Скільки і як варити гарбуз?

як варити грабуз

Варений гарбуз – надзвичайно корисний і смачний овоч, який можна використовувати, як готовою блюдо (є шматочками або зробити пюре), а також як один з основних інгредієнтів при приготуванні різних каш, рагу, супів, тому в даній статті постараємося розібратися, скільки часу і як правильно варити гарбуз в каструлі для різних цілей.

Скільки варити гарбуз до готовності?

Час варки гарбуза залежить від його подальшого використання, наприклад, нарізаний кубиками гарбуз треба варити менше, якщо він використовується, як готова страву або для каші, чим при варінні гарбуза для дитячого пюре. Розглянемо детальніше, скільки хвилин треба варити гарбуз:

  • Скільки варити гарбуз шматочками? Нарізаний невеликими шматочками гарбуз необхідно варити в середньому 25 хвилин до готовності (якщо стала м’якою і легко протикається ножем або виделкою, значить готовий).
  • Скільки варити гарбуз для дитячого пюре? Для приготування пюре дитині гарбуз треба варити довше – в середньому 30-35 хвилин, щоб він добре розварився, після чого з нього легко можна зробити пюре блендером.
  • Скільки варити заморожений гарбуз? Заморожений гарбуз шматочками необхідно варити стільки ж, як і свіжий – від 20 до 30 хвилин.
  • Скільки потрібно варити гарбуз в мультиварці? В мультиварці гарбуз можна приготувати за 20 хвилин (в режимі «Випічка» або «Варка на пару»).

На замітку: гарбуз витягнутої форми і невеликих розмірів найчастіше більш солодка і добре розварюється при варінні (підходить для приготування пюре з гарбуза), а великий гарбуз округлої форми частіше використовується для приготування каші з гарбузом.

Дізнавшись, скільки часу варити гарбуз, розглянемо далі, як його правильно варити в каструлі, щоб він вийшов смачним, ароматним і м’яким.

Як варити гарбуз шматочками в каструлі?

Варка гарбуза в каструлі завжди проходить в однаковій послідовності, незалежно для чого він вариться (для каші, як готову страву шматочками або для приготування гарбузового пюре). Розглянемо докладніше, як правильно зварити гарбуз в каструлі:

Інгредієнти
Порції: +4
На порцію
Калорії: 20 ккал
Кроки
30 хвДрук
  • Першим ділом готуємо гарбуз до варіння: відрізаємо необхідну кількість (якщо гарбуз великий), вичищаємо зсередини насіння з м’якоттю, акуратно зрізаємо шкірку і нарізаємо на шматочки (кубики розміром 2-3 см).
  • Вибираємо каструлю відповідного розміру і наливаємо в неї чисту воду (води повинно бути в 1,5-2 рази більше, ніж гарбуза) і на великому вогні доводимо воду до кипіння.
  • Додаємо в закипілу воду сіль (1 чайна ложка на 1 літр води) і кладемо підготовлену порізану на шматочки гарбуз.
  • Після повторного закипання води в каструлі, зменшуємо вогонь на мінімум (вода не повинна сильно кипіти), прикриваємо каструлю кришкою і варимо шматочки гарбуза приблизно 20-25 хвилин до готовності. Перевірити, зварилася гарбуз або немає, можна проткнувши будь шматочок ножем або виделкою (якщо вона м’яка і легко протикається, значить вже зварилася).
  • Використовуючи друшляк зливаємо воду, зварені шматочки гарбуза перекладаємо в тарілку і додаємо шматочок вершкового масла.

На замітку: щоб приготувати пюре з гарбуза для дитини, потрібно варити гарбуз в такій же послідовності, тільки довше (30-35 хвилин), щоб шматочки стали ніжними і м’якими, після чого з каструлі зливають воду і пюрирують гарбуз з допомогою блендера і перетирають пюре через сито.

У висновку до статті можна відзначити, варений гарбуз буде дуже корисний для дітей і дорослих, його легко можна зробити в домашніх умовах, при цьому він буде дуже смачним якщо навіть його відварити звичайними шматочками і їсти в такому вигляді. Свої відгуки та корисні поради, скільки і як варити гарбуз шматочками в каструлі до готовності, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь