Скільки і при якій температурі запікати продукти в духовці?

Правильно запікати продукти в духовій шафі не складно, якщо знати точний час і температуру запікання, тому в цій статті ми детально розглянемо, скільки часу і при якій температурі потрібно запікати різні продукти (м’ясо, рибу, овочі, фрукти), щоб вони приготувалися, були смачними і не пригорали в процесі приготування.

На замітку: після кожної таблиці вказані важливі рекомендації з приготування кожного виду продуктів, не залежно від способу його запікання (у відкритому вигляді на деку, в рукаві, в фользі і т. д.).

Таблиця: «Скільки по часу і при якій температурі запікати м’ясо в духовці»

Назва продуктуТемпература запікання, °СЧас запікання, в хвилинах
Свинина (цілісним шматком, вагою 1 кг) у фользі або рукаві180 °С90 хвилин
Свинина (нарізаний шматочками) на деку180 °С35-40 хвилин
Відбивні зі свинини180 °С25-30 хвилин
Шашлик зі свинини в духовці (на шпажках)250 °С15-20 хвилин
Яловичина (цілісним шматком вагою 1 кг)200 °С120 хвилин
Телятина (цілісним шматком вагою 1 кг)200 °С100-120 хвилин
Котлети (фарш зі свинини, яловичини або змішаний)180 °С30 хвилин
Баранина (цілісним шматком вагою 1 кг)180 °С90 хвилин
Баранина (невеликими шматочками)180 °С30 хвилин
Кролик (цілісна тушка вагою 1 кг)180 °С90 хвилин
Курка (цілком, вагою 1 кг)190 °С60 хвилин
Курча (цілком, вагою 1 кг)190 °С50 хвилин
Курячі стегна або гомілки190 °С45-60 хвилин
Курячі стегенця190 °С60 хвилин
Куряче філе (грудки)190 °С45 хвилин
Індичка (ціла тушка, вагою 1 кг)180-200 °С60 хвилин
Філе індички200 °С60 хвилин
Качка (ціла тушка, вагою 1 кг)200 °С60 хвилин
Качка (оброблена шматочками)190-200 °С60-90 хвилин
Гусак (ціла тушка, вагою 3-3,5 кг)200 °С90-120 хвилин
Перепел (цілісна тушка)180 °С40 хвилин

Температура і час запікання м’яса багато в чому залежить від того, цільним шматком запікається м’ясо або розділене на невеликі шматочки, а також від виду м’яса і його попередньої обробки (наприклад, маринування, в результаті якого час запікання може зменшитися).

Приклад розрахунку по таблиці: ціла курка в середньому важить не менше 1,5 кг, тому час її запікання = 1,5-2 години (у таблиці вказано час запікання 60 хвилин на 1 кг ваги тушки).

Також важливо враховувати особливості кожного рецепту. При запіканні м’яса великими цільними шматками в процесі приготування температура запікання може регулюватися (наприклад, перші 60 хвилин м’ясо запікається при температурі 180 градусів у фользі, після чого фольга розкривається і м’ясо запікають при температурі 200-220 градусів протягом 30 хвилин, при цьому через кожні 10-15 хвилин перевертають шматок на інший бік, щоб воно підрум’янилося і вийшло з смачною скоринкою).

Таблиця: «Скільки часу і при якій температурі запікати рибу в духовці»

Назва продуктуТемпература запікання, °СЧас запікання, в хвилинах
Короп або сазан (ціла риба вагою 1 кг)180 °С50 хвилин
Товстолобик (ціла риба вагою 1 кг)180 °С30 хвилин
Щука (ціла риба вагою 1 кг)180 °С30 хвилин
Судак (ціла риба вагою 1 кг)180 °С15-20 хвилин
Сом (ціла риба вагою 1 кг)180 °С40 хвилин
Сом (ціла риба вагою до 1 кг)180 °С20-25 хвилин
Лящ (ціла риба вагою 1 кг)200 °С60 хвилин
Тріска (тушка цілком)180 °С30-35 хвилин
Сьомга (тушка цілком)180 °С30-35 хвилин
Сьомга (стейк)160-170 °С25 хвилин
Форель (цілком)180 °С30-35 хвилин
Горбуша (цілком)180 °С30 хвилин
Минтай (цілком)180 °С30-35 хвилин
Хек (цілком)180 °С35 хвилин
Камбала (цілком)160 °С30-35 хвилин
Оселедець (цілком)180-200 °С30-35 хвилин
Скумбрія (цілком)190-200 °С40 хвилин
Дорадо (цілком)200 °С20-25 хвилин
Тілапія (цілком)200 °С35-40 хвилин
Пангасіус (цілком)180 °С30 хвилин
Пеленгас (цілком)200 °С40 хвилин
Мойва180 °С25-30 хвилин
Путасу (цілком)180 °С40 хвилин
Сібас (цілком)180 °С30 хвилин

Незалежно від виду запеченої риби (річкова або морська), час запікання залежить від розміру (в таблиці наведено дані, скільки запікати рибу певної ваги, якщо риба велика, необхідно збільшувати час готування). Приміром, якщо риба вагою 1 кг запікається 1 годину, то більш крупний екземпляр вагою 1,5 кг необхідно запікати 1,5 години в духовці.

У середньому рибу запікають в духовій шафі при температурі 180-200 градусів за Цельсієм.

Перевірити готовність риби можна за допомогою невеликого надрізу ножем, якщо виступає світла біла рідина – риба готова, якщо кров або сукровиця (каламутна рідина з кров’ю), то риба ще не встигла приготуватися і необхідно збільшити час її приготування.

Таблиця: «Скільки хвилин і при якій температурі запікати овочі і фрукти в духовці»

Назва продуктуТемпература запікання, °СЧас запікання, в хвилинах
Яблука180 °С15 хвилин
Груші180 °С15 хвилин
Банани180 °С20-25 хвилин
Картопля в мундирі180 °С40 хвилин
Картопля (нарізана кружечками або часточками)180 °С25-30 хвилин
Буряк (цілком в рукаві або фользі)180 °С60 хвилин
Помідори180 °С15 хвилин
Баклажани190-200 °С15-20 хвилин
Кабачки (нарізані шматочками)200 °С20 хвилин
Гарбуз180 °С20-25 хвилин
Кукурудза200 °С35-40 хвилин
Перець болгарський200 °С15 хвилин
Броколі180 °С25 хвилин
Капуста цвітна180 °С20 хвилин
Капуста брюссельська190-200 °С40 хвилин

На відміну від м’ясних продуктів, час приготування овочів і фруктів в духовці значно менше, при цьому важливо дотримувати оптимальну температуру і час приготування, щоб вони встигли пропектися, але не перетримувати в духовці.

На закінчення, сподіваємося Вам будуть корисні ці кулінарні таблиці і надалі Ви зможете швидко знаходити, скільки і як правильно запікати продукти в духовці, а також до якої температури розігрівати духовку перед запіканням. Свої відгуки та корисні поради, при якій температурі і скільки часу запікати продукти, залишаємо у коментарях до цієї статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь