Курячий бульйон – одне з найбільш популярний перших страв, які можна приготувати в домашніх умовах, при цьому він ситний, легкий і рекомендується навіть хворим. Розглянемо докладніше, як і скільки варити курячий бульйон, щоб він вийшов прозорим, смачним і наваристим.
Скільки варити курячий бульйон
Тривалість варіння курячого бульйону залежить від того, з якої курки його варять (магазинна, домашня), а також, що використовується при варінні (ціла курка або окремі її частини). Розглянемо окремо, скільки потрібно варити бульйон з курки:
- Скільки варити бульйон з курки (цілої)? Якщо бульйон варити з магазинної курки (курча бройлера), то час варіння в середньому буде становити 60 хвилин після закипання води в каструлі, якщо з домашньої курки, то 2-3 години (залежить від віку курки, після 2х годин варіння потрібно перевіряти м’ясо на готовність).
- Скільки часу варити курячий бульйон з частин курки (крила, ніжки, грудки)? Бульйон з покупних курячих грудок на кістки (крил, ніг, стегон) в середньому варять 50-60 хвилин після закипання води в каструлі, філе вариться менше – 30-35 хвилин, ці ж частини домашньої курячої тушки в середньому варять на півгодини більше, ніж магазинної.
- Скільки варити курячий бульйон з супового набору? Бульйон з супового набору в середньому потрібно варити 55-60 хвилин після закипання води в каструлі.
- Скільки часу варити курячий бульйон з тельбуха? Бульйон з тельбуха (курячі шлунки, серце і т. д.) в середньому варять 1 годину після закипання води в каструлі.
Розглянувши, скільки потрібно варити курячий бульйон, розглянемо далі більш докладно сам процес його варіння, щоб знати, як приготувати смачний наваристий і прозорий бульйон з курки в домашніх умовах.
Як варити бульйон з курки
Основний секрет смачного наваристого бульйону – використання шматочків курячого м’яса на кістці (грудки на кістки, хребет, шийки, крила, стегна, ніжки), якщо ж потрібно більш легкий ненасичений бульйон з курки, то можна використовувати куряче філе, частини курки на кістки, але без шкіри, а також курячі тельбухи (шлунки, серце, печінка).
Зварити смачний суп або просто бульйон можна і з цілої курки, але в такому випадку істотно збільшується час варіння, при цьому м’ясо може провариться не рівномірно (краще при варінні обробити курку на частини, як мінімум на чотири). Розглянемо покроково, як правильно зварити курячий бульйон смачним і прозорим:
Відповіді на популярні питання по темі, як зварити курячий бульйон
- Який зварити суп на курячому бульйоні? На курячому бульйоні можна зварити безліч супів (гречаний, рисовий, з локшиною, борщ, капусняк і т. д.).
- З чого краще варити курячий бульйон (з якої частини курки)? Більш смачний і насичений бульйон виходить з частин курки з кістками (крильця, грудки на кістки, шийки, стегна, гомілки, суповий набір).
- Чи потрібно знімати з курки шкіру при варінні бульйону? Якщо з курки зняти шкіру перед варкою бульйон буде менш жирним, якщо залишити – більш наваристим.
- Чи потрібно зливати перший бульйон при варінні курки? Якщо перший бульйон при варінні курки не злити, підсумковий бульйон буде каламутним. Також, окрім прозорості, другий бульйон має ще одну перевагу: він більш корисний, так як в першому бульйоні залишаються можливі шкідливі речовини, які виварюються з курки на самому початку варіння (стосується покупних курей-бройлерів, які ростуть на добавках і антибіотиках).
- Якщо курка була заморожена, заздалегідь її розморожуємо при кімнатній температурі (краще не використовувати мікрохвильову піч, а також не починати варити бульйон з не відталого м’яса).
- Цілу курку розбираємо на кілька частин (якщо для варіння бульйону взяті грудки, ніжки або крила, то обробляти не потрібно). Якщо потрібна більш легкий курячий бульйон, то знімаємо з курки шкіру.
- Підготовлені частини курки ретельно промиваємо в холодній воді.
- Кладемо підготовлену курку в каструлю і заливаємо водою з розрахунку: 2-2,5 літра води на 1 курку, після чого доводимо воду в каструлі до кипіння на великому вогні.
- Після закипання, зливаємо перший бульйон (якщо основна мета – прозорий бульйон або суп у підсумку), попередньо діставши з нього курку, після чого заливаємо курку чистою водою і знову доводимо воду до кипіння на великому вогні.
- Після закипання води в каструлі важливо вчасно зменшимо вогонь, щоб вода не сильно кипіла і зібрати на поверхні води пінку, так як якщо цього вчасно не зробити, бульйон вийде більш каламутним.
- Очищаємо і кладемо в бульйон цілу цибулину і моркву, щоб бульйон був більш смачним. Варимо бульйон в середньому 1 година (час варіння курячого бульйону залежить від курки і її частин, з яких він вариться і зазначено на початку статті).
- Щоб бульйон був більш прозорим солити його краще в самому кінці варіння, а щоб куряче м’ясо вийшло більш смачним в бульйоні або супі, його краще посолити відразу ж після закипання води в каструлі. Під час варіння каструлю кришкою накривати не треба.
- За 10 хвилин до закінчення варіння в бульйон курки додавати сіль (якщо не додавали на початку варіння), лавровий лист, чорний перець горошком.
- Коли курка звариться і бульйон буде готовий, його можна додатково процідити через сито або марлю, діставши з нього до цього курку та овочі, після чого його можна приправити зеленню і подавати до столу.
На замітку: щоб курячий суп був наваристим, перший бульйон можна не зливати, досить вчасно знімати утворюється пінку на поверхні води.
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, скільки часу і як правильно варити бульйон з курки, ви зможете постійно готувати смачні супи, при цьому м’ясо в бульйоні буде повністю звареним, а сам бульйон прозорим і наваристим. Свої відгуки та корисні поради, як зварити курячий бульйон в каструлю, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.