Правильно запікати продукти в духовій шафі не складно, якщо знати точний час і температуру запікання, тому в цій статті ми детально розглянемо, скільки часу і при якій температурі потрібно запікати різні продукти (м’ясо, рибу, овочі, фрукти), щоб вони приготувалися, були смачними і не пригорали в процесі приготування.
На замітку: після кожної таблиці вказані важливі рекомендації з приготування кожного виду продуктів, не залежно від способу його запікання (у відкритому вигляді на деку, в рукаві, в фользі і т. д.).
Таблиця: «Скільки по часу і при якій температурі запікати м’ясо в духовці»
Назва продукту | Температура запікання, °С | Час запікання, в хвилинах |
Свинина (цілісним шматком, вагою 1 кг) у фользі або рукаві | 180 °С | 90 хвилин |
Свинина (нарізаний шматочками) на деку | 180 °С | 35-40 хвилин |
Відбивні зі свинини | 180 °С | 25-30 хвилин |
Шашлик зі свинини в духовці (на шпажках) | 250 °С | 15-20 хвилин |
Яловичина (цілісним шматком вагою 1 кг) | 200 °С | 120 хвилин |
Телятина (цілісним шматком вагою 1 кг) | 200 °С | 100-120 хвилин |
Котлети (фарш зі свинини, яловичини або змішаний) | 180 °С | 30 хвилин |
Баранина (цілісним шматком вагою 1 кг) | 180 °С | 90 хвилин |
Баранина (невеликими шматочками) | 180 °С | 30 хвилин |
Кролик (цілісна тушка вагою 1 кг) | 180 °С | 90 хвилин |
Курка (цілком, вагою 1 кг) | 190 °С | 60 хвилин |
Курча (цілком, вагою 1 кг) | 190 °С | 50 хвилин |
Курячі стегна або гомілки | 190 °С | 45-60 хвилин |
Курячі стегенця | 190 °С | 60 хвилин |
Куряче філе (грудки) | 190 °С | 45 хвилин |
Індичка (ціла тушка, вагою 1 кг) | 180-200 °С | 60 хвилин |
Філе індички | 200 °С | 60 хвилин |
Качка (ціла тушка, вагою 1 кг) | 200 °С | 60 хвилин |
Качка (оброблена шматочками) | 190-200 °С | 60-90 хвилин |
Гусак (ціла тушка, вагою 3-3,5 кг) | 200 °С | 90-120 хвилин |
Перепел (цілісна тушка) | 180 °С | 40 хвилин |
Температура і час запікання м’яса багато в чому залежить від того, цільним шматком запікається м’ясо або розділене на невеликі шматочки, а також від виду м’яса і його попередньої обробки (наприклад, маринування, в результаті якого час запікання може зменшитися).
Приклад розрахунку по таблиці: ціла курка в середньому важить не менше 1,5 кг, тому час її запікання = 1,5-2 години (у таблиці вказано час запікання 60 хвилин на 1 кг ваги тушки).
Також важливо враховувати особливості кожного рецепту. При запіканні м’яса великими цільними шматками в процесі приготування температура запікання може регулюватися (наприклад, перші 60 хвилин м’ясо запікається при температурі 180 градусів у фользі, після чого фольга розкривається і м’ясо запікають при температурі 200-220 градусів протягом 30 хвилин, при цьому через кожні 10-15 хвилин перевертають шматок на інший бік, щоб воно підрум’янилося і вийшло з смачною скоринкою).
Таблиця: «Скільки часу і при якій температурі запікати рибу в духовці»
Назва продукту | Температура запікання, °С | Час запікання, в хвилинах |
Короп або сазан (ціла риба вагою 1 кг) | 180 °С | 50 хвилин |
Товстолобик (ціла риба вагою 1 кг) | 180 °С | 30 хвилин |
Щука (ціла риба вагою 1 кг) | 180 °С | 30 хвилин |
Судак (ціла риба вагою 1 кг) | 180 °С | 15-20 хвилин |
Сом (ціла риба вагою 1 кг) | 180 °С | 40 хвилин |
Сом (ціла риба вагою до 1 кг) | 180 °С | 20-25 хвилин |
Лящ (ціла риба вагою 1 кг) | 200 °С | 60 хвилин |
Тріска (тушка цілком) | 180 °С | 30-35 хвилин |
Сьомга (тушка цілком) | 180 °С | 30-35 хвилин |
Сьомга (стейк) | 160-170 °С | 25 хвилин |
Форель (цілком) | 180 °С | 30-35 хвилин |
Горбуша (цілком) | 180 °С | 30 хвилин |
Минтай (цілком) | 180 °С | 30-35 хвилин |
Хек (цілком) | 180 °С | 35 хвилин |
Камбала (цілком) | 160 °С | 30-35 хвилин |
Оселедець (цілком) | 180-200 °С | 30-35 хвилин |
Скумбрія (цілком) | 190-200 °С | 40 хвилин |
Дорадо (цілком) | 200 °С | 20-25 хвилин |
Тілапія (цілком) | 200 °С | 35-40 хвилин |
Пангасіус (цілком) | 180 °С | 30 хвилин |
Пеленгас (цілком) | 200 °С | 40 хвилин |
Мойва | 180 °С | 25-30 хвилин |
Путасу (цілком) | 180 °С | 40 хвилин |
Сібас (цілком) | 180 °С | 30 хвилин |
Незалежно від виду запеченої риби (річкова або морська), час запікання залежить від розміру (в таблиці наведено дані, скільки запікати рибу певної ваги, якщо риба велика, необхідно збільшувати час готування). Приміром, якщо риба вагою 1 кг запікається 1 годину, то більш крупний екземпляр вагою 1,5 кг необхідно запікати 1,5 години в духовці.
У середньому рибу запікають в духовій шафі при температурі 180-200 градусів за Цельсієм.
Перевірити готовність риби можна за допомогою невеликого надрізу ножем, якщо виступає світла біла рідина – риба готова, якщо кров або сукровиця (каламутна рідина з кров’ю), то риба ще не встигла приготуватися і необхідно збільшити час її приготування.
Таблиця: «Скільки хвилин і при якій температурі запікати овочі і фрукти в духовці»
Назва продукту | Температура запікання, °С | Час запікання, в хвилинах |
Яблука | 180 °С | 15 хвилин |
Груші | 180 °С | 15 хвилин |
Банани | 180 °С | 20-25 хвилин |
Картопля в мундирі | 180 °С | 40 хвилин |
Картопля (нарізана кружечками або часточками) | 180 °С | 25-30 хвилин |
Буряк (цілком в рукаві або фользі) | 180 °С | 60 хвилин |
Помідори | 180 °С | 15 хвилин |
Баклажани | 190-200 °С | 15-20 хвилин |
Кабачки (нарізані шматочками) | 200 °С | 20 хвилин |
Гарбуз | 180 °С | 20-25 хвилин |
Кукурудза | 200 °С | 35-40 хвилин |
Перець болгарський | 200 °С | 15 хвилин |
Броколі | 180 °С | 25 хвилин |
Капуста цвітна | 180 °С | 20 хвилин |
Капуста брюссельська | 190-200 °С | 40 хвилин |
На відміну від м’ясних продуктів, час приготування овочів і фруктів в духовці значно менше, при цьому важливо дотримувати оптимальну температуру і час приготування, щоб вони встигли пропектися, але не перетримувати в духовці.
На закінчення, сподіваємося Вам будуть корисні ці кулінарні таблиці і надалі Ви зможете швидко знаходити, скільки і як правильно запікати продукти в духовці, а також до якої температури розігрівати духовку перед запіканням. Свої відгуки та корисні поради, при якій температурі і скільки часу запікати продукти, залишаємо у коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.