Булгур – що це за крупа і як правильно готувати

булгур

Булгур – ситна і корисна крупа. Розповімо, якими ж корисними властивостями володіє крупа, який вплив робить на організм людини, а так само як її правильно готувати.

Булгур – що це?

Що це за крупа і як її готувати? Насамперед, варто зазначити, що булгур – це крупа, яку роблять із твердих сортів пшениці. При виготовленні пшеницю обробляють термальною водою, після чого висушують, найчастіше під прямими сонячними променями і згодом очищають від висівок. Часто булгур плутають з кус-кусом або подрібненої пшеницею.

Не кожна господиня знає про те, скільки варити крупу і як готувати з неї кашу. Крупа поширена в країнах Сирії, Ізраїлі та Туреччині, у Палестині та Йорданії. Завдяки тому, що вона має високу харчову цінність, її користь неоціненна для організму. У булгуру дуже ніжний смак, схожий зі смаком фундука.

Перш ніж приступити до приготування, потрібно знати, що це за крупа. Різновидів крупи існує декілька, а розрізняються вони лише розміром подрібнених і оброблених зерен. Найбільша крупа використовується для перших і других страв, а от та, що подрібніше – ідеально підходить для приготування салатів і закусок. А ось самий помел крейди використовується для приготування хліба, коржів та іншої випічки.

Думка дієтологів сходяться в одному – для дієтичного харчування підходить зерно грубого помелу, яке не піддавалося додаткової обробки у вигляді пропарювання, таке зерно приносить більше користі.

До того ж гурмани поважають і люблять цей продукт за те, що навіть при тривалому готуванні крупа не розварюється до стану каші-розмазні», а зберігає свій первісний вигляд, трохи збільшуючись в обсязі. При цьому існує не один смачний рецепт з булгуром.

Користь і шкода булгуру для організму

Ця крупа має унікальний склад, в ній міститься зовсім небагато цукру, тому її потрібно включати в обов’язковому порядку людям із захворюванням цукрового діабету. Користь буде і для тих, у кого спостерігаються проблеми з ШКТ.

А вміст калію і магнію робить позитивний вплив на серцево-судинну систему і дрібні судини в тканинах. Ну а кальцій просто необхідний для зростаючого дитячого організму, людей похилого віку.

У крупі міститься велика кількість вітамінів і мінеральних речовин, які і роблять булгур корисним для організму:

  • майже всі вітаміни групи В, а так ж Е і К;
  • бета-каротин, інакше вітамін А;
  • складні вуглеводи, які довго розщеплюються і створюють тривале відчуття ситості;
  • особливі жирні кислоти;
  • клітковина і багато іншого.

Якщо крупу регулярно вживати в повсякденному раціоні, незважаючи на її калорійність, то вона здатна надавати користь для організму, поступово нормалізуючи всі його функції.

Так само булгур і надає оздоровчий вплив на організм, що проявляються в наступному:

  • регулярне вживання цього злаку нормалізує природний обмін речовин;
  • оздоровлюється і нормалізується робота нервової системи;
  • поліпшується стан волосся, шкіри і нігтів;
  • зміцнюються кістки і м’язова тканина;
  • рівень холестерину знижується природним шляхом;
  • кров’яний тиск приходить в норму;
  • налагоджується робота перельстатики кишечника;
  • підвищується природний імунітет.

Існують не тільки корисні властивості булгуру і відомості про калорійності, але і протипоказання, при яких булгур не можна або не рекомендується вживати в їжу.

Розглянемо їх докладніше:

  • при індивідуальній непереносимості глютену і злакових культур в цілому;
  • при гострих захворюваннях ШКТ;
  • при хронічних запальних процесах в організмі;
  • при підвищеній кислотності в шлунку.

Так само не рекомендується вживати злак в їжу при непереносимості клейковини, а присутні в складі оксалати можуть спровокувати утворення каменів у нирках. Варто пам’ятати і про калорійність тим, хто стежить за об’ємом талії.

Людям, які страждають метеоризмом, крупу слід вживати з обережністю. Вводити новий продукт в раціон варто поступово, невеликими порціями.

Булгур для схуднення

Не всі знають, що це за крупа і як готувати булгур, щоб було смачно і дієтично. Калорійність булгуру – на 100 грамів продукту доводиться 345 калорій, а це істотно вище, ніж в звичному для нас рис або гречку.

Але з-за того, що в крупі міститься багато клітковини, відбувається відновлення метаболічних процесів в організмі, що призводить до того, що людина починає худнути природним чином.

Важливим чинником є і те, що завдяки клітковині з організму природним чином виводяться токсини і шлаки, тому булгур як не можна до речі підходить для дієтичного харчування.

Як правильно готувати і скільки варити?

Перш за все, на швидкість варіння впливає розмір оброблених і подрібнених зерен, але насправді продукт готується не дуже довго, хоча і потрібен час на те, щоб крупа наситилася вологою і розбухла. А якщо мова йде про пропарений булгур, то і його варіння відбувається набагато швидше.

Скільки варити крупу – самий дрібний булгур досить залити киплячою водою, підсолити, і закрити ємність щільною кришкою, щоб не виходив пар. Додатково ємність можна обгорнути чистим кухонним рушником. Можна так само залити її окропом в мисці, підсолити за смаком і щільно затягнути харчовою плівкою. Більш великий булгур варять від 20-35 хвилин.

Середня за розміром крупа вариться з розрахунку 1 частина зерна на 2 частини води. На найбільшу кількість рідини потрібно буде трохи збільшити.

Скільки ж варити крупу і як готувати з неї кашу? Розглянемо загальні рекомендації по приготуванню:

  • перед приготуванням зерно не потрібно промивати або замочувати, продукт повністю готовий до варіння, наприклад, як макаронні вироби;
  • щоб смак страви вийшов виразним і вишуканим, зернятка необхідно обсмажити в невеликій кількості рослинного або вершкового масла, а краще в суміші обох;
  • для приготування рекомендується використовувати товстостінний посуд;
  • варто пам’ятати про те, що зерно збільшується в об’ємі при приготуванні в 2,5-3 рази, тому й посуд потрібно підбирати відповідну;
  • пропорції крупи і води становлять 1:2 або 1:3;
  • крупа абсолютно не поєднується з картоплею чи капустою;
  • готуючи продукт в мультиварці, рекомендується використовувати функцію «Гречка» або «Каша».

Технологія варіння крупи нескладна – вариться приблизно 15-35 хвилин. Перемішують блюдо в самому кінці приготування.

Як вибрати крупу та де її зберігати?

Цей вид злаку представлений на ринках в трьох варіаціях – червоний, коричневий і золотистий. Останній найсмачніший і користується величезною популярністю, як серед місцевого населення, так і серед туристів. Та й у середній смузі Росії можна зустріти перші два види хіба що лише на ринках, в той час як золотистий продається майже в кожному супермаркеті.

Так само варто відзначити, що золотистий сорт не володіє яскраво вираженим смаком, а червоний і коричневий мають більш яскравий аромат горіхів, що не кожному сподобається.

Зберігається булгур завдяки тому, що обробляється парою або гарячою водою. Зберігатися він може до півроку, у скляній, пластиковій або металевій тарі з щільно притертою кришкою.

Якщо крупа правильно оброблена, в ній не заведуться жучки, та й саме зерно після тривалого зберігання не матиме присмак згірклості.

Рецепти з булгуру

Цей вид крупи цінується, насамперед, за особливий горіховий смак і аромат, що розкривається під час готування. Дуже добре поєднується з м’ясом, рибою і птахом, спеціями і приправами. Використовується не тільки для приготування плову і других страв, гарнірів, але і для салатів, у тому числі і теплих. І, звичайно ж, використовується для перших страв.

Плов з булгуру

Коли в улюбленому плові приїдається звичний для нас рис блюдо і хочеться трохи урізноманітнити, можна замінити його булгуром, який ідеально підходить для приготування цієї страви, і дуже часто використовується на Сході. З чого ж починається рецепт з булгуром?

Для приготування потрібно:

  • 550 гр. яловичини;
  • 2 морквини;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • неповна чашка булгуру;
  • спеції – куркума, зіра, суха петрушка, сушений барбарис;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • сіль і чорний мелений перець;
  • рослинна олія;
  • великий помідор, червона цибулина і зелень петрушки для салату.

Як покроково готувати плов з булгуру:

  • Промити в проточній воді м’ясо, обсушити і видалити жилки, плівки і зайвий жир. Нарізати порційними шматочками. Очищені цибулю і моркву порізати як для приготування звичайного плову. Цибулю нарізати півкільцями, моркву – тонкою соломкою. Часник потрібно очистити від лушпиння і трохи придавити плоскою стороною ножа – так він віддасть більше аромату і смаку.

  • У казані розігріти трохи рослинного масла без запаху.
  • Протягом декількох хвилин обсмажити цибулю і моркву, домагаючись м’якості коренеплодів і золотистого, підсмаженого виду.

  • Додати до овочів м’ясо і так само його підсмажити.

  • Додати в казан воду і тушкувати, збавивши вогонь на найменше значення протягом 10-15 хвилин.

  • Додати в казан сіль, спеції і мелений перець, відправити слідом суху крупу, промивати і перебирати її не потрібно.

  • Додати киплячої води так, щоб вона покривала всі овочі та м’ясо з крупою на 2-3 див. Дочекатися закипання, і закрити казан кришкою. Заважати під час приготування не варто, і тушкувати приблизно протягом години.

  • Поки основна страва готується потрібно приготувати до нього акомпанемент для подачі. Для цього нарізати тонкими півкільцями ріпчасту червоний лук. Щоб прибрати зайву гостроту і гіркоту, цибулю можна замочити на кілька хвилин у крижаній воді, він стане менш гострим і хрустким.

  • Промити свіжу зелень, обсушити і дуже дрібно порізати. Нарізати так само і помідор, причому нарізка допускається довільна, так як подобається господині.
  • Змішати всі інгредієнти для салату, підсолити і додати меленого перцю, заправити рослинним маслом.

  • Акуратно відкрити кришку казана, щоб не обпектися парою, плов перемішати і викласти його на велике блюдо.

Подавати плов до столу, розклавши салат з цибулі з помідорами по краях великого блюда.

Булгур з овочами

Страву можна подати як гарнір до м’яса або птиці або ж, як самостійне блюдо, наприклад при дотриманні посту. Виходить смачно, дуже смачно і низькокалорійні, що дуже важливо для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою.

Не забудьте записати наш смачний рецепт з булгуром собі в помітки.

Для приготування буде потрібно:

  • 250 гр. крупи;
  • 2 невеликі морквини;
  • 1 баклажан;
  • 100 гр. кукурудзи;
  • 3 м’ясистих помідора;
  • сіль і чорний мелений перець;
  • рослинна олія;
  • улюблені спеції і приправи;
  • свіжа зелень за бажанням.

Приготування:

  • З чого ж починається рецепт з булгуром? Баклажани промити в проточній воді, обсушити паперовою серветкою і нарізати невеликими кубиками. За бажанням овоч очищається від шкірки. Засипати щедрою порцією солі і залишити на 20-25 хвилин. Це необхідно, щоб позбавитися від зайвої гіркоти.

  • Розігріти в каструлі рослинну олію і, не промиваючи крупу обсмажити її до зміни кольору, і появи виразного горіхового аромату.
  • Додати 2-2,5 склянки води, підсолити і перемішати. Зменшити вогонь і варити близько 20-25 хвилин.

  • Порізати невеликими кубиками очищену від шкірки морквину.
  • Додати її до крупи, слідом всипати кукурудзу, перемішати. Скільки ж варити крупу в даному рецепті – бажано тушкувати на невеликому вогні 5-7 хвилин під кришкою. Кукурудзу можна використовувати у свіжому, замороженому або консервованому вигляді.

  • Дрібними кубиками порізати свіжі м’ясисті помідори. Бажано зняти з них шкірку, зробити це легко, якщо обшпарити помідори окропом.
  • Нарізані і присолені баклажани промити в проточній воді, відкинути на сито, щоб стекла вся зайва рідина.

  • Обсмажити баклажани в олії на сковороді, додати сіль і спеції, поперчити.
  • Додати до обсмажених до золотистої скоринки баклажанів томати, і згасити пару хвилин.

  • Змішати обсмажені овочі з інгредієнтами в каструлі, накрити кришкою, протомитися пару хвилин.

Перемішати булгур з овочами, розкласти по тарілках і за бажанням присипати свіжою зеленню.

Суп з булгуру

Приготувати ситний суп за рецептом з булгуром не складе труднощів, особливо якщо заздалегідь приготувати бульйон з м’ясом. Процес займає буквально 15-25 хвилин, і ароматне блюдо буде готово.

Для приготування потрібно:

  • сочевиця і булгур – по 4 ст. ложки;
  • 1 стакан консервованих томатів;
  • 1 солодкий перець;
  • невелика морква;
  • ріпчаста цибулина;
  • сіль і чорний мелений перець;
  • свіжа зелень;
  • бульйон з шматочками м’яса.

Приготування:

  1. Нагріти бульйон з шматочками розібраного від кісток і сухожиль м’яса, додати булгур і сочевицю.
  2. Довести до кипіння, підсолити і зменшивши вогонь, варити 10-12 хвилин.
  3. Очистити від шкірки і насіння овочі.
  4. Нарізати їх дрібними кубиками, свіжу зелень промити і подрібнити.
  5. Обсмажити в рослинній олії цибулю і моркву.
  6. Додати солодкий перець і тушкувати пару хвилин.
  7. Викласти овочі консервовані помідори, перемішати і тушкувати ще 3-5 хвилин на невеликому вогні.
  8. Перекласти овочі в бульйон з крупою, перемішати і проварити 5-7 хвилин на середньому вогні.
  9. Скорегувати супчик на сіль, додати меленого перцю і спеції, всипати половину нарізаної зелені та варити до готовності овочів і крупи.

Розлити готовий суп по тарілках, прикрасити зеленню і подавати до столу зі свіжим хлібом.

Тепер ви знаєте що це за крупа, скільки варити булгур і як готувати з неї кашу. Обов’язково включіть крупу в свій раціон, адже його зовсім нескладно приготувати, а страви виходять смачними, смачними і корисними.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь