Мерінгата (Meringata) – традиційний італійський десерт з бізе та збитих вершків. Мерінгата дуже проста у приготуванні.
Мерінгату також готують у вигляді торта, такий варіант особливо популярний у регіоні П’ємонт.
Інгредієнти
Порції: –+
- Вершки для збивання 500 мл.
- Готові меренги 500 гр.
- Для самостійного приготування меренги:
- Яєчні білки 4 шт.
- Дрібний цукор 225 гр.
- Лимонний сік 1 ч. л.
- Сіль 1 щіпка
Кроки
- Взяти готові меренги чи приготувати їх самостійно. Для цього потрібно збити яєчні білки кімнатної температури (за 30 хвилин до приготування дістати їх із холодильника) із щіпкою солі. Коли вони почнуть біліти, поступово ввести цукор і чайну ложку лимонного соку. Лимонний сік дозволить видалити яєчний запах. Збивати доти, доки білки не триматимуть форму. Якщо перевернути миску, вони не повинні витікати.
- Викласти збиті білки в кондитерський мішок і видавити на застелений пергаментом деко меренги. Краще робити їх невеликими, то вони швидше підсохнуть.
- Духовку розігріти до температури від 50 до 100 градусів, можна залишити невелику щілину, щоб меренги не потемніли. Випікати близько 2:00 до готовності.
- Збити вершки до твердих піків. Щоб вони добре збилися, попередньо їх потрібно добре охолодити. Для кращого результату можна охолодити віночок та миску. Важливо збивати не дуже довго, щоб олія не почала відокремлюватися. Перекласти збиті вершки у кондитерський мішок.
- Для приготування торта мерингату потрібно взяти роз’ємну форму діаметром 20 см. Наламати меренги на дрібні шматочки, але не в крихту. Викласти шматочки меренги на дно форми. Далі зробити шар із вершків. Потім знову шматочки меренги та знову вершки. Чергувати шари, заповнивши всю форму, закінчити вершками.
- Забрати торт в холодильник як мінімум на 5 годин.
- Перед подачею прикрасити мерингат торт свіжими ягодами.
Також десерт добре поєднується з шоколадом як з темним, так і з білим. Формуючи торт, можна додавати між шарами шоколадні краплі чи прикрасити зверху тертим шоколадом.
Для того щоб приготувати десерт мерингату, потрібно аналогічним чином з’єднати меренги зі збитими вершками в порційному посуді і охолодити. Зверху прикрасити ягодами чи шоколадними краплями.