Це слово походить від “кип’ятити” або “вирувати”. Значить, бульйони –це продукт, отриманий людиною, після кип’ятіння різноманітних продуктів у воді. Відвар, тобто. бульйони ділять на овочеві, м’ясні та рибні.

Овочеві готують з овочів і трав, зелені, коріння. Сюди йдуть морква, цибуля, часник, селера, букет гарні. Другі – на м’ясокістковій “базі”. Яловичина, свинина, баранина, птиця, дичина, кістки і м’ясо – все вариться на слабкому вогні до отримання наваристого, смачного і ароматного, «рідкого золота». Перший і другий можуть бути поєднані – вийде вишукано і багато. Третій вид готується з риби і обрізків, морепродуктів, панцирів молюсків і ракоподібних. Його можна уварити до густоти і сильного рибного запаху.

Бульйони бувають білими, жовтими і червоними. Білі – це рибні, курячі та овочеві. Другі – це ті, де коріння обсмажуються, а м’ясна частина використовується сирою. По-третє обсмажується кожен компонент, потім заливається водою і вариться-нудиться.

Їх використовують як легке рідке блюдо (додають відварене яйце, сухарики, готову локшину і зелень), як основа соусів (тут-то і потрібні наваристість і аромат, густота, прозорість). У домашній кулінарії це прекрасна рідина для перших страв. Суп на базі готового відвару економить час господині. Приготувавши його заздалегідь, у вільні години, господиня без поспіху отримає смачний супчик, борщ, щі і юшки.

Юшка грибна по закарпатськи з сухих грибів
60 хв160283
Як приготувати домашню юшку грибну по закарпатськи з сухих грибів український рецепт.
60 хв40710
Курячий бульйон – одне з найбільш популярний перших страв, які можна приготувати в домашніх умовах, при цьому він ситний, легкий і рекомендується навіть хворим.