У піст доводиться проявляти чималу винахідливість, щоб готувати смачно і різноманітно. Особливе місце в пісному меню займають пісні супи, без яких обід – не обід. Вживання риби під час посту часто дуже обмежена, так що за великим рахунком супи під час посту повинні бути або грибними, або круп’яними, або овочевими.

Як приготувати пісний суп

Більшість пісних супів готуються за однією і тією ж схемою; варіюючи компоненти, збільшуючи і зменшуючи їх кількість, замінюючи приправи, можна варіювати смак майже до нескінченності. Спочатку готується овочевий відвар (цибуля, морква, корінь петрушки або селери, картопля). Якщо це грибний суп, попередньо додаються свіжі або сушені, попередньо трохи припущені на сковороді гриби (білі, підберезники, печериці і т.д.). При бажанні можна згустити суп крупою – гречкою, рисом, пшоном, манкою, геркулесом (щоб зняти з пшона гіркоту, треба попередньо його кілька разів добре промити в холодній, а потім в гарячій воді; рис часто також промивають), а можна додати жменю локшини або вермішелі. Після додаються більш “ніжні” овочі (капуста, кабачки, болгарський перець, помідори, солоні огірки і т.п.), а також кислу капусту (якщо опустити її до картоплі, він вийде «дерев’яним»). В кінці додаються приправи – сіль, кріп, зелена цибуля, часник, петрушка і т. п.

Оксамитовий грибний суп
50 хв6030
У моєму холодильнику завжди є гриби. Адже такий універсальний продукт і в суп, і в салат, і в пиріг, і в гарнір можна додавати. Цей інгредієнт надає страві...
60 хв40137
Нехай слово “пісні” не бентежить тих, хто не постить – ці щі дуже смачні незважаючи на те, що в них немає ні грама м’