Як заморозити цвітну капусту на зиму?

Хорошим варіантом довго збереження цвітної капусти є її заморозка, при цьому овоч не втрачає своїх смакових якостей і корисних властивостей і зберігається тривалий час в морозильній камері в холодильнику, тому в даній статті розглянемо детальніше, як заморозити цвітну капусту на зиму в домашніх умовах.

Важливо: щоб цвітна капуста не потемніла (посиніла, почорніла) під час заморожування, її потрібно правильно обробити перед заморожуванням і добре просушити. Також причиною псування може стати «слабка» морозильна камера, в якій не підтримувався необхідний температурний режим.

Як правильно заморозити цвітну капусту?

  • Інгредієнти: цвітна капуста, вода, сіль.
  • Загальний час приготування: 20 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 15 хвилин.
  • Калорійність: 23 калорії (на 100 грам продукту).
  • Кухня: Слов’янська. Тип страви: заготовки. Кількість порцій: 2.

Заморожування цвітної капусти проходить в декілька основних етапів – вибір, підготовка до заморожування, бланшування (короткочасна обробка окропом і швидке охолодження), сушка і упаковка на зберігання. Розглянемо покроково, як потрібно заморожувати цвітну капусту в домашніх умовах:

  1. Насамперед вибираємо для заморозки тільки свіжу, соковиту цвітну капусту, без явних видимих дефектів.
  2. Ретельно промиваємо в холодній воді вибрані качани цвітної капусти.
  3. Гострим ножем зрізаємо все листя з цвітної капусти, вирізаємо качан і розрізаємо капусту на маленькі суцвіття.
  4. Вибираємо велику каструлю, заливаємо в неї воду і на великому вогні доводимо до кипіння. У киплячу воду додаємо сіль (1-2 чайних ложки на 1 літр води) і кладемо підготовлені суцвіття цвітної капусти, після чого варимо їх в окропі всього 3 хвилини.
  5. Приварені суцвіття відразу ж дістаємо з каструлі шумівкою і швидко охолоджуємо в холодній воді (можна також помістити їх в ємність з холодною водою і кубиками льоду). Охолодження проводимо протягом 3-4 хвилин, після чого перекладаємо цвітну капусту на чистий рушник, щоб суцвіття повністю висохли і з них стекла вся вода.
  6. Висушені після бланшування суцвіття ділимо на порції і кладемо або в спеціальні пластикові контейнери для зберігання продуктів, або в поліетиленові пакети (при використанні пакетів намагаємося випустити все повітря, перед тим, як їх зав’язати).
  7. Кладемо упаковану цвітну капусту в морозилку і залишаємо на зиму. У морозильній камері цвітна капуста в замороженому вигляді може зберігатися 6-9 місяців.

На замітку: цвітну капусту можна заморозити і не відварюючи в окропі, замість цього на даному етапі її кладуть у холодну солону воду на 10-15 хвилин, після чого промивають і заморожують в такій же послідовності, що описана вище.

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як заморозити цвітну капусту на зиму в домашніх умовах, Ви зможете швидко підготувати і зберегти про запас цей корисний овоч до самої весни, при цьому суцвіття зберігають свій смак і корисні якості на довгий час. Свої відгуки та корисні поради, як заморожувати цвітну капусту, залишаємо у коментарях до даної статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Інгредієнти
Порції: +2
На порцію
Калорії: 23 ккал
Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь