний час приготування: 10 хвилин час приготування: 30 хвилин.
- Калорійність: 112 калорій на 100 грам продукту).
- Кухня: Європейська. Тип страви: гарнір. Кількість порцій: 2.
Щоб відварити ріжки в каструлі на гарнір будуть потрібні: вода, сіль і макарони. Розглянемо покроково, як зварити ріжки в каструлі, щоб вони не злипалися під час варіння і повністю приготувалися:
- Підбираємо каструлю відповідного розміру.
- Відміряємо потрібну порцію макаронів (100-150 грам сухих макаронів на людину).
- Під відміряну порцію ріжок відміряємо воду для варіння (бажано використовувати 1 літр води на 100 грам макаронів) і заливаємо її в каструлю.
- Доводимо воду в каструлі до кипіння на плиті, після чого додаємо сіль за смаком (в середньому 0,5-1 чайну ложку солі на 1 літр води).
- У киплячу воду кладемо підготовлені макарони і чекаємо повторного закипання води в каструлі (ріжки періодично потрібно помішувати ложкою, щоб вони не злипалися між собою і не прилипали до стінок каструлі).
- Як тільки вода повторно закипить, зменшуємо вогонь (вода повинна постійно не сильно кипіти в каструлі) і варимо ріжки протягом 5-15 хвилин до готовності (каструлю кришкою не накривати, при цьому макарони раз на кілька хвилин потрібно помішувати ложкою). Якщо на упаковці макаронів є рекомендації з часу їх варіння від виробника, то варимо за тим рекомендаціям (у кожного виробника різне якість продукції і час варіння може відрізнятися).
- По закінченню таймера пробуємо макарони на смак (повинні бути м’якими, але не розвареними) і якщо вони готові, зливаємо воду з макаронами з каструлі через друшляк і промиваємо макарони холодною кип’яченою водою (швидко, щоб вони не охололи).
На замітку: щоб ріжки не злипалися під час варіння, багато кухаря рекомендують додати 1 столову ложку соняшникової олії в каструлю під час варіння (з розрахунку 1 столова ложка на 1-1,5 літра води). Також сильно впливає якість макаронів (більш якісні менше злипаються навіть без додавання олії при варінні).
Якщо ріжки далі будуть використовуватися для готування іншої страви, то їх можна трохи не доварювати (в процесі подальшого готування вони дійдуть до потрібного стану). Цей вид макаронів можна використовувати для приготування будь-якої пасти, а також такого простого і смачної страви, як макарони по-флотськи (додавши тушонку або підсмажені з зажаркою фарш в зварені ріжки).
Як зварити макарони ріжки в мультиварці?
В мультиварці приготувати ріжки ще простіше, ніж варити їх в каструлі, так як не потрібно постійно за ними стежити, головне на початку готування правильно відміряти пропорції, виставити час на таймері і вибрати правильний режим приготування. Розглянемо поетапно, як зварити ріжки в мультиварці:
- Відміряємо необхідно кількість ріжок і кладемо в чашу мультиварки.
- Заливаємо макарони водою виходячи з пропорції: 1 літр води на 100 грам ріжок, додаємо сіль і вершкове масло (за бажанням, в середньому кладуть 0,5-1 столову ложку олії на 100 грам макаронів для смаку).
- Виставляємо в мультиварці режим «Варка на пару» або «Плов», а таймер на 10-12 хвилин і вмикаємо мультиварку.
- Після спрацьовування таймер пробуємо ріжки на смак (якщо трохи недоварились, можна додати 1-2 хвилини).
На закінчення до цієї статті можна відзначити, що варити макарони ріжки досить просто, як і багато інші види макаронних виробів, головне правильно виконувати послідовність їх варіння і дотримуватися пропорції. Свої відгуки та корисні поради, скільки часу і як правильно варити макарони ріжки в домашніх умовах, залишаємо у коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.