Фунчозу називають «скляним локшиною», так як її готують з рисового крохмалю, але не з борошна. А що стосується рецептів з рисовою локшиною, то в домашніх умовах можна приготувати різні страви.
Фунчоза з куркою і овочами
Рецептів приготування з фунчозой дуже багато. Так, в домашніх умовах з рисовою локшиною можна зварити суп, зробити салати або ось таке смачне блюдо з куркою і овочами.
Інгредієнти:
- 2 курячих філе;
- 1 цибулина;
- 1 солодкий перець;
- 1 помідор;
- 1 огірок;
- сіль і перець за смаком;
- соєвий соус за смаком;
- рослинна олія;
- часник, зелень, кунжут.
Приготування:
- Філе птиці нарізаємо невеликими кубиками.
- Цибулю шаткуємо тонкими півкільцями.
- Солодкий перець очищаємо від насіння і ріжемо соломкою.
- Помідори нарізаємо смужками або кубиками.
- Огірки також ріжемо довгими смужками.
- Зелень подрібнюємо.
- До золотавості обсмажуємо кунжут на сухій сковороді.
- На сковороді з рослинною олією обсмажуємо шматочки курячого м’яса, а потім по черзі додаємо цибулю, перець і томати.
- М’ясо з овочами солимо, перчимо, поливаємо соєвим соусом, перемішуємо і тушкуємо до готовності.
- Фунчозу заливаємо окропом і залишаємо на 5-6 хвилин.
- Після з рисової локшини зливаємо воду і робимо надрізи прямо ножицями, щоб фунчозу було зручно їсти.
- До локшини викладаємо м’ясо з овочами, огірок, також додаємо зелень, подрібнений на дрібній тертці часник і кунжут.
- Все добре перемішуємо, даємо страві трохи часу настоятися і подаємо до столу.
Фунчоза – досить примхлива локшина, тому важливо не перетримати її в окропі, інакше вона розм’якне і зіпсує все блюдо.
Холодний салат з фунчозою
У домашніх умовах з фунчозой можна зробити найрізноманітніші салати. Пропонуємо один з рецептів приготування закуски, смак якої нікого не залишить байдужим.
Інгредієнти:
- фунчоза;
- болгарський перець;
- гриби;
- свіжий огірок;
- морква;
- 3 яйця;
- кінза (кріп);
- часник;
- кунжут.
Для заправки:
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 ст. л. оцту;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 2 ст. л. кунжутної олії.
Приготування:
- Солодкий перець очищаємо від насіння і білих перегородок, нарізаємо тонкою соломкою.
- Також тонко подрібнюємо свіжий огірок і моркву, якщо є терка для корейських салатів, використовуємо її.
- Тонкими пластинами ріжемо гриби.
- На дрібній тертці натираємо очищені зубчики часнику.
- Зелень промиваємо і намагаємося якомога дрібніше її нашаткувати.
- Моркву солимо і підсипаємо трохи цукру, мнемо руками, щоб овоч дав сік і став м’якшим.
- У миску розбиваємо яйця, підсипаємо сіль і розмішуємо віночком, але не збиваємо.
- На сковороді розігріваємо трохи олії, виливаємо яєчну суміш і печемо млинець з двох сторін.
- Тепер у цій же сковороді розігріваємо ще трохи масла, обсмажуємо гриби протягом 2-3 хвилин на сильному вогні.
- Після, як на фото, робимо лунку, викладаємо часник, через 20-30 секунд відправляємо моркву і слідом солодкий перець, перемішуємо, смажимо 2-3 хвилини і знімаємо з вогню.
- Фунчозу заливаємо окропом, чекаємо на 3 хвилини, після воду зливаємо і залишаємо локшину в друшляку, щоб з неї стекла вся рідина.
- Яєчний млинець ділимо на кілька частин і нарізаємо тонкою соломкою.
- У миску з фунчозой кладемо обсмажені гриби з овочами, огірок, яєчний млинець, часник і зелень, все перемішуємо.
- Для заправки в невелику мисочку висипаємо сіль, вливаємо оцет, олію і соєвий соус. Всі добре розмішуємо і заправляємо салат.
Такий салат можна подати як у холодному, так і в гарячому вигляді. Перед подачею посипаємо кунжутним насінням, а тим, хто любить погостріше, у закуску можна покласти трохи подрібненого перцю чилі.
Гаряча фунчоза
Пропонуємо ще один рецепт приготування фунчози в домашніх умовах, яку можна подати в якості гарячого блюда. Тут також використовуються овочі, з яким рисова локшина чудово поєднується.
Інгредієнти:
- 50 г фунчози;
- ¼ Кабачка;
- 1 огірок;
- ½ Стебла селери;
- 1 морква;
- ½ Солодкого перцю;
- 1 зубчик часнику;
- копчена паприка;
- червоний і чорний перець;
- імбир, сіль;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- ¼ Склянки соєвого соусу.
Приготування:
- У миску з окропом опускаємо рисову локшину, накриваємо і залишаємо на 10 хвилин, але не довше, інакше фунчоза просто розм’якне.
- Тонкими довгими смужками нарізаємо кабачок, якщо овоч молодий, то шкірку не зчищаємо.
- Також ріжемо соломкою огірок. Для подрібнення тертку краще не використовувати, інакше нарізка вийде занадто тонкою, і овочі просто розваряться при гасінні.
- Тепер подібним чином ріжемо моркву, селеру і очищений від насіння солодкий перець. Дрібно кришимо часник.
- У невеликій піалі чорний перець змішуємо з червоним і копченої паприкою.
- Відкидаємо На сито фунчозу, щоб з неї стекла зайва рідина.
- На сковороді розігріваємо зовсім трохи олії і злегка обсмажуємо часник.
- Після нього відправляємо всі овочі і тушкуємо під кришкою протягом 7 хвилин.
- Потім підсипаємо спеції, перемішуємо і викладаємо фунчозу.
- Поливаємо все соєвим соусом, перемішуємо, тушкуємо пару хвилин і в кінці додаємо дрібно посічену зелень.
- Готову страву подаємо до столу, посипаємо насінням кунжуту.
Фунчоза може бути різної товщини. Зустрічаються як товсті так і тонкі нитки, тому рисову локшину завжди краще варити згідно інструкції.
Гострий тайський салат з фунчозой і креветками
Тайський салат з фунчозой – це ситне і дуже смачне блюдо, яке легко і просто приготувати за представленим рецептом в домашніх умовах. Закуска виходить настільки оригінальною, що її можна подати навіть на святковий стіл.
Інгредієнти:
- 140 г кальмарів;
- 200 г креветок;
- 90 г фаршу;
- 80 г фунчози;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- пучок кінзи;
- 3 стебла зеленої цибулі;
- 70 г селери;
- 200 г помідорів;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 3 мл лимонного соку;
- 30 г цукру;
- 1 перець чілі;
- 12 г часнику;
- 3 ст. л. рибного соусу.
Приготування:
- Запарюємо локшину буквально на пару хвилин, після відкидаємо на сито, добре струшуємо з неї воду і перекладаємо в миску. Щоб фунчозу було зручно є в салаті, розрізаємо її прямо ножицями.
- Після в сотейник з киплячою водою засипаємо очищені сирі креветки, варимо їх буквально пару хвилин і викладаємо на локшину.
- В цій же воді відварюємо протягом хвилини нарізані кальмари кільцями, перекладаємо в миску з локшиною і креветками.
- Тепер з сотейника забираємо воду, трохи залишаємо. Вливаємо соєвий соус і засипаємо курячий або свинячий фарш. Готуємо так само 1-2 хвилини.
- Після м’ясо разом з бульйоном відправляємо до решти інгредієнтів.
- Для приготування заправки в ступку кладемо зубчики часнику, подрібнений перець чилі і стебла кінзи.
- Вміст ступки перетираємо, а потім всипаємо цукор і ще раз все подрібнюємо.
- Вливаємо лимонний сік і рибний соус, все добре розмішуємо.
- Селеру подрібнюємо невеликими шматочками.
- Шаткуємо соломкою ріпчасту і зелену цибулю.
- Тонкими часточками подрібнюємо помідор.
- У кінзи прибираємо стебла, а що залишилися листочки нарізаємо.
У миску з овочами і зеленню відправляємо локшину з морепродуктів і м’ясним фаршем, вливаємо заправку і добре перемішуємо. Подаємо готову страву, як в Азії – на одній великій тарілці.
Фунчоза зі свининою та овочами
Фунчоза чудово поєднується з будь-яким м’ясом, так і з різними овочами, тому в домашніх умовах можна придумати свої рецепти приготування смачних страв. Але зараз ми пропонуємо спробувати локшину зі свининою.
Інгредієнти:
- 100 г фунчози;
- 100 г свинини;
- 4 печериці;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 солодкий перець;
- 4 листи пекінської капусти;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
- Фунчозу заливаємо гарячою водою і далі діємо згідно інструкції на упаковці.
- Четвертинками кілець шаткуємо цибулю ріжемо соломкою моркву і відправляємо овочі на розігріту з маслом сковороду.
- Поки цибулю і моркву обсмажуються, тонкими смужками нарізаємо свинину і викладаємо до овочів, перемішуємо і продовжуємо смажити.
- Тонкими пластинами ріжемо печериці і також пластинами подрібнюємо часник.
- Соломкою ріжемо солодкий перець, який попередньо очищаємо від насіння і всіх перегородок.
- Гриби з часником висипаємо в сковороду до решти інгредієнтів, перемішуємо.
- Шаткуємо соломкою пекінську капусту.
- У сковороду вливаємо соєвий соус, додаємо трохи солі і спецій, перемішуємо.
- Додаємо капусту з перцем, тушкуємо ще пару хвилин.
- Тепер викладаємо локшину, перемішуємо, витримуємо на вогні під кришкою ще хвилину і подаємо страву до столу.
Рада! Якщо фунчозу потрібно буде відварити, то на 100 г локшини беремо 1 л води, а ось у воду можна додати трохи олії, щоб локшина не злипалися.
Японський салат «Харусаме»
Харусаме – це не тільки назва локшини, але і дуже смачний японський салат. Таке блюдо з фунчозой підходить для повсякденного і святкового застілля. Рецепт приготування в домашніх умовах досить простий.
Інгредієнти:
- 50 г фунчози;
- 2 яйця;
- 100 г огірків;
- 100 г курячої грудки;
- 30 г зеленої цибулі;
- ½ Перцю чилі;
- 1-2 ч. л. кунжуту.
Для заправки:
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 1 ст. л. кунжутної олії;
- 1 ст. л. цукру.
Приготування:
- Згідно інструкції на упаковці, готуємо локшину. Якщо потрібно відварити, то опускаємо фунчозу в киплячу воду на 2 хвилини, після відразу відкидаємо на сито.
- У миску розбиваємо яйця, злегка їх підсолюємо, збовтуємо і виливаємо яєчну суміш на розігріту сковороду.
- Сковороду злегка змащуємо маслом і смажимо яєчний омлет з двох сторін.
- Фунчозу ріжемо, так як вона дуже довга, і є її в такому вигляді незручно, перекладаємо відразу в миску.
- Відварену грудинку птиці нарізаємо смужками і викладаємо в миску з локшиною.
- Додаємо свіжий огірок, який також ріжемо тонкою соломкою.
- Смужками подрібнюємо зелений лук і кладемо в миску.
- Перець чилі подрібнюємо (можна прямо з зернами, якщо ви любите гострі страви).
- Омлетний млинець звертаємо трубочкою і ріжемо соломкою — виходить така яєчна локшина, яку також перекладаємо в миску.
- Для заправки в піалу з соєвим соусом вливаємо олію кунжуту і сік лимона, всипаємо цукор і розмішуємо до повного його розчинення.
Тепер в салат висипаємо кунжут, трохи залишаємо для подачі, вливаємо заправку і все перемішуємо. Викладаємо салат на велике блюдо і зверху присипаємо залишилися насінням кунжуту.
Такі рецепти приготування з фунчозой дозволять вам в домашніх умовах урізноманітнити повсякденний або святковий стіл. Але пам’ятайте, що до відварювання локшини потрібно підійти дуже серйозно, адже якщо її недоварити, то вона буде прилипати до зубів, а якщо переварити, то просто розкисне.