Що таке рисовий оцет?
Рисовий оцет (або рисовий винний оцет) – це оцет, виготовлений із ферментованого рису. Оцет проходить два етапи бродіння: спочатку цукор перетворюється на спирт (рисове вино), а потім на кислоту. В результаті виходить злегка гострий, кислий смак, м’якший, ніж у білого або червоного оцту, але не такий солодкий, як рисове вино (також відоме як мирин).
Цей інгредієнт є основним продуктом багатьох азіатських кухонь і часто використовується для надання аромату рису для суші, заправок, соусів, маринованих огірків та печені. Він доступний у білому, коричневому, чорному та червоному варіантах, залежно від типу використовуваного рису.
Чи можна замінити рисовий оцет столовим оцтом?
Столовий оцет є практично в кожній кухонній шафці, але він занадто різкий, щоб бути відповідною заміною рисовому оцту. Звичайний оцет має більш високий рівень кислотності, тому його смак зіпсує рецепти, для яких рекомендований рисовий оцет. Професійні кухарі взагалі рекомендують використовувати оцет столовий тільки для прибирання будинку, а для приготування їжі використовувати інші види оцту.
Замінники рисового оцту
Якщо у вас немає рисового оцту і ви не хочете бігти в магазин, є кілька основних інгредієнтів, які можна використовувати у крайньому випадку.
1. Яблучний оцет
Смак кисло-солодкого рисового оцту найближче до яблучного оцту. Обидва м’які та мають легку насолоду. Однак яблучний оцет трохи кисліше. Тому найкраще він підійде для заміни рисового оцту в маринадах, соусах, заправках, жаркою.
Для заміни використовуйте співвідношення яблучного оцту до рисового оцту 1:1 . Можна додати ¼ чайної ложки цукру.
2. Білий винний оцет
Білий винний оцет – ваш наступний найкращий варіант після яблучного оцту. Його м’який смак нагадує рисовий оцет і не перебиває страву. Він трохи кисліше, ніж рисовий оцет, але ви можете підсолодити його, додавши трохи цукру.
Для заміни використовуйте співвідношення білого винного оцту та рисового оцту 1:1 . Можна додати ¼ чайної ложки цукру.
3. Шампанський оцет ( Реймський оцет )
Інший винний оцет з ніжним смаком, який можна використовувати замість рисового оцту, це шампанський оцет. Особливо добре він поєднується з маринадами та соусами з морепродуктів.
Для заміни використовуйте співвідношення шампанського оцту до рисового оцту 1:1.
4. Хересний оцет
Останній винний оцет у списку – це хересний оцет. Він має не тільки горіховий присмак, але й легку насолоду, що робить його схожим на рисовий оцет.
Для заміни використовуйте співвідношення 1:1 хересного оцту до рисового оцту.
5. Сік лимона чи лайма
Лимонний чи лаймовий сік додають кислинку, якої не вистачає вашій страві без рисового оцту. Врахуйте, що обидва варіанти залишають виразний цитрусовий аромат, який може підійти або не підійти рецепту, який ви готуєте. З цитрусами добре поєднуються м’ясо курки, риба, заправки для салатів.
Для заміни використовуйте співвідношення цитрусового соку та рисового оцту 2:1 або до смаку.
6. Мирін (рисове вино)
Хоча рисове вино це і є рисовий оцет, але не прокислий, це варіант не найкращий вибір як замінник рисового оцту. Мирін надасть характерного аромату страві, але додасть вашому йому зайву насолоду. Якщо ви готуєте десерт або в рецепті є солодкі інгредієнти, ви можете нейтралізувати цю насолоду, виключивши потрібну кількість підсолоджувачів з рецепту.
Для заміни використовуйте співвідношення рисового вина та рисового оцту 1:1 .