Чому млинці прилипають до сковороди і рвуться — що робити: секрети

Чому млинці прилипають до сковороди і рвуться

Якщо мистецтво випікання цього улюбленого всіма ласощі вам непідвладне, прислухайтеся до секретів досвідчених господинь. Ми зібрали добірку основні проблеми, що пояснюють, чому млинці прилипають до сковороди і рвуться, а також, що робити в кожному окремому випадку.

Підбір посуду

В ідеалі, щоб млинці не виходили грудкою і не рвалися, в господарстві має бути для їх приготування окрема сковорідка. Тому що на якість готової страви впливає найменша частинка попередньої страви, і тут нічого не поробиш.

Для підсмажування тонкого тіста підходять такі види сковорідок:

  • спеціальні млинцеві, з товстим дном і маленькими бортиками;
  • старовинні чавунні;
  • зі спеціальним покриттям – тефлоновим або керамічним.

Не можна смажити млинці в емальованих або тонких металевих ємностях.

Також важливо, ніж перевертати ласощі на іншу сторону. Це повинна бути дерев’яна або силіконова лопатка з тонким робочим краєм. Можна користуватися і металевою або широким ножем, тільки в цьому випадку ризикуєте зіпсувати покриття на дорогий кухонного начиння.

Нагрівання сковорідки

Найчастіше недосвідчені господині страждають від того, що млинці прилипають до сковороди і рвуться, якщо від нетерпіння виливають порцію тіста на холодну поверхню. Чомусь вони вважаю, що в такому випадку зробити нічого не можна, і викидають солідну порцію заготовки в сміття.

Для змазування сковороди не підходять спреди та маргарин. Вони містять велику кількість води і тільки погіршують ситуацію.

Насправді пристосування для смаження слід добре вимити, висушити і прожарити на вогні спочатку без олії, а потім – з невеликою порцією мастила.

Тримати на плиті сковорідку необхідно до появи легкого димку і тільки потім наливати ополоником потрібну кількість тіста.

Також важливо вибрати режим нагріву плити, тільки спочатку він повинен бути максимальним. Як тільки одна сторона млинця зарум’яниться, його перевертають і зменшують газ до середнього нагріву.

Якість тіста

Важливо запам’ятати, як правильно вводити продукти в загальну масу, щоб потім не думати, що робити з рештою тіста, і чому млинці прилипають до сковороди і рвуться. Технологічно процес замішування тіста на млинці полягає в наступному:

  1. Яйця змішують з невеликою кількістю рідкої основи – води, молока, кефіру, пива, мінералки. Солять, додають трохи цукру і ваніліну (за бажанням).
  2. Вводять у тісто все просіяне борошно за рецептом.
  3. Доводять масу до потрібної консистенції, підливаючи рідку основу невеликими порціями.
  4. Тільки у такому порядку і не інакше слід перемішувати продукти для тонких млинчиків з рум’яною поверхнею.

З обережністю слід ставитися до різних добавок в тісто. Ароматні спеції, такі як кориця, ванілін або кардамон, роблять його менш еластичним.

Пропорції інгредієнтів

Щоб не дивуватися в процесі приготування, чому млинці прилипають до сковороди і рвуться, необхідно дотримуватися кількість продуктів, що утворюють тісто. Більшість господинь вже автоматично робить заміс, що не завжди правильно.

Нижче представлені секрети правильного співвідношення компонентів в ідеальному тісті для млинців:

  1. Краща основа для млинцевого тіста – молоко. Його має бути стільки, щоб після відстоювання тісто було по консистенції схоже на рідку сметану.
  2. Борошно теж можна брати різну, залежно від типу ласощі. Тільки слід враховувати, що кожен продукт по-своєму реагує на відстоювання і остаточну кількість загусника доведеться регулювати після невеликої паузи.
  3. Кількість яєць в кожному рецепті індивідуально. Важливо не забувати, що вони роблять тісто гумовим, тому переборщувати з курячим продуктом не варто. Як правило, на 1 л рідкої основи додають не менше 2-3 шт.
  4. Соду додають в тісто, якщо основа зроблена на кефірі або кисляку. Тоді млинці виходять ажурними і ніжними. Існує правило: в 1 л води або кислого молока слід надсилати не більше 1 ч. л. харчового натрію або 2 ч. л. розпушувача. Інакше ласощі придбає неприємний присмак і буде рватися в процесі приготування.
  5. Вершкове масло і рослинна олія. Кулінари вливають в тісто трохи рафінованого продукту, щоб потім сковорідку не змащувати кожен раз. Його можна замінити якісним вершковим маслом, тоді смак готового блюда значно покращиться.

Тепер основні секрети приготування тонких млинців знайомі і вам. Сподіваємося, що перший млинець грудкою у вас не вийде!

Підводячи підсумки

  1. Щоб млинці не рвалися і не були грудкою, потрібно правильно підібрати сковорідку і температуру приготування.
  2. Дотримання пропорцій – запорука правильного і еластичного тіста.
  3. Щоб млинці вийшли, необхідно змішувати інгредієнти в технологічно правильному порядку.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що немає оцінок )
Залишити відповідь