Скільки і як варити крабів?

Час приготування: 15 хв

М’ясо вареного краба – смачний і корисний делікатес, який з легкістю можна самостійно приготувати в домашніх умовах. У цій статті розглянемо детальніше, скільки часу і як правильно варити крабів, щоб м’ясо повністю сварилася і не вийшло гумовим.

Скільки варити крабів в каструлі

Час варіння краба залежить від його розміру, так, наприклад, дрібних крабів можна зварити всього за кілька хвилин, а великих особин доведеться варити не менше півгодини. Розглянемо детальніше, скільки потрібно варити крабів різних розмірів в каструлі:

  • Скільки варити маленьких крабів (наприклад, чорноморських)? Дрібних за розміром крабів в середньому варять 7 хвилин після закипання води в каструлі.
  • Скільки варити середніх за розміром крабів? Середніх за розміром крабів (0,5-1,5 кг) необхідно варити 10-15 хвилин після закипання води в каструлі.
  • Скільки варити краба, великого за розміром (наприклад, камчатського)? Великого краба (понад 1,5 кг) слід варити 30-40 хвилин після закипання води в каструлі.
  • Скільки часу варити м’ясо краба? М’яса краба варять у середньому 10-15 хвилин до готовності після закипання води в каструлі.
  • Скільки часу варити фаланги і клешні краба? Фаланги і клішні великих крабів в середньому варять 15-20 хвилин після закипання води, а клешні невеликих особин будуть готові за 7-10 хвилин.

На замітку: варено-морожених крабів червоного кольору варити не потрібно (вже зварені), їх досить розігріти (потримати в окропі 2-3 хвилини).

Дізнавшись, скільки часу варити крабів, розглянемо особливості їх варіння в домашніх умовах, щоб знати, як їх смачно приготувати.

Як варити крабів в домашніх умовах

Незалежно від того, який за розміром буде варитися краб (невеликий чорноморський, або великий камчатський), а також в якому вигляді він буде приготовано (цілком або будуть вариться одні клешні або фаланги), послідовність варіння не змінюється.

На замітку: важливо дотримуватися рекомендованого часу варіння крабів, так як якщо їх не доварити, є ризик харчового отруєння, а якщо переварити – м’ясо буде не таким смачним і стане «гумовим». Головною ознакою готовності крабів є яскраво червоний панцир, при цьому після варіння багато кухаря рекомендують перемістити крабів з окропу в крижану воду на 1-2 хвилини, щоб м’ясо швидко охололо і не переварилось.

  • Інгредієнти: краби свіжі – 0,5 кг, вода – 2,5 л, сіль – 2,5 ст. л., спеції (лавровий лист, перець чорний горошком).
  • Загальний час приготування: 15 хвилин, час підготовки: 5 хвилин, час приготування: 10 хвилин.
  • Калорійність: 96 калорій на 100 грам продукту).
  • Кухня: Європейська. Тип страви: морепродукти. Кількість порцій: 2.

Розглянемо простий класичний рецепт, за яким кожен може зварити краба в домашніх умовах, при цьому краб може бути живим або замороженим (цілим або обробити):

  1. Насамперед необхідно підібрати каструлю відповідного розміру і залити в неї холодну воду, використовуючи пропорції: на 1 кг краба беруть 5 літрів води.
  2. Ставимо каструлю на плиту і доводимо воду до кипіння.
  3. Додаємо морську сіль (1 столова ложка на 1 літр води), чорний перець горошком (2 горошини на 1 літри води), лавровий лист (1 штука на 1 літр води).
  4. У киплячу воду опускаємо краба (цілого або розділеного: клешні, фаланги), попередньо добре промивши його в холодній проточній воді. Після повторного закипання води в каструлі, зменшуємо вогонь (крабів варять на середньому вогні) і варимо краба від 7 до 40 хвилин (в залежності від його розміру).
  5. Звареного краба перекладаємо в крижану воду на 1-2 хвилини, після чого подаємо до столу (з крабовим м’ясом добре поєднується лимонний сік або спеціально приготовлені соуси).

На замітку: найкраще варити крабів в морській воді, але якщо її немає, можна використовувати звичайну воду з розчиненою в неї морською сіллю (або звичайної в крайньому випадку). У великий свіжих крабів перед варінням рекомендується видаляти слиз і зябра, виймаючи їх з панцира з боку черевця.

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як і скільки варити краба в домашніх умовах, можна швидко і смачно приготувати його в каструлі, при цьому не буде потрібно багато часу і сил. Свої відгуки та корисні поради, як зварити краба, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь