Більшість людей люблять баклажани, але, на жаль, цей продукт в наших широтах росте тільки в сезон і не може залишатися свіжим круглий рік. На допомогу прийдуть способи заморозки на зиму в домашніх умовах. Дізнаємося, як заморозити цей овоч швидко і без зусиль.
Основні правила: на що звернути увагу
Перш ніж приступити до заморожування, важливо розуміти, що цей баклажан пористий, вбирає в себе вологу й сторонні запахи. До того ж може вийти жорстким, гірким і несмачним, якщо не дотримуватися всі етапи підготовки овоча до цієї процедури.
Якщо ж баклажан буде підготовлено та опрацьовано правильно, то його смакові якості і структура збережуться більш ніж на півроку.
Як правильно вибирати овочі для заморозки:
- Баклажани повинні бути стиглими, без пошкоджень, візуально красивими, з глянцевою шкіркою.
- Якісний плід обов’язково повинен бути важким, приблизно 300-400 грам. Довжина повинна варіюватися в межах 13-15 див.
- Не варто вибирати занадто великі баклажани, оскільки вони містять велику кількість соланіну. Ця речовина сприяє тому, що овоч набуває занадто гіркий смак.
- Плодоніжка у баклажана повинна бути свіжою і зеленим.
- При розрізі м’якоть повинна бути світлою, без прожилок і великих насіння.
- Важливо, щоб вибрані овочі не мали різких запахів.
У разі недотримання цих простих правил, вся робота буде виконана даремно, плюс господиня втратить час, адже неякісний овоч просто буде непридатним для приготування страв, і його доведеться викинути. Розглянемо кращі методи заморожування плодів.
Найпростіший – бланшировка
Щоб заморозити овочі на зиму свіжими, потрібно слідувати інструкції:
- Виберіть стиглі плоди, добре вимийте під проточною водою, відріжте попки з хвостиками.
- Наріжте кожен плід на кружечки товщиною від 5 до 8 мм.
- Баклажани складіть у велику миску і після цього добре присипте сіллю. Ємність повинна бути великою, це дозволить добре перемішати заготовку.
- Через півгодини відкиньте овочі на друшляк, щоб позбутися від виділеного соку. За допомогою такої хитрості разом з сіллю і вологою піде гіркоту.
- Далі потрібно закип’ятити воду в каструлі, опустити туди друшляк з баклажанами, потримати так 2 хвилини і виймуть. Після слід промити продукт під проточною водою і викласти на сухе рушник. Потрібно почекати 10 хвилин, щоб баклажани обсохнули.
- На окрему дерев’яну дошку необхідно викласти в один шар підготовлені плоди і відправити їх в морозильну камеру. Після заморожування шматочки потрібно перекласти в пакет або пластиковий контейнер.
Готовий продукт можна зберігати півроку в домашніх умовах, при цьому баклажани будуть мати гарний вигляд і не втратить своїх смакових якостей.
Приготування без термообробки
Цей варіант заморожування баклажанів передбачає попереднє замочування у воді з сіллю. Надалі заморожений таким чином продукт, можна буде додавати в супи, овочеві рагу, соте, плов, яєчню, салат і піцу.
Щоб заморозити баклажани на зиму таким методом, потрібно слідувати рекомендаціям:
- Візьміть потрібну кількість овочів і солі (з розрахунку на 1 літр води 400 грам плодів і 1 столову ложку солі).
- Баклажани ретельно промийте під проточною водою і видалити плодоніжку.
- Далі потрібно нарізати плоди на кубики однакового розміру.
- Приготуйте розсіл. Розмішайте в теплій воді сіль і перекладіть туди овочі. Залиште на 2-3 години, цього часу буде достатньо, щоб баклажани просолились.
- Злийте воду, викладіть баклажани на дошку, зачекайте доки вони повністю просохнуть, і тільки потім розкладіть по пакетам.
У результаті плоди будуть смачними, як свіжі.
Заморожування баклажанів для приготування рулетів і смаження
Із замороженого продукту взимку вийде приготувати смачну закуску в домашніх умовах – рулети з начинкою. А щоб заморозити баклажани таким чином, потрібно:
- Вибрати стиглі і цілі плоди. Добре вимити, обрізати плодоніжки і висушити. Шкірку не очищати необов’язково, але якщо є бажання, можна її видалити. Нарізати баклажани слайсами, товщина кожного повинна бути приблизно 5-7 мм. З одного овочу вийде приблизно 5-6 смужок.
- Нарізані баклажани скласти в миску шарами, кожен пересипати невеликою кількістю солі. Завдяки цьому баклажани пустять сік, і разом з ним вийде гіркоту.
- Через 30-40 хвилин овочі потрібно добре промити і висушити.
- Відправляємо слайси в морозильну камеру, а після того як вони заморозяться, їх треба розкласти по пакетиках або контейнерах і назад відправити в морозилку.
Зберігати продукт слід в морозильній камері. Головне правило – після розморожування бажано витратити, оскільки баклажани не терплять повторної заморозки. Власне через це не рекомендується робити великі порції.
Як правильно розморожувати продукт
Виявляється, недостатньо знати, як заморозити баклажани на зиму свіжими, потрібно знати і про особливості розморожування овочів. Самим кращим варіантом вважається метод поступового розморожування при кімнатній температурі. У домашніх умовах це зробити просто, достатньо викласти продукт в ємність і почекати кілька годин.
Другий спосіб також дуже простий, потрібно в миску налити холодної води і помістити туди пакет з баклажанами. Не рекомендується користуватися мікрохвильовкою, це призведе до того, що овочі розпадуться, стануть крихкими і непридатними до вживання.
Щоб баклажани вийшли смачними і не втратили форму, слід вибирати стиглі і цілі плоди. Заморожені овочі можна зберігати більше трьох місяців.
Кожен метод заморожування простий і зрозумілий. У холодну пору року із таких овочів можна приготувати багато смачних закусок.