25 цікавих фактів про малину

Малина росте майже на кожній дачній ділянці. Малина, мабуть, найулюбленіша ягода у садівників.

Люди люблять цю ягоду за її цілющі властивості і смакові якості.

На зиму багато заготовляють банки з варенням, щоб уберегти своє здоров’я в сезон застуди та грипу.

У цій статті — найбільш пізнавальні та цікаві факти про малину.

  1. Ягоди малини багаті на вітаміни і корисні мікроелементи. У ній є вітаміни A, В, С, багато калію, заліза, цинку, кальцію і магнію, а також три різновиди спиртів.
  2. У книгах, написаних стародавніми римлянами, малина описується вже в III столітті до нашої ери.
  3. Малина -багатозначне слово. Воно означає не тільки рослинк з смачними ягодами, а й злодійський притон, а фольклор нерідко називає малиною безхмарне і щасливе життя.

“Не життя, а малина» — цей вислів, напевно, чули багато хто з вас.

  1. Стародавні міфи стверджують, що в Стародавньому Криті юна царівна захотіла пригостити смачними ягодами малини новонародженого Зевса, але добра царівна подряпала свої руки, і білі ягоди малини почервоніли.
  2. В кінці дев’ятнадцятого століття селекціонери зі Швейцарії створили сорт малини з фіолетовими ягодами. Для отримання гібрида вони схрестили кущі малини з чорними і червоними плодами.
  3. Ці ягоди сильно використовуються в косметології, тому що здатні поліпшити стан шкіри і колір обличчя. Косметологи стверджують, що малина здатна розгладити зморшки і омолодити організм.
  4. У квітучої малини квіти дивляться вниз, тому працьовиті бджоли навіть в дощову погоду збирають нектар з квіток цього чагарнику. З гектара лісової малини бджоли збирають до сімдесяти кілограмів меду, а з садової малини такої ж площі — півцентнера меду.
  5. У народній медицині використовують сушену малину для виведення токсинів з організму, а сироп з малини покращує смак ліків. Прихильники традиційної медицини пропонують малину хворим на грип та ГРВІ, хворим на запалення і страждаючим гарячковим станом.
  6. З висушеного листя малини роблять ароматний і смачний чай.
  7. Малина покращує обмін речовин і імунну систему людини.
  8. Малина вперше з’явилася в Азії. Але ця рослина виявилося настільки не вимогливо до грунту, що в наші дні може рости в різних кліматичних зонах.
  9. Лісова малина подрібніше, ніж садова, але в ній більше цілющих властивостей.
  10. Бджоли запилюють кущі малини, і тим самим підвищують врожайність майже в два рази.
  11. Плоди червоної малини корисніше, ніж жовті ягоди. Але найкориснішою вважається виведена в США чорна малина, яка у великих кількостях вирощується садівниками цієї держави.
  12. Малинові листочки допомагають вилікувати хвороби органів дихання, ентерит і гастрит.
  13. Малина дуже корисна хворим на гіпертонічну хворобу, вона нормалізує артеріальний тиск і покращує роботу серцево-судинної системи. Ці ягоди в свіжому вигляді обов’язково потрібно їсти тим, хто переніс інфаркт або інсульт.
  14. З ягід малини роблять засоби від опіків і прищиків на обличчі.
  15. Малину привезли в Європу в шістнадцятому столітті, а в Україні вона стала популярна в столітті сімнадцятому.
  16. Один кущ малини здатний за сезон дати до 1,5 кілограма ягід.
  17. Після осіннього похолодання всі гілки малини, які влітку плодоносили, висихають, щоб навесні на цьому місці з кореня вийти новим паросткам.
  18. Малину не тільки їдять в свіжому вигляді, але і сушать, роблять варення і джеми, сиропи і вино, лікери і настоянки.
  19. При стресових ситуаціях потрібно поїсти свіжої малини. Вона багата на мідь, яка міститься в багатьох антидепресантах.
  20. У малини є багато шкідників, це в основному комахи. Наприклад, малиновий жук пошкоджує квіти і ягоди, а малинна грунтова моль харчується вмістом бруньки.
  21. Роман відомої письменниці з Німеччини Інгеборг Бахман називається “Малина”.
  22. Невелике листопадне дерево “Кудранія тріостренная” в народі називають малиновим деревом.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь