Чим замінити кефір у випічці

Буває так, що раптово захотілося солоденького або відвідало особливу наснагу, а для вибраного рецепту не вистачає лише одного інгредієнта. Сьогодні хочемо розповісти вам, чим можна замінити кефір у випічці без втрати якості готового виробу.

Кулінарна логіка – основний прийом, яким потрібно керуватися під час виборів замін інгредієнтів. Кефір може використовуватися просто як рідина, і тоді його сміливо можна замінити молоком або навіть водою. А іноді його цінність саме в кисломолочних бактеріях, тоді як заміну найкраще вибирати кисле молоко або інший подібний продукт. Розгляньмо ідеї на конкретних прикладах.

Якщо ви вирішили приготувати заливний пиріг, важливо отримати правильну текстуру та щільність тіста. Чим можна замінити кефір:

  • натуральним йогуртом без добавок;
  • майонезом та невеликою кількістю молока або води (для несолодких начинок);
  • сметаною жирністю 15%.

Якщо ви використовуєте не кислі інгредієнти, а в рецепті є сода, найкраще заздалегідь погасити її соком лимона або оцтом, наприклад.

Тепер давайте розберемо, чим замінити кефір у оладках. Їх особлива особливість у пишноті та легкості, тому молоко, наприклад, тут не надто підійде. Хорошим варіантом заміни стануть:

  • ряжанка;
  • кисле молоко;
  • густий йогурт;
  • сметана.

Ці ж заміни можна використовувати і для пишних млинців або панкейків. А ось якщо ви хочете приготувати тоненькі млинці, то краще замість кефіру використовувати:

  • молоко;
  • воду;
  • сироватку;
  • трохи сметани та воду;
  • йогурт жирністю 25-35%.

Приготувати пиріжки без дріжджів можна навіть на воді, але тісто буде більш щільним. Щоб наблизитись до рецепту на кефірі, можна використовувати:

  • кисле молоко;
  • ряжанку;
  • жирний йогурт;
  • нежирну сметану.

При випіканні печива можуть бути різні варіанти, чим замінити кефір. Якщо це солодка випічка, ідеально підійде сметана чи густий йогурт. Крім того, можна використовувати сир, попередньо збитий у блендері. Ряжанка або кисле молоко менш прийнятні, але цілком робочі варіанти. Для несолодких печив закусочних можна взяти майонез, наприклад.

Бісквітні пироги та кекси – найуніверсальніші варіанти випічки в плані заміни. Ви можете використовувати будь-які молочні та кисломолочні продукти, які є під рукою. У тому числі солодкі йогурти або фруктові добавки. Підійде практично все, окрім води.

Крім того, можна влаштувати на кухні невеликий хімічний досвід. Небагато прогрійте 250 мл. молока та влийте 1 столову ложку соку лимона. Кислота допоможе сквасити молоко і це також стане чудовою альтернативою кефіру у випічці.

Якщо у вас в холодильнику не було кефіру, не варто відкладати випічку. Проаналізуйте рецепт та доступні інгредієнти. У разі заміни обов’язково подумайте, чи потрібно скоригувати рецепт. Іноді може знадобитися:

  • зменшити чи збільшити кількість цукру;
  • додати розпушувач;
  • попередньо погасити соду;
  • додати додаткову кислоту;
  • відкоригувати кількість борошна у тісті.

Не бійтеся експериментів на кухні! Але пам’ятайте, що ви завжди можете зайти на наш сайт і знайти рецепт на основі тих інгредієнтів, які зараз є у вас під рукою!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь