Суп (від фр. soupe) – різновид рідких страв. Незважаючи на французьке походження слова, суп складно віднести до певної кухні світу.

Суп з’явився ще до нашої ери на Сході. В цілому, поширення страви пов’язано з появою посуду, в якій стало можливим готувати суп. Завдяки появі порцеляни, фаянсу і столових приладів суп став частиною раціону на півдні Європи в XV—XVI століттях. Широке поширення блюдо отримало лише до XVII-XVIII століття.

Головна характерна особливість супу полягає в тому, що страва наполовину складається з рідини. Друга основна риса – приготування за допомогою методу варіння (в основному, у воді). Третя характерна особливість – це єдиний смак страви, який створюється в ході комбінації певних продуктів. Причому, мова йде не просто про разом зварені продукти, а про цілісне блюдо, що створює загальну композицію, неповторний смак і аромат.

Цікаво, що в Київські Русі рідкі страви, що по суті є супами, до правління Петра I називали виключно юшками. З поширенням європейської культури слово “суп” поступово увійшло в ужиток і стало використовуватися не тільки для “заморських” перших страв, але і для місцевих.

Як приготувати суп

В даний час налічується не менше 150 видів супів. Вони класифікуються за різними підставами.

По температурі подачі супи ділять на гарячі (наприклад, борщ, капусняк і т.д.) і холодні (наприклад, окрошка, борщ). Є супи, які відносяться до обох груп, оскільки їх можна подавати як гарячими, так і холодними.

Далі супи класифікуються за основою, на якій варяться (наприклад, на квасі, молоці, розсолі і т.д.).

Наступною найважливішою характеристикою для підрозділу супу на види є основний компонент. Виділити його не завжди легко. Орієнтиром тут повинен служити основний смак. Так, можна виділити м’ясні супи, рибні супи, круп’яні супи, грибні супи і т. д.

За технологією приготування супи бувають прозорими (бульйон, вуха і т.д.), заправними (солянка, розсольник), загущеними, супами-пюре (гаспачо), обжарочнимі (шурпа), солодкими (фруктові), а також комбінованими.

Суп вважається першою стравою і подається в обід. До деяких супів “покладається” заправка – наприклад, наваристі щі і борщ не обходяться без сметани. Також до супу можуть подаватися грінки, зелень, лаваш, пироги, кулеб’яки і т. д.

Суп з брокколі на курячому бульйоні
1 год 25 хв4161
Ароматний наваристий суп на основі курячого бульйону, і в той же час легкий. У ньому велика кількість овочів, куряче м’ясо, запашні спеції – ідеальне
Крем-суп з брокколі і картоплі
60 хв40119
Картопля, додана в такий суп-пюре, забезпечує йому густу консистенцію і велику поживність. Також кладемо селеру для аромату і вершковий сир для ніжного смаку.
рецепт приготування супу з брокколі і печериць
55 хв4090
Додайте до брокколі трохи печериць – і суп-пюре проявить вже зовсім інший смак. Щоб посилити грибну нотку, печериці попередньо обсмажуємо.
суп-пюре з брокколі і шпинату
55 хв3097
Дуже корисний суп – просто джерело цінних речовин для організму. Готувати можна в будь-який час року: заморожені овочі ідеально підходять для такого супу.
Як приготувати смачний крем-суп з брокколі і кабачків
55 хв2072
Простий рецепт овочевого супу всього з трьох інгредієнтів – брокколі, кабачки і ріпчастої цибулі. Для ситості і смакових відтінків також додамо кедрові
Дуже смачний суп-пюре з брокколі з сиром
1 год 10 хв4074
Сир дуже добре гармонує з брокколі. У цьому рецепті додамо сир і в суп, і подамо до супу окремо трохи сирного соусу в якості прикраси – він добре...
1 год 5 хв2082
Брокколі – ідеальний продукт для дієтичного харчування. При своїй низькій калорійності вона містить величезну кількість вітамінів, мінералів, цінної клітковини.
1 год 30 хв40100
Ситний і поживний суп-пюре: до відвареної брокколі додаємо курку, сир і бульйон. “Пов’язуємо” інгредієнти ніжними вершками і пробиваємо блендером.
Крем-суп з брокколі і цвітної капусти
60 хв2088
Цікавий варіант страви для любителів кремових супів. Крім брокколі і цвітної капусти кладемо також фенхель – його характерний смак і аромат тільки прикрасить
35 хв4082
Тануча в роті текстура, густа консистенція, ніжний смак і пікантний аромат – таким виходить цей суп. Для густоти додамо трохи картоплі, для м’
суп-пюре з гарбуза з вершками і селерою
1 год 15 хв60111
Смачний і корисний гарбузовий крем-суп можна приготувати з додаванням селери. Порадуйте себе і близьких цікавим вітамінним обідом. Можна подавати з хлібом
суп-пюре з гарбуза з вершками і імбиром
1 год 40 хв60105
Щоб надати гарбузовому супу-пюре яскравий пряний аромат, додайте в нього корінь імбиру. Таке блюдо стане вишуканим рішенням для вашого обіду.
60 хв6089
Апетитний і смачний гарбузовий суп можна приготувати з вершками і куркою. Яскраве частування урізноманітнить ваше обіднє меню і приємно здивує близьких.
60 хв6074
Ніжний і ароматний гарбузовий крем-суп виходить з додаванням вершків і сиру. Подавайте поживне частування до обіду, прикрасивши свіжою зеленню.
рецепт крем-супу з гарбуза з вершками
1 год 20 хв60110
Традиційний гарбузовий крем-суп з вершками – це смачне і поживне блюдо для вашого обіду. Порадуйте себе і домашніх оригінальною кулінарною ідеєю.
Як приготувати вдома витягнуту локшину для лагмана
1 год 5 хв60112
І все ж найсмачніший лагман той, який приготований з домашньою локшиною. До речі, саме локшина є однією з особливостей цієї страви. В оригіналі вона повинна
1 год 50 хв40158
Цей спосіб приготування лагмана трошки відрізняється від усіх попередніх. Якщо до цього ми тушкували овочі і м’ясо, то тут ми все ж більше смажимо.
лагман з куркою і овочами
1 год 50 хв60168
Коли немає часу довго готувати червоне м’ясо або ви просто його не любите, на допомогу прийде лагман з куркою. Він готується набагато швидше, а виходить при цьому не.
лагман з бараниною в казані на багатті
2 год 25 хв70112
Ще один рецепт, де розписано, як самостійно приготувати локшину. Смачний, ароматний і ситний лагман на багатті – що може бути краще? Смак такої страви
лагман зі свинини з домашньою локшиною
2 год 25 хв60163
У цьому рецепті ви не тільки дізнаєтеся, як готувати лагман, але і познайомитеся з процесом приготування справжньої домашньої локшини. Багато часу це у