Рецепти класичних котлет по-київськи

котлети по-київськи класичні

Цій страві більш 200 років, за час існування з’явилося кілька різних варіантів його виконання. Декілька покрокових рецептів приготування котлет по-київськи — в добірці.

Котлета по-київськи з кісточкою

Для цього покрокового рецепту котлет по-київськи в класичному виконанні слід брати тільки покупне м’ясо. З фермерської курки приготувати соковиту і м’яку страву не вийде.

Інгредієнти:

  • 1 курка вагою 1-1,5 кг;
  • 1 л. рослинної олії для фритюру;
  • 100 р. вершкового масла;
  • свіжа зелень кропу;
  • кухонна сіль і мелений чорний перець – за смаком;
  • 150 г підсушеного білого хліба;
  • 2 яйця;
  • 50 г борошна;
  • 1 ст. л. свіжого молока.

Приготування:

  • Промиваємо курку і обсушуємо її рушником. Зрізаємо кінчики крил, залишаємо тільки ту кісточку, що з’єднується з грудкою. Прибираємо гострим ножем шкіру на передній частині філе.

  • М’ясо надрізаємо біля килевої ділянки скелета. Знімаємо філе разом з кісточкою з остова курки, таким же чином робимо заготовку з другого крила.

  • Відскрібаємо ножем м’ясо з кісточок, щоб вони стали абсолютно чистими. Відокремлюємо ділянку малого філе від загальної заготівлі і надрізаємо сухожилля на ньому.

  • На великому філе з кісточкою робимо неглибокий надріз в потовщеному місці. З допомогою філейного ножа відділяємо частину м’яса з внутрішньої сторони заготовки таким чином, щоб його можна було розгорнути в різні сторони.

  • Злегка відбиваємо обидві частини напівфабрикату між двома шарами харчової плівки. Важливо, щоб у філе не було розривів і дірочок.

  • Розм’якшене вершкове масло змішуємо з дрібно нарубаною зеленню кропу і злегка присолюємо. Для цього покрокового рецепту котлет по-київськи у класичному його виконанні можна додати в начинку мелений чорний перець за смаком або сушений базилік.

  • Викладаємо масу на харчову плівку, скачуємо в акуратну ковбаску і скручуємо кінці упаковки. Відправляємо начинку в морозильну камеру на півгодини.

  • Як тільки маса застигне, розрізаємо її на 2 частини. Солимо і перчимо за смаком підготовлені філе, на велику заготовку з кісточкою викладаємо 1 половинку олії з кропом.

  • Зверху накриваємо малою частиною філе, потім звертаємо кінці основної заготовки з кісточкою таким чином, щоб сформувалася котлета без щілин і дірочок. Так само робимо другий напівфабрикат і відправляємо обидві котлети в морозильну камеру на 20 хвилин.

  • У хліба гострим ножем зрізаємо скоринки, розмелюємо продукт в блендері до стану середньої крихти. Можна взяти готові панірувальні сухарі.
  • У глибокій ємності збиваємо молоко з яйцями, трохи присолюємо отриману масу.
  • Висипаємо в різні миски борошно, панірувальні сухарі і льєзон (молоко з яйцями).

  • Паніруємо котлету по-київськи у борошні, яйцях і панірувальних сухарях по черзі. З цього покрокового класичним рецептом напівфабрикат готується в подвійній паніровці, тому знову маку заготовку в рідку масу і знову обвалюємо в сухарях.

  • Смажимо у великій кількості рослинної олії в глибокій каструлі до появи рум’янцю на паніровці. Виймаємо шумівкою частування з киплячого масла, викладаємо у форму для запікання і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів.

  • Через 5 хвилин дістаємо котлету з форми і подаємо в гарячому вигляді з відварним рисом, запеченими овочами та картоплею фрі.

Щоб фритюр не підгорав в процесі використання, для його приготування краще брати рафінована рослинна олія і свинячий топлений жир в рівних пропорціях.

Котлета по-київськи без кісточки

Зараз не проблема знайти в магазині готове філе, для отримання вишуканої страви не доведеться витрачатися на 2-3 цілих тушки. У цьому покроковому класичному рецепті котлет по-київськи ми спростили спосіб приготування напівфабрикату і доповнили начинку ароматними приправами.

Інгредієнти:

  • по 100-120 г курячого філе;
  • 25-30 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. молока;
  • панірувальні сухарі;
  • рослинна олія;
  • кріп, петрушка, часник, сіль, лимонний сік і цедра лимона – за смаком і можливостям.

Кількість основних інгредієнтів вказана для 1 напівфабрикату, продуктів для панірування вистачить на обробку 3 котлет.

Приготування:

  • Чекаємо, поки масло стане м’яким, і відправляємо до нього дрібно нарубану зелень, роздавлений часник і трохи цедри лимона. Ретельно перемішуємо до однорідності, викладаємо ароматну начинку на харчову плівку.

