- Кутя — класичний рецепт різдвяної куті з пшениці
- Узвар (компот із сухофруктів) – класичний рецепт узвару
- Пісний домашній хліб на дріжджах
- Дріжджові гречані млинці за старовинним рецептом
- Пісні пампушки на Святий вечір і на Різдво
- Пісний борщ з квасолею і сушеними білими грибами
- Оселедець по-ужгородськи
- Овочеве рагу зі свіжих овочів і відвареної квасолі
- Вареники з начинкою з картоплі і смаженої цибулі
- Голубці з рисом і грибами, тушковані в томатному соусі
- Мариновані печериці
- Тушкована капуста
У Святий вечір 6 січня, коли на небі з’являлася Різдвяна зірка, що сповіщає про народження Ісуса Христа, це була велика радість. Вся сім’я сідала за різдвяний стіл і починала святкувати. Сьогодні ви дізнаєтеся, що готують на Різдво. Представляємо вашій увазі рецепти 12 традиційних страв для Святого Вечора.
Кутя — класичний рецепт різдвяної куті з пшениці
Набір страв на столі в цей вечір може бути найрізноманітнішим, але кутя повинна бути неодмінно, адже саме вона очолює всю ритуальну вечірню трапезу. Вона готується з цілих, добре розварених зерен пшениці, які є символом відродження життя.
При приготуванні додають в кутю мак, як символ смерті або сну, що уособлює душі померлих. Не обійтися тут і без меду, що символізує радість від доброї звістки про народження Христа. Допускається присутність в цій страві і додаткових інгредієнтів, але ці три є основними.
Пропонуємо вам доповнити нашу кутю різними “смаколиками” і приготувати справжнє багате і смачне блюдо.
Інгредієнти:
- пшениця – 1 ст.;
- журавлина-5 ст. л.;
- мак, родзинки, волоські горіхи – по ½ ст.;
- мед-3 ст. л.
Приготування:
- Ця страва готується дуже просто, необхідно тільки правильно підготувати крупу. Для цього її ретельно промивають і заливши водою залишають, щоб вона набухла. Час від 6 до 12 годин.
- Після цього часу потрібно злити воду, що залишилася, залити новою в досить великій кількості і варити на невеликому вогні протягом 2-2,5 годин.
- За досить тривалий час варіння, є можливість підготувати інші інгредієнти.
- Ізюм промиваємо чистою водою і заливаємо окропом, який слід підготувати заздалегідь, на 20-30 хвилин. За цей час він встигне набрякнути і придбати необхідну м’якість. Після цього зціджуємо зайву воду і даємо родзинок охолонути.
- Мак теж потрібно залити гарячою водою і залишити на 10-15 хвилин. Після того, як вода була злита, викладаємо в ємність до маку мед і ретельно перетираємо товкачем в пасту.
- Прийшов час знімати варену пшеницю з плити, попередньо злив всю зайву рідину, що не випарувалася.
- Викладаємо кашу в іншу ємність, додаємо пропарені родзинки, мед з маком, подрібнені волоські горіхи і частина журавлини, залишивши трохи для прикраси.
Ну, ось і все, головна дійова особа нашої кулінарної п’єси різдвяна кутя з пшениці готова. Можна перекласти в яскраву розписну тарілку і поміщати в центрі столу.
Не полінуйтеся приготувати це смачне старовинне блюдо наших предків і доторкніться до традицій нашого народу.
Узвар (компот із сухофруктів) – класичний рецепт узвару
Прекрасний, смачний напій із сухофруктів, який подають в цей вечір, багатий вітамінами, має чудовий смак і дуже добре втамовує спрагу.
Узвар символізує живу воду, що очищає душу і тіло від усякої скверни, і дає можливість зустріти народження Христа внутрішньо оновленими.
Він готується з сушених фруктів, також можна додати трохи улюблених сушених трав, таких як м’ята або меліса. Допускається додавання сушених плодів, наприклад, шипшини або чорноплідної горобини. При бажанні, можна влити соку з яблук або груш. Не зайвим тут буде також додавання родзинок або чорносливу.
Готувати напій можна по-різному: можете просто зварити фрукти звичайним способом. Або ж підготовлені інгредієнти залити крутим окропом і залишити на кілька годин, попередньо гарненько укутавши ємність з напоєм. В цьому випадку узвар настоїться, матиме прекрасний смак і збереже всі корисні речовини.
Інгредієнти:
- Вода-5 літрів;
- Мед – 100-150 гр.;
- Сушені яблука і груші – по 100 гр.;
- Родзинки і чорнослив – по 100 гр.
Приготування:
Дуже серйозно потрібно підійти до попередньої підготовки сухофруктів. Оскільки заготівля сировини проводиться влітку, то до січня готовий продукт встигає грунтовно запилитися. Саме тому вони повинні бути ретельно перебрані і промиті під проточною водою.
- Каструлю з водою відправляємо на плиту і чекаємо закипання. Коли це станеться, висипаємо в воду сушені груші і даємо проваритися протягом 10 хвилин.
- Тепер черга за сушеними яблуками, їх проварюємо разом з грушами ще 10 – 15 хвилин, і беремося за чорнослив, який відправляємо в каструлю на 5 хвилин раніше, ніж родзинки.
- Така почергова закладка інгредієнтів дозволяє найкращим чином розкрити смак кожного з компонентів узвару.
- Слід дати йому проваритися ще близько півгодини, зняти з плити і укутати на пару годин, щоб домогтися ще більшої концентрації готового напою.
- Коли компот трохи охолоне, розчинити в ньому мед, добре розмішати і налити в красивий глечик.
Різдвяний узвар напій, який хороший, як в теплому вигляді, так як відмінно зігріває, так і в остиглому – він допоможе освіжитися, додасть бадьорості і сил.
Пісний домашній хліб на дріжджах
Хліб кожен день присутній на нашому столі, і на такий урочистий захід ми, звичайно, його теж «запросимо». А домашня випічка додасть святкового застілля особливу теплоту і душевну атмосферу.
З давніх часів хліб є символом життя і достатку. За старих часів була традиція запікати в святковий хліб символи, які приносили багатство, удачу, здоров’я, наприклад, дрібні монети, горох, і т.д.
Форма хліба може бути найрізноманітнішою від круглого коржа до витягнутого батона.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне-700 гр.;
- вода – 0,5 л.;
- Олія соняшникова – 5 ст.л. + для змащення форми;
- цукровий пісок – 3 ст. л.;
- сіль дрібного помелу – 3/4 ст. л.;
- швидкорозчинні сухі пекарські дріжджі-11 гр.
Приготування:
- В першу чергу необхідно розчинити дріжджі в теплій воді, вона повинна бути близько 36 градусів. Щоб не помилитися, орієнтуйтеся на свої відчуття, це комфортна температура для руки, якщо опустити її в воду.
- Дріжджі ретельно розмішують, щоб не було грудочок, додаємо необхідні для випічки цукор і сіль.
- Потім в рідину поступово вводимо борошно і добре перемішуємо до отримання однорідної структури тіста. Для кращої еластичності додаємо рослинну олію і ще раз перемішуємо.
- Отриманому тісту надаємо форму кулі і поміщаємо в миску, яку прикриваємо рушником і ставимо в тепле місце.
- Тепер доведеться далеко не відлучатися, щоб вчасно зробити обминку підійшовшому тісту. Після того, як воно піднялося ще раз, формуємо кулю і викладаємо його на змащене олією деко.
- Ще хвилин 20 воно буде набувати остаточну форму, а тим часом духовка розігрівається до 200 градусів.
- Випікається домашній хліб, приблизно, 40 хвилин.
Потім потрібно дістати готову випічку з духовки, злегка побризкати гарячу скоринку водою, щоб вона розпарилася, і накрити чистим рушником. У такому вигляді він буде чекати “запрошення” на вечерю, щоб порадувати і наситити всіх членів сім’ї.
Дріжджові гречані млинці за старовинним рецептом
Пропонуємо вам ще одне цікаве старовинне блюдо, яке зараз нечасто зустрінеш на наших кухнях. Проте, вони дуже корисні і поживні. До того ж млинці завжди символізували сонце, а це саме те, чого нам зараз не вистачає.
В даному рецепті ми будемо використовувати поряд з гречаним борошном також і пшеничне, це дозволити пом’якшити специфічний смак і надати готовим виробам кращий зовнішній вигляд.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 2,5 ст.;
- Борошно гречане – 1/3 ст.;
- пресовані дріжджі свіжі – 25 гр.;
- цукровий пісок – 1 ст.л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- Олія соняшникова – 3 ст. л.;
- вода тепла кип’ячена – скільки буде потрібно для млинцевого тіста.
Приготування:
- Починати приготування цієї страви слід напередодні, тобто 5 січня. Для початку приготуємо суміш з попередньо просіяного гречаного борошна з половиною заявленої кількості пшеничного борошна.
- Далі розчиняємо в теплій воді подрібнені свіжі дріжджі, їх можна порізати на шматочки або просто розтерти руками в крихту.
- Поступово висипаємо борошняну суміш в миску і замішуємо круте тісто. Після цього готовий напівфабрикат поміщаємо в чистий пакетик і відправляємо в холодильник до наступного дня.
- Коли прийшов час безпосереднього смаження млинців, викладаємо тісто в глибоку миску, і залишаємо ненадовго, щоб воно набуло кімнатну температуру.
- У склянці теплої води розчиняємо потрібну кількість солі і цукру і виливаємо до тесту, потім сюди додаємо ще пару склянок води і 3 столові ложки рослинної олії.
- Весь вміст миски добре розмішуємо до однорідного стану, висипаємо залишки пшеничного борошна і тим самим коригуємо густоту тіста до стану рідкої сметани.
- Тепер все як завжди: порційно наливаємо тісто на сковороду і випікаємо тоненькі рум’яні млинці.
Подавати їх можна, як до солоної страви, так і до будь–яких солодких частуваннь, наприклад, до меду або варення.
Пісні пампушки на Святий вечір і на Різдво
Інгредієнти:
- вода, 500 г;
- дріжджі живі, 50 г;
- цукор, 3\4 склянки;
- куркума, половина ч. л;
- ванільний цукор, 20 г;
- борошно, 1 кг;
- олія рослинна, 2\3 склянки;
- спирт, 1 ст. л;
- сіль щіпка.
Для приготування начинки беремо:
- мак, 180 г;
- горіхи волоські і родзинки по 2 жмені;
- цукор, 150 г.
Приготування:
- У теплій воді розводимо дріжджі і по ложці борошна і цукру. Масу накриваємо і залишаємо в теплому місці на 10 хвилин.
- Просіваємо борошно і всипаємо в масу 1.5 склянки, перемішуємо, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 1 годину.
- Тепер вводимо сіль, куркуму, ванільний цукор і спирт (горілку), цукор. Спирт позбавить пампушки від надлишку олії при смаженні.
- Всипаємо частинами борошно і вимішуємо м’яке і не липке тісто – додаємо борошна стільки, скільки тісто візьме, не переборщіть.
- Додаємо рослинну олію і залишаємо знову накритим, в теплому місці на 1 годину.
- На робочому столі, змащеному маслом, розгортаємо пласт, шириною до 2 см і склянкою видавлюємо кружечки, залишаємо їх на столі на 30 хвилин.
- Розігріваємо багато рослинної олії і обсмажуємо пампушки на повільному вогні.
- Викладаємо на паперові рушники, потім складаємо на блюдо і посипаємо пудрою.
Пісний борщ з квасолею і сушеними білими грибами
Не прийнято проводити Святий вечір без присутності на столі перших страв. Раз вже ми вирішили неухильно дотримуватися всіх правил, давайте приготуємо до цієї нагоди чудовий пісний борщ.
Це смачна перша страва, яка своєю простотою символізує гармонію. Так і людина щодня працюючи над собою, стає чистішою і мудрішою.
Інгредієнти:
- картопля-4 шт.;
- морква, буряк, цибуля, помідор – по 1 шт.;
- капуста білокачанна 250 гр.;
- білі сушені гриби – 100 гр.;
- квасоля сира – ½ ст.;
- зубчик часнику – 2 шт.;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- лавровий лист, сіль, мелений чорний перець – за смаком.
Приготування:
- Як і у випадку з млинцями, підготовку до приготування слід починати з 5 січня, коли потрібно зайнятися підготовкою квасолі. У цей день її замочують і залишають до ранку.
- На наступний день квасолю промивають у чистій воді і відправляють в каструлю з киплячою водою. На дану кількість інгредієнтів береться приблизно три літри рідини. Квасолі необхідно прокипіти протягом приблизно півгодини. В цей час займемося іншими компонентами борщу.
- Сушені гриби замочуємо в теплій водичці і починаємо чистити інші овочі. Картоплю з помідором нарізаємо кубиками, а моркву, буряк, цибулю і капусту шаткуємо соломкою. Часник подрібнюємо на маленькі шматочки.
- Білі гриби віджимаємо і приєднуємо до овочевого асорті, що складається з цибулі, моркви, часнику і буряка, картопля, помідори і капуста при цьому знаходяться окремо.
- Тепер сміливо, закидаємо гриби з асорті в каструлю і варимо 15 хвилин, потім до них приєднується картопля.
- Після того як картопля практично зварилася, настає черга капусти і помідора.
- В останню чергу викладаємо томатну пасту, не забуваючи додати сіль і перець за смаком.
- Нашому борщу залишилося проваритися ще кілька хвилин і можна пробувати. Хоча, звичайно, краще дати можливість йому настоятися пару годин, тоді смак стане більш насиченим і багатим.
Перед подачею можна кинути щіпку рубаної зелені і прекрасна перша страва у вас готова.
Оселедець по-ужгородськи
Батьківщиною цієї смачної страви є Західна Україна. Приготуйте його на Свят вечір:
- 1 жирний слабосолона оселедець,
- 2 середніх солодких яблука,
- 3/4 склянки ядер волоських горіхів,
- 1 дрібна цибулина,
- по 4 столових ложки лимонного соку і рафінованої соняшникової олії,
- 1 столова ложка меду,
- 1 чайна ложка гірчиці,
- 0,25 чайної ложки меленого кмину.
Як приготувати оселедець по-ужгородськи:
- У оселедця відріжте голову і плавники, видаліть шкіру, розберіть на філе без кісток і наріжте невеликими шматочками. Цибулю розділіть навпіл, одну половину наріжте тонкими півкільцями.
- 1 яблуко почистіть, наріжте тонкими часточками, змішайте з цибулею і оселедцем. Друге яблуко також почистіть від шкірки і насіння, викладіть в блендер, додайте другу половину цибулини, горіхи, лимонний сік, масло, гірчицю, мед і кмин, збийте в однорідний соус. Полийте оселедець соусом, виставте на холод на кілька годин перед подачею.
- Квасолю заздалегідь залийте холодною водою і залиште на 6-8 годин. Промийте, залийте свіжою водою і відваріть до готовності. Цибулю дрібно наріжте, капусту відіжміть від розсолу.
- Розігрійте оліюна сковороді, викладіть цибулю і капусту, додайте лавровий лист, перець і кмин, тушкуйте кілька хвилин, приправте цукром і залиште тушкуватися на слабкому вогні на 7-8 хвилин.
- З готової квасолі зцідіть воду, квасолю злегка потовчіть товкачем, перемішайте з капустою і продовжуйте тушкувати. Чорнослив поріжте смужками, додайте до квасолі з капустою, протушкувати разом кілька хвилин, доведіть до смаку сіллю.
Овочеве рагу зі свіжих овочів і відвареної квасолі
На черзі ще одне яскраве і святкове блюдо, яке напевно вам сподобається.
Для приготування рагу використовуються бобові, які дуже важливі на столі в цей вечір. Вважається, що вони є символом достатку в родині. Також вони символізують вічну Божу весну – пробудження природи, відродження сил після занепаду.
Інгредієнти:
- картопля-8 шт.;
- квасоля, вода – по 1 ст.;
- морква, зубчик часнику – по 3-4 шт.;
- цибуля, болгарський перець, лист лавровий – по 2 шт.;
- олія соняшникова – 4 ст. л.;
- зелень петрушки і цибулі, сіль, мелений чорний перець – за смаком.
Приготування:
- Для цієї страви необхідно попередньо замочити квасолю на ніч, в крайньому випадку на кілька годин. Потім її промивають водою і відварюють до готовності протягом 30 – 40 хвилин. Воду зціджують і залишають остигати.
- Тим часом готують овочі, їх потрібно очистити і подрібнити на невеликі кубики або скибочки, часник дрібно кришать.
- Готують рагу в невеликому казані або глибокій сковороді. Для цього в ній розігрівають рослинну олію і опускають туди подрібнену цибулю і часник. Слідом відправляють нарізану моркву і солодкий перець.
- При постійному помішуванні тушкувати цю суміш кілька хвилин і приєднати до них картоплю і квасолю.
- Все разом має потомитися ще пару хвилин, потім вливаємо в ємність кип’ячену воду і тушкуємо до повної готовності картоплі.
- На останньому етапі солимо, перчимо і кидаємо лавровий лист. Залишилося почекати ще 5 хвилин і рагу можна прибирати з вогню.
Дайте йому спокійно відпочити 20 хвилин і дивовижно смачне овочеве рагу, посипане подрібненою зеленню, вже проситься на стіл!
Вареники з начинкою з картоплі і смаженої цибулі
Ця страва на різдвяному столі символізує місяць. Тому вони і ліпляться у формі півмісяців. Вони, природно, повинні бути пісними, без додавання молока, яєць, сиру і м’яса.
Начинка для вареників в святвечір традиційно пісна, це може бути капуста, гриби, сухофрукти, картопля або інші овочі.
Давайте зупинимося на найпоширенішому варіанті і будемо використовувати для начинки варену картоплю.
Інгредієнти:
- картопля-500 гр.;
- борошно пшеничне-300 гр.;
- вода – 100 мл. + для варіння картоплі + для варіння вареників;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- олія соняшникова – 4 ст. л.;
- мелений чорний перець, сіль – за смаком.
Приготування:
- Як Ви вже здогадалися, приготування починаємо з чищення і варіння картоплі. Її готуємо, попередньо порізавши на шматочки, в достатній кількості води.
- Поки відбувається варіння картоплі, займемося підготовкою ріпчастої цибулі. Її слід очистити, нарізати невеликими кубиками. Потім обсмажити на рослинній олії до прозорості. Половину викласти, а цибулю. що залишилася продовжити підсмажувати до золотистого кольору.
- Для вареників тісто готується найпростіше, воно складається з води, щіпки солі і борошна. З цих інгредієнтів потрібно замісити круте тісто і залишити його ненадовго, щоб воно набуло потрібну еластичність.
- Тепер знову беремося за картоплю, її розминаємо, додаємо мелений перець і світлу частину смаженої цибулі. Начинку добре перемішуємо і починаємо безпосередньо ліплення вареників.
- Тісто розгортаємо на ковбаски, ріжемо і заготовки робимо у вигляді тонких маленьких коржиків. На кожну заготовку кладемо трохи начинки і добре защипуємо.
- Відварюємо вареники в підсоленій воді протягом декількох хвилин, виймаємо їх шумівкою в глибоку миску і посипаємо більш підсмаженою цибулею.
Дуже зручно готувати такі вареники заздалегідь, зберігати в морозильнику, а варити прямо перед подачею на стіл.
Голубці з рисом і грибами, тушковані в томатному соусі
Наші предки голубці готували з пшоном, перемішуючи його з морквою і маслом. Пшоно у язичників асоціювалося з зірками на небі, з космосом. А те, що пшоно загорнуте в листя капусти, означало впорядкованість Всесвіту.
Сьогодні більш звичним варіантом для нас стало використання рису в якості начинки, але любов до голубців залишилася, як і раніше сильною.
Інгредієнти:
- капустяний лист – 15 шт.;
- свіжі гриби – 300 гр.;
- вода-1,5 склянки + для варіння рису;
- рис – ½ ст.;
- морква, цибуля ріпчаста – по 1 шт.;
- томатна паста, соняшникова олія – 3 ст. л.;
- зубчик часнику – 2-5 шт.;
- мелений чорний перець, сіль, зелень – за смаком.
Приготування:
- Починаємо з приготування рису для начинки: крупу добре миємо і відварюємо до напівготовності. Потім готовий рис відціджують і ще раз промиваємо, щоб він не склеївся.
- Для вимитого капустяного листя готуємо дві ємності з водою, в одній вода буде холодна, а в іншій – кипляча. Тепер по черзі опускаємо листя спочатку в окріп на кілька секунд, а потім влаштовуємо їм «шокову терапію» в холодній воді. Тепер листя стало таким м’яким, як нам потрібно.
- Продовжуємо підготовку інгредієнтів для внутрішнього наповнення майбутніх голубців. Нарешті дійшла черга і до цибулі з морквою, їх очищаємо, цибулю тоненько шаткуємо, а моркву натираємо на крупній тертці.
- Грибочки потрібно подрібнити на невеликі кубики і почати тушити на олії в глибокій сковороді. Через 2-3 хвилини приєднати до грибів овочеву нарізку і томити до напівготовності.
- До вареного рису викласти овочі з грибами, намагаючись по можливості позбавити начинку від зайвої вологи з сковороди. Можна в цьому випадку використовувати шумівку. Всю суміш потім добре перемішують і приступають до виготовлення голубців.
- На підготовлені листя викладають по парі ложечок начинки, акуратно загортають конвертиком і складають в сковороду із залишками олії.
- Давайте приготуємо соус для заливки сирих голубців. Він складається з розведеної у воді томатної пасти, солі, перцю і подрібненого часнику.
Залишилося протушкувати наші заготовки протягом 30 хвилин на середньому вогні. Тепер можна ставити галочку в переліку страв, якими будемо сьогодні пригощати найближчих людей.
Мариновані печериці
Інгредієнти:
- 1 кг печериць
- 0,5 л води
- 1 ст. л. солі без верху
- 1 ст. л. цукру без верху
- 3 ст. л. оцту
- гвоздика – 20 шт.
- перець горошком – 20 шт.
- 4 лаврові листки
Спосіб приготування:
- Перемішати всі інгредієнти для маринаду в каструльці і довести до кипіння. Зняти з плити і дати охолонути.
- Поки маринад остигає, гриби помити, залити їх водою і поставити варити. Довести до кипіння, готувати 10 хвилин, потім дістати з маринаду і остудити.
- Щільно укласти в банку, залити холодним маринадом і поставити в холодильник на добу.
Тушкована капуста
Складові:
- Капуста, качан — 1 шт. (середньої величини)
- цибуля — 2 шт.
- морква — 1-2 шт.
- Томатна паста — 500 грам
- сіль, перець — за смаком
- рослинна олія — 8-9 Ст. ложок
- Зелень — за смаком (петрушка для прикраси)
Опис приготування:
- З капусти обірвіть верхні листки, розріжте наполовину.
- Тонко наріжте капусту.
- Цибулю почистіть і наріжте півкільцями.
- Моркву натріть на тертці.
- Приготуйте сковороду і велику каструлю.
- Влийте в сковороду пару ложок рослинної олії. Прогрійте на середньому вогні.
- На олії (у міру потреби додаючи її) обсмажуйте до м’якості порціями капусту і перекладайте в каструлю.
- Після того, як всю капусту обсмажити, в тій же сковороді на олії обсмажте цибулю і моркву до м’якості. Додайте томатне пюре або протерті консервовані помідори, посоліть, поперчіть і тушкуйте протягом 7-8 хвилин. Потім вміст сковороди додайте в каструлю з капустою, перемішайте і ставте на середній вогонь.
- Тушкуйте капусту протягом 20-30 хвилин, потім додайте сіль, перець, перемішайте і тушкуйте до готовності (м’якості капусти).
- Готову пісну капусту прикрасьте рубаною зеленню і подавайте.
Варіантів складання меню для зустрічі Святого Вечора є величезна безліч, і, в кінцевому рахунку, неважливо яку добірку рецептів ви складете для себе.
Найголовніше, щоб всі страви були приготовлені з любов’ю і найсвітлішими думками, а за святковим столом навколо вас зібралися всі ті люди, яких ви любите.
Світлих свят і смачного!