Чай – один з найпоширеніших і корисних напоїв. Втім, словом “чай ” називають не тільки сам напій, але і чайні кущі, і суху заварку. Історія чаю веде свій відлік з незапам’ятних часів – він був відомий людям вже в середині третього тисячоліття до нашої ери: в ту далеку епоху Китайські знахарі досить широко використовували чай як ліки. А в сьомому столітті, при династії Тан, чай почав виконувати роль традиційного повсякденного напою, а потім він поступово почав приживатися і в сусідніх країнах. Що стосується Америки і Європи, то туди чай вперше потрапив лише в сімнадцятому столітті.

Залежно від використовуваного при виробництві чаю сировини прийнято виділяти нижчі, середні, а також вищі чайні сорти. Для отримання низькосортного чаю використовується головним чином подрібнену сировину, отриману в ході виготовлення чайних сортів вищої якості, середньосортні різновиди чаю виготовляються з поламаних або дрібно нарізаних при виробництві елітних чаїв листочків, а для виготовлення високосортних чаїв з чайних кущів збирають виключно верхні молоденькі листочки з бруньками.

Сучасна людина може насолоджуватися величезною кількістю видів чаю: чорним, зеленим, білим, жовтим, улуном, пуером і т. д. і кожен з них по-своєму хороший і корисний!

Корисні властивості чаю

Унікальний склад чаю надає на людський організм найсприятливіший вплив. Теїн з кофеїном надають на організм виражений тонізуючий ефект і допомагають впорядкувати тиск. Крім того, вони відмінно знімають втому і істотно підвищують працездатність. А величезна кількість корисних мікроелементів і вітамінів, що містяться в різних видах чаю, беруть активну участь в обміні речовин.

Чай є відмінним помічником для нормалізації травлення і прекрасним засобом для позбавлення організму від скупчуються в ньому токсинів. А ще цей чудовий напій відмінно допомагає при простудних захворюваннях. Правда, для того, щоб дати чаю можливість розкрити всі свої здібності в повній мірі, важливо навчитися правильно його заварювати.

Як приготувати чай

Не варто використовувати для приготування чаю хлоровану воду з-під крана. Для того, щоб заварити чорний чай, цілком достатньо нагріти воду до 90 градусів, а для заварки білого або зеленого чаю буде цілком достатньо і 70 – 80 градусів. Тобто після того, як вода закипить, в ідеалі їй слід дати охолонути до зазначених температур.

Далеко не остання роль відводиться і посуді – заварювати чай найкраще в керамічному посуді, та й пити його теж бажано з кераміки. А для того, щоб урізноманітнити смак улюбленого напою, можна використовувати всілякі натуральні добавки – лимон, імбир і т. д.

40 хв8
Журавлинний чай готується з доступних інгредієнтів. Вітамінний напій – це чудовий спосіб підтримати імунітет у сезон простудних захворювань. Ароматний чай готується нескладно.
10 хв3
Апельсиновий чай зігріє і наповнить силами навіть у похмурий день. Імбир у складі чаю зробить смак ще оригінальнішим з легким пікантним відтінком. Як основа для чаю можна взяти...
15 хв1
Чай з брусницею – це ароматний зігріваючий напій, який актуальний у будь-яку пору року. Приготувати такий яскравий чай зможе кожен у домашніх умовах. Для цього скористайтеся нашою кулінарною.
3 год 0 хв2
Морквяний чай – це незвичайний напій, який сподобається багатьом. Для приготування використовують солодку соковиту моркву, яка додасть напою як яскравий колір, а й насичений смак.
45 хв2
Чай з обліпихи з м’ятою порадує вас своїм дивним смаком і ароматом. Подавайте домашній зігріваючий напій холодними вечорами або під час зустрічей з близькими та друзями. Для приготування...
35 хв4
Чай з обліпихи з корицею легко приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої добірки. Готовий напій вийде ароматним та дуже яскравим за смаком.
15 хв1
Імбірний чай з лимоном та апельсином – улюблений напій у холодну снігову погоду. Запашний чай бадьорить і чудово зігріває, огортає та створює навколо затишну святкову атмосферу.
25 хв4
Чай обліпихи як у ресторані – це те, що вам обов’язково потрібно спробувати. Приготувати яскравий ароматний напій у домашніх умовах зможе кожен. Для цього використовуйте перевірений
20 хв2
Чай з імбиру з гвоздикою, приготовлений цим способом, обов’язково знайде своїх любителів. Запашний і пряний напій виходить досить гострим, деякі не зможуть його спробувати, якщо
Обліпиховий чай з лимоном та медом
25 хв4
Чай з обліпихи, лимону і меду кожен може приготувати в домашніх умовах. Для цього беріть на замітку перевірений покроковий рецепт нашої добірки. Готовий напій вийде ароматним та цікавим...
Імбірний чай з м'ятою
20 хв2
Імбірний чай з м’ятою оцінять любителі зігрівальних напоїв. Незвичайними ароматами наповниться весь простір навколо та створить затишну атмосферу. Гарячий напій зігріє холодними
35 хв1
Чай з обліпихи з апельсином порадує вас неймовірним смаком та ароматом. Подавайте домашній зігріваючий напій холодними вечорами або під час зустрічей з близькими та друзями.
25 хв2
Обліпиховий чай із заморожених ягід нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього беріть на замітку перевірений покроковий рецепт нашої добірки. Готовий напій вийде ароматним та
4 хв15
Обліпиховий чай з імбиром і медом порадує вас своїм дивовижним смаком та ароматом. Подавайте домашній зігріваючий напій холодними вечорами або під час зустрічей з близькими та друзями.
Імбірний чай з куркумою
45 хв4
Імбирний чай із куркумою – чудовий протизапальний напій, який я часто готую для профілактики. Яскравий вітамінний чай добре бадьорить і має лікувальні властивості.
Чай з імбиром і корицею
25 хв2
Чай з імбиру з корицею виходить неймовірно запашним з яскравим смаковим поєднанням. Насичений напій піднімає настрій і бадьорить. Чай має антибактеріальні властивості і відмінно підходить
50 хв4
Імбирний чай з апельсином в домашніх умовах – запашний і ошатний напій, який всім припаде до смаку. Обов’язково приготуйте і порадуйте себе холодними зимовими вечорами.
15 хв2
Імбірний чай з медом і лимоном виходить не тільки шалено ароматним, але й чудово смачним. Поєднання інгредієнтів підібрано геніально. Цей чай у нашій родині асоціюється з очікуванням чарівного.
імбирний чай з лимоном
10 хв10
На зміну зимі приходить весна, а з нею і всім знайомий авітаміноз. На щастя, в зміцненні організму мені завжди допомагає імбирний чай з лимоном. Я роблю велику порцію...