  • Акуратно згортаємо упаковку таким чином, щоб потім із замороженого брикету було зручно нарізати шматочки зеленого масла. Краще всього надати заготовці форму середнього по товщині батончика.

  • Відправляємо начинку в морозильну камеру на 20 хвилин.
  • У промитого і обсушенного філе прибираємо малу частину, широку половину нарізаємо впоперек волокон на пласти товщиною в 1-2 див.

  • Закладаємо кожну порцію підготовленої курки в щільний целофановий пакет, краще всього для цієї мети підійдуть багаторазові упаковки з зиплоком. Відбиваємо кожен шматок обережно і рівномірно гладкою стороною кухонного молоточка.
  • Солимо і перчимо основу для кожної нової котлети по-київськи за власним розсудом. Більше до м’яса у цьому покроковому класичному рецепті ніяких приправ додавати не потрібно.

  • Відрізаємо від замороженої начинки брусочок величиною 2-3 см і загортаємо його в відбиту м’якоть дуже щільно. Якщо основна заготівля досить велика, додавати відбиту малу частину філе не потрібно. Коли ж шматок вийшов не дуже широким і довгим, слід спочатку накрити заморожену начинку відбитим малим філе і тільки потім загорнути напівфабрикат в основну відбивну.

  • У глибокій тарілці віночком або звичайною виделкою збиваємо яйця з молоком до однорідної маси, насипаємо в окремі ємності сухарі і борошно.

  • Готові котлети паніруємо в борошні, потім в рідкій яєчної суміші і тільки потім в сухарях. Трохи притискаємо сухарі до продукту і знову обвалюємо їх у яєчної маси і хлібній крихті.
  • Розігріваємо олію в вогнетривкому посуді з вузьким дном, щоб його можна було взяти менше.
  • Смажимо у фритюрі до золотавої скоринки, виймаємо шумівкою в вогнетривку форму.

  • Накриваємо ємність кришкою або фольгою, доводимо до готовності в духовій шафі при температурі 200 градусів протягом 20 хвилин.

  • Подаємо котлети по-київськи, приготовані за класичним покроковим рецептом з будь-яким гарніром за смаком. Це може бути і овочевий салат, і картопляне пюре, і відварений рис з мороженими сумішами.

Котлета по-київськи для ледачих

Так як з цілими грудками мало хто хоче возитися, та й коштують вони набагато дорожче всієї курки, пропонуємо використовувати для приготування котлет по-київськи звичайний фарш. Класичним цей покроковий рецепт не назвеш, але все одно виходить дуже смачно.

Інгредієнти:

  • 1 кг курячого філе;
  • 3 курячих яйця;
  • 300 г вершкового масла;
  • невеликий пучок свіжого кропу або петрушки;
  • 1/2 середнього лимона;
  • 3-4 часникових зубчиків;
  • 200-300 г білих панірувальних сухарів;
  • кухонна сіль і мелений перець – за смаком.

Приготування:

  • Чайну ложку без гірки солі розчиняємо в столовій ложці гарячої води.
  • Змішуємо м’яке вершкове масло з 1 ст. л. свіжого лимонного соку. Сюди ж відправляємо половину розчавленого в пресі часнику.

  • Дрібно шаткуємо промиту, суху зелень, заправляємо її столовою ложкою приготованого сольового розчину.
  • Змішуємо всі компоненти начинки в одному посуді, скачуємо в порційні шматочки. Краще всього проводити цю маніпуляцію руками, змазаними в рослинній олії. Приблизна вага кожної скибочки не повинен перевищувати 30 грам. Підготовлену начинку відправляємо в морозильну камеру на півгодини.

  • Подрібнюємо в м’ясорубці м’ясо. До речі, замість курячого можна використовувати будь-яке інше пісне м’ясо – індичку, свинину або телятину.
  • Заправляємо отриману масу залишками часникової маси, яйцем і улюбленими прянощами. Ретельно вимішуємо і відбиваємо фарш в глибокій мисці.

  • Яйця розбиваємо в окремому посуді віночком, насипаємо в окремі тарілочки борошно і панірувальні сухарі.
  • Виймаємо з холодильника начинку, змочуємо водою руки і формуємо котлети з фаршу і застиглого масла. Для цього щільним коржем викладаємо фарш на долоньку, на середину покласти начинку і загортаємо в основу овальний конвертик.

  • Ретельно обвалюємо котлету по-київськи у борошні, потім у збитих яйцях і панірувальних сухарях. Трохи притискаємо паніровку з усіх боків і знову відправляємо заготівлю яйця і сухарі.

  • Обсмажуємо до рум’яної скоринки. Викладаємо котлети на тарілочку з паперовими рушниками, щоб вбрався зайвий жир.

  • Подаємо блюдо з гарніром з будь-якої каші, тушкованим овочевим рагу або картопляним пюре.

Завдяки добірці класичних покрокових рецептів з фото з приготування котлет по-київськи, можна порадувати своїх гостей вишуканим ресторанним частуванням.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь