Домашні сухарики – смачна і ситна закуска, яка також часто використовується не тільки, як готовий продукт, але і для приготування салатів і грінок (крутонів) для супів. У даній статті спробуємо розібратися, як зробити сухарі в духовці з батона і хліба (білого, чорного, житнього), дізнаємося, скільки часу сушити сухарі в духовці і при якій температурі, щоб вони не пригоріли і були хрусткими.
Скільки сушити сухарі в духовці?
Час сушіння сухарів залежить від виду хліба та їх розміру, так невеликі сухарики будуть готові вже через 10 хвилин, а великі сухарі через 15 хвилин, при цьому сухарі відразу з духовки не дістають (духовку вимикають і дають сухарів «дійти»).
При якій температурі сушити сухарі в духовці?
За багатьма рецептами можна зустріти температуру сушіння сухарів від 150 до 200 градусів, але зазвичай оптимальна температура, при якій можна сушити сухарі складає 180 градусів (незалежно від виду хліба, з якого роблять сухарики).
Як сушити сухарі в духовці з білого, чорного житнього хліба або батона
Незалежно від обраного хліба, а також додаткових приправ, послідовність приготування сухарів в духовці не змінюється. Розглянемо поетапно, як сушити сухарі в духовці:
- Хліб ½ кг.
- Сіль за смаком
- Олія оливкова 1-2 ст. л.
- Спеції та Приправи за смаком
- Батон або хліб нарізаємо на шматочки (соломкою, кубиками).
- Нарізаний хліб кладемо в глибоку тарілку і зверху поливаємо невеликою кількістю оливкової олії (1-2 столових ложки, залежно від кількості хліба), додаємо сіль і спеції за бажанням (відмінно підійдуть сушені трави: базилік, кріп, петрушка або сушений гранульований часник). Все ретельно перемішуємо вручну.
- Підготовлений хліб, викладаємо на деко, попередньо накривши його пергаментним папером або фольгою. Бажано сушити сухарі в духовці одним шаром, щоб вони рівномірно просохли і були хрусткими.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів, після чого поміщаємо в неї деко з хлібом і готуємо сухарики протягом 10-15 хвилин (залежно від їх розміру).
- По закінченню сушіння вимикаємо духовку і даємо сухариків «дійти» протягом 10-15 хвилин.
- Готові сухарі перекладаємо в тарілку, вони готові для вживання або як додатковий інгредієнт для інших страв і салатів (наприклад, для салату цезар).
На замітку: при сушінні сухарів краще використовувати сухі трави і часник (в порошку або гранулах), щоб вони не пригоріли і не гірчили, а також краще використовувати оливкову олію, а не соняшникову.
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, при якій температурі, скільки і як сушити сухарі в духовці, Ви зможете швидко їх приготувати в домашніх умовах, при цьому, як зі свіжого хліба, так і старого, на смак це сильно не вплине. Свої відгуки та корисні поради, як зробити сухарі з хліба в духовці будинку, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.