Суп (від фр. soupe) – різновид рідких страв. Незважаючи на французьке походження слова, суп складно віднести до певної кухні світу.

Суп з’явився ще до нашої ери на Сході. В цілому, поширення страви пов’язано з появою посуду, в якій стало можливим готувати суп. Завдяки появі порцеляни, фаянсу і столових приладів суп став частиною раціону на півдні Європи в XV—XVI століттях. Широке поширення блюдо отримало лише до XVII-XVIII століття.

Головна характерна особливість супу полягає в тому, що страва наполовину складається з рідини. Друга основна риса – приготування за допомогою методу варіння (в основному, у воді). Третя характерна особливість – це єдиний смак страви, який створюється в ході комбінації певних продуктів. Причому, мова йде не просто про разом зварені продукти, а про цілісне блюдо, що створює загальну композицію, неповторний смак і аромат.

Цікаво, що в Київські Русі рідкі страви, що по суті є супами, до правління Петра I називали виключно юшками. З поширенням європейської культури слово “суп” поступово увійшло в ужиток і стало використовуватися не тільки для “заморських” перших страв, але і для місцевих.

Як приготувати суп

В даний час налічується не менше 150 видів супів. Вони класифікуються за різними підставами.

По температурі подачі супи ділять на гарячі (наприклад, борщ, капусняк і т.д.) і холодні (наприклад, окрошка, борщ). Є супи, які відносяться до обох груп, оскільки їх можна подавати як гарячими, так і холодними.

Далі супи класифікуються за основою, на якій варяться (наприклад, на квасі, молоці, розсолі і т.д.).

Наступною найважливішою характеристикою для підрозділу супу на види є основний компонент. Виділити його не завжди легко. Орієнтиром тут повинен служити основний смак. Так, можна виділити м’ясні супи, рибні супи, круп’яні супи, грибні супи і т. д.

За технологією приготування супи бувають прозорими (бульйон, вуха і т.д.), заправними (солянка, розсольник), загущеними, супами-пюре (гаспачо), обжарочнимі (шурпа), солодкими (фруктові), а також комбінованими.

Суп вважається першою стравою і подається в обід. До деяких супів “покладається” заправка – наприклад, наваристі щі і борщ не обходяться без сметани. Також до супу можуть подаватися грінки, зелень, лаваш, пироги, кулеб’яки і т. д.

20 хв20
Холодний борщ по-литовськи досить популярний не тільки в Литві, і є різні варіанти зі зміною його інгредієнтів. Незмінними для такого борщу залишаються варений буряк і заливка овочевої нарізки.
1 год 10 хв30
Національні кухні світу мають багато рецептів холодних супів: окрошки, таратори, борщики, ботвіньї, холодники та інші. Варіантом легкого і освіжаючого супу для літнього столу може бути у вас холодний.
1 год 20 хв50
Литовський холодний борщ традиційно готується на жирному кефірі, але не всім кефір подобається. У цьому рецепті готуємо цей суп на сметані і воді. Наповнюючі інгредієнти залишаються такими ж,.
Холодний литовський борщ на кефірі
10 хв40
Класика холодного литовського борщу, або “шалтиборщая”, передбачає основою супу кефір, відварений, запечений або маринований буряк і додавання свіжого огірка, яєць і зелені.
Пісний суп-пюре з білих грибів з гречкою
50 хв80
Грибні супи ідеально підходять для пісного меню. Вони смачні і ароматні, цього цілком достатньо, щоб забезпечити сім’ї повноцінний обід. Доповнивши тарілочку першого парочкою
Суп з галушками з капусти
40 хв61287
Наш шлунок постійно страждає від неправильного харчування. Швидкі перекушування всухом’ятку викликають здуття, гастрити і нетравлення. Тому так важливо якомога частіше балувати
Суп з брокколі на курячому бульйоні
1 год 25 хв41231
Ароматний наваристий суп на основі курячого бульйону, і в той же час легкий. У ньому велика кількість овочів, куряче м’ясо, запашні спеції – ідеальне перша страва для обідньої...
Крем-суп з брокколі і картоплі
60 хв40160
Картопля, додана в такий суп-пюре, забезпечує йому густу консистенцію і велику поживність. Також кладемо селеру для аромату і вершковий сир для ніжного смаку. Якщо ви не любите страви...
рецепт приготування супу з брокколі і печериць
55 хв40172
Додайте до брокколі трохи печериць – і суп-пюре проявить вже зовсім інший смак. Щоб посилити грибну нотку, печериці попередньо обсмажуємо. Подавайте суп з пшеничними сухариками і зеленню –.
суп-пюре з брокколі і шпинату
55 хв30170
Дуже корисний суп – просто джерело цінних речовин для організму. Готувати можна в будь-який час року: заморожені овочі ідеально підходять для такого супу. За рахунок обсмаженого у вершковому.
Як приготувати смачний крем-суп з брокколі і кабачків
55 хв20144
Простий рецепт овочевого супу всього з трьох інгредієнтів – брокколі, кабачки і ріпчастої цибулі. Для ситості і смакових відтінків також додамо кедрові горішки, оливкову олію та італійські трави.
Дуже смачний суп-пюре з брокколі з сиром
1 год 10 хв40141
Сир дуже добре гармонує з брокколі. У цьому рецепті додамо сир і в суп, і подамо до супу окремо трохи сирного соусу в якості прикраси – він добре...
1 год 5 хв20115
Брокколі – ідеальний продукт для дієтичного харчування. При своїй низькій калорійності вона містить величезну кількість вітамінів, мінералів, цінної клітковини. Пропонуємо приготувати
1 год 30 хв40133
Ситний і поживний суп-пюре: до відвареної брокколі додаємо курку, сир і бульйон. “Пов’язуємо” інгредієнти ніжними вершками і пробиваємо блендером. Нічого складного –
Крем-суп з брокколі і цвітної капусти
60 хв20140
Цікавий варіант страви для любителів кремових супів. Крім брокколі і цвітної капусти кладемо також фенхель – його характерний смак і аромат тільки прикрасить капустяний суп.
35 хв40119
Тануча в роті текстура, густа консистенція, ніжний смак і пікантний аромат – таким виходить цей суп. Для густоти додамо трохи картоплі, для м’якості смаку – вершки. А щоб...
суп-пюре з гарбуза з вершками і селерою
1 год 15 хв60151
Смачний і корисний гарбузовий крем-суп можна приготувати з додаванням селери. Порадуйте себе і близьких цікавим вітамінним обідом. Можна подавати з хлібом або сухариками.
суп-пюре з гарбуза з вершками і імбиром
1 год 40 хв60142
Щоб надати гарбузовому супу-пюре яскравий пряний аромат, додайте в нього корінь імбиру. Таке блюдо стане вишуканим рішенням для вашого обіду. Крім того, частування порадує корисними
60 хв60114
Апетитний і смачний гарбузовий суп можна приготувати з вершками і куркою. Яскраве частування урізноманітнить ваше обіднє меню і приємно здивує близьких. Оцініть корисне і легке блюдо.
60 хв60113
Ніжний і ароматний гарбузовий крем-суп виходить з додаванням вершків і сиру. Подавайте поживне частування до обіду, прикрасивши свіжою зеленню. Домашні оцінять по достоїнству такий продукт